Χαίρε Μόστρα

Δευ, 12/02/2018 - 18:44
Μόστρα

Ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Όμιλος Θυμιανών (Μ.Ε.Ο.Θ) προσκαλεί την Τυρινή Παρασκευή 16/2/2018 στις 8.00 μ.μ. στο «Ανέβασμα της Μόστρας» και την Τυρινή Κυριακή στις 10.00 π.μ. στο «Κατέβασμα της Μόστρας» και στο Καρναβάλι!

Ειδικά για την Τυρινή Κυριακή, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, θα κινείται μικρό λεωφορείο από τον κόμβο του παλιού Δημαρχείου - Κάραβελ - Βάγια μέχρι και τον Άγιο Ευστράτιο, μετακινώντας τους επισκέπτες, που έχουν σταθμεύσει σε αυτά τα σημεία του Περιφερειακού δρόμου.

Οπως έχουμε ανφέρει ξανά, η μόστρα των Θυμιανών είναι ένα έθιμο το οποίο αναβιώνει στα Θυμιανά και έρχεται από την εποχή του Μεσαίωνα χωρίς ακριβώς να είναι γνωστή η ακριβής χρονολογία του. Μια Παρασκευή της Τυροφάγου οι κάτοικοι του χωριού δέχτηκαν επίθεση από τους πειρατές της εποχής με σκοπό να τους πάρουν την μαστίχα. Οι κάτοικοι, έχοντας ενημερωθεί για την εισβολή στο χωριό τους από το βιγλάτορα, πήραν τα όπλα τους και νίκησαν τους πειρατές. Μετά την μάχη τους κρέμασαν, τους "μόστραραν" δηλαδή στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Από τότε κάθε χρόνο την τελευταία Παρασκευή του Τριωδίου οι κάτοικοι αναπαριστούν την νίκη τους, μεταμφιέζονται με παλιά γυναικεία ή ανδρικά ρούχα της εποχής και κρύβουν το πρόσωπό τους με αυτοσχέδιες προσωπίδες προκειμένου να αναπαραστήσουν εκείνο το συμβάν. Την Κυριακή μαζεύονται στην κεντρική πλατεία του χωριού και χορεύουν τον παραδοσιακό χορό ταλίμι, (αναπαράσταση μάχης σώμα με σώμα με σπαθιά). Στη συνέχεια μετά τον χορό και με τη συνοδεία μουσικών οργάνων, τραγουδούν το πολεμικό άσμα και κατευθύνονται προς την κεντρική εκκλησία του Αγίου Ευστρατίου όπου δένουν στα κάγκελα χιώτικα λάβαρα με σημαίες.

Στις μέρες μας η μόστρα έχει εμπλουτιστεί με πιο μοντέρνες μεταμφιέσεις και το πρόγραμμα περιλαμβάνει και σατιρικά άρματα με θέμα την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη. Στο τέλος της παρέλασης ακολουθεί μεγάλο γλέντι στη πλατεία του χωριού.

Σχετικά Άρθρα