Ανέβηκε η Μόστρα, άρχισαν οι Καρναβαλικές εκδηλώσεις

Σάβ, 25/02/2017 - 05:38

Mε το ανέβασμα χθες το βράδυ της Μόστρας στα Θυμιανά, άρχισαν επισήμως και φέτος οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στο νησί μας. Η Μόστρα ως γνωστόν, με παρέλαση αρμάτων θα κατεβεί την Κυριακή στις 12.00 μ. ενώ μια ώρα μετά στο Νεχώρι θα πραγματοποιηθεί το έθιμο του παραδοσιακού γάμου.

Το έθιμο του Μακαρονά θα αναβιώσει στα Καρδάμυλα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαγκάδας "Η Κυδιάντα" οργανώνει αποκριάτικο γλέντι την Κυριακή στην 1.00 μ.μ. στην Κοινοτική αίθουσα του χωριού, ενώ την Κυριακή το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί το έθιμο του Βουδιού στον Αγιο Γιώργη Συκούση. Τέλος ο  Μορφωτικός Σύλλογος Πυργίου "Γεώργιος Θεοτοκάς" τιμά την παράδοση και διοργανώνει την Κυριακή στις 6.00 μ.μ. γλέντι με αχεράδες, καρκαλούσες και διπλό χορό στην Πλατεία του χωριού.

Την Κυριακή επίσης διοργανώνονται διαγωνισμοί πετάγματος χαρταετού στον Αγιο Δημήτριο τσαγκαράδων και στα Μπεντέμια του Κάστρου, ενώ η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας θυμίζει ότι απαγορεύεται το πέταγμα χαρταετών κοντά στο αεροδρόμιο και η ΔΕΗ κοντά σε ηλεκτροφόρα σύρματα.

Την καθαρή Δευτέρα τώρα οι Αγάδες θα δικάσουν στα Μεστά, στους Ολύμπους την Ελάτα και το Λιθί, ενώ στον Αγιο Γιώργη Συκούση θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι το έθιμο του... νεκρού.

Ο εκπολιτιστικός Σύλλογος Ζυφιά αναβιώνει μετά από 52 χρόνια την Καθαρή Δευτέρα στο χωριό το έθιμο της γούρνας. Θα ακολουθήσει γλέντι στο Σχολείο του χωριού, ενώ το ίδιο θα κάνει και ο Μ.Ε.Α.Σ. Νενήτων «Η Βοκαριά»  στην πλατεία του χωριού και στην 1.00 μ. ο Μορφωτικός Σύλλογος Πυργίου στην Πλατεία Πυργίου, με χωρατό και παραδοσιακούς χορούς με τοπικές ενδυμασίες.

 

Σχετικά Άρθρα