Δυο βιβλία e-book με αρμύρα Χιώτικη.

Δείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 18/04/2020 - 20:15

Στον ψαλμό του Άσαφ (που αναγγέλλεται σε ήχο βαρύ το Μεγάλο Σάββατο) ο προφητάναξ Δαυίδ δεν έχει αμφιβολίες: To σημείο αφετηρίας της δικαιοσύνης δεν είναι άλλο από τον πόνο των πονεμένων και τη δυστυχία των δυστυχισμένων και ρημαγμένων ανθρώπων. O Θεός του Ιουδαίου ποιητή παρουσιάζεται αγανακτισμένος: “Έως πότε κρίνετε αδικίαν; Ορφανόν και πτωχόν, ταπεινόν και πένητα δικαιώσατε, εκ χειρός αμαρτωλού ρύσασθε[γλυτώσετε]”

Δύο βιβλία με μπόλικη αρμύρα από τα Χιώτικα νερά  που δίνουν φωνή στους άφωνους θαλάσσιους πληθυσμούς, ταπεινούς ψαράδες και ψάρια, με την μορφή τoυ δωρεάν e-book διατίθενται δωρεάν αυτές τις μέρες του εγκλεισμού. Το βιβλίο «Ψαρεύοντας στις Ελληνικές θάλασσες του παρελθόντος» του Κώστα Προμπονά με κείμενα περιβαλλοντικής ιστορίας, προσπαθεί να αφουγκραστεί το βογκητό των ραγισμένων και συντετριμμένων ψαράδικων κοινοτήτων και την κραυγή των πενήτων, των εκπτωχευμένων βιοπεριοχών στο Αιγαίο. Οι άνθρωποι στην Μεσόγειο από την Ελληνορωμαϊκή εποχή μέχρι πρόσφατα περιφρονούσαν τους τροφοσυλλέκτες της τελευταίας άγριας τροφής στον πλανήτη, με εξαίρεση τον ιδρυτή του Χριστιανισμού που επέλεξε ψαράδες για συντρόφους.

Δεν θα μπορούσε να φθάσει το βιβλίο στον πολεμικό στόχο του αν δεν πατούσε γερά στις μαρτυρίες Χιωτών πληροφορητών όσο και στους ώμους γιγάντων της αλιευτικής λογοτεχνίας. Ο λόγος του βιβλίου είναι λόγια πολλών ανθρώπων: Του Τάσου Ζάππα, του Θ. Ποταμιάνου, του Θ. Μαρσέλλου, του Η. Βενέζη, του Ι. Δεπούντη, του Φ. Κόντογλου, του Π. Πικρού.

Το δεύτερο βιβλίο, οι «Θαλασσινές αναζητήσεις» της Ευαγγελίας Γιαννομώρου μας γνωρίζει μια καινούργια Χιώτισσα λογοτέχνη που έγραψε μια αισθαντική συλλογή διηγημάτων γεμάτη θάλασσα και ψαρέματα, φόρος τιμής στα αλιευτικά βιώματα δίπλα στον μέντορα πατέρα!  Eύγε Ευαγγελία, τιμάς την Μυροβόλο!

 Και τα δύο βιβλία, χωρίς εύκολες ρητορείες, μπορούν να τα αναζητήσουν οι εραστές της ψαρικής αλλά και της περιβαλλοντικής Ιστορίας στον ιστότοπο https://psarevontas.gr/thalassina-anagnosmata/

Κώστας Προμπονάς

Σχετικά Άρθρα