Απαράδεκτη ενδεχόμενη μείωση της χρηματοδότησης του ΔΗΠΕΘΕ από το Υπ.Πολιτισμού

Περιμένει διορθωτική απόφαση μέχρι τη Δευτέρα ο Καλλιτεχνικός Δ/ντής Γ. Ζαφείρης
Πέμ, 29/10/2015 - 14:42

Μέχρι τη Δευτέρα ο Καλλιτεχνικός Δ/ντής του ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου, Γιάννης Ζαφείρης, περιμένει από το Υπουργείο Πολιτισμού να παρέμβει διορθωτικά στο θέμα που έχει δημιουργηθεί, με την εξασφάλιση της ετήσιας χρηματοδότησής του από το υπουργείο,  ύψους 45.000 ευρώ, εξαιτίας της μη υπογραφής μέχρι σήμερα της ετήσιας σύμβασής του.

Η σύμβαση – θυμίζουμε – είναι τετραμερής, μεταξύ ΔΗΠΕΘΕ, Δήμου Χίου, Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και Υπουργείου και το «πάτημα» που έχει βρει το υπουργείο, που επιδιώκει να μειώσει την επιχορήγηση στα 18.000 ευρώ (δηλαδή για τους μήνες που έπονται της σύμβασης), όπως είπε ο Καλλιτεχνικός Δ/ντής σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Α», είναι το γεγονός της καθυστερημένης αποστολής της.

Ο Γιάννης Ζαφείρης, μαζί με το Γιώργο Παυλιδάκη είχαν προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση με το Δ/ντή του Υπουργείου και τον Υπουργό (ο οποίος όμως τελικά δεν παρέστη) για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τα ΔΗΠΕΘΕ, όμως  όπως ήταν αναμενόμενο, οι τελευταίες εξελίξεις με τη σύμβαση και τη χρηματοδότηση του θεάτρου, αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης, με τον Καλλιτεχνικό Δ/ντή να χαρακτηρίζει απαράδεκτη την οποιαδήποτε μείωση χρηματοδότησης με το πρόσχημα της καθυστέρησης, κάτι που δεν συνέβη άλλωστε για πρώτη φορά.

Στην παρούσα φάση ο ίδιος έβαλε κατά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (και όχι του αντιπεριφερειάρχη Στ. Κάρμαντζη, ο οποίος όπως είπε προσπάθησε αρκετά) γιατί για τέσσερις μήνες καθυστέρησε την υπογραφή της σύμβασης, με αποτέλεσμα την εν συνεχεία εμπλοκή της χρηματοδότησης στο υπουργείο, στο οποίο αναγνώρισε ως «ελαφρυντικό» το ότι εδώ και δύο μήνες είχε προειδοποιήσει τηλεφωνικά για τις αρνητικές εξελίξεις σε περίπτωση που δεν αποστέλλονταν άμεσα η σύμβαση.

Στο ερώτημα αν διακυβεύεται το μέλλον του ΔΗΠΕΘΕ σε περίπτωση που «ψαλιδιστεί» η επιχορήγηση του υπουργείου ο Γ. Ζαφείρης σημείωσε με νόημα ότι είναι δημοτική επιχείρηση το ΔΗΠΕΘΕ και αυτού του είδους τα ζητήματα οφείλει να τα επιλύει η Δημοτική Αρχή, αφήνοντας αιχμές για υποχρηματοδότηση του φορέα και από το Δήμο, χωρίς όμως να θέλει να δημοσιοποιήσει στην παρούσα φάση περισσότερα.

Σχετικά Άρθρα