Χίος- Αμφίπολις - Αθήνα

Στη μνήμη της  αρχαιολόγου  Καλλιόπης-Πέπης Λαζαρίδου.
Δείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 24/07/2020 - 07:39

Σε παρακαλώ ,έλα να με  ενημερώσεις για την ανασκαφή του  πατέρα μου (1) στο  Γυμνάσιο  της  Αμφίπολης   τον  Ιούλιο-Αύγουστο (1986) !

Έχω ήδη επισκεφθεί  τα  Ψαρά  για να κάνω  προτάσεις για την ανάδειξη της Μαύρης Ράχης, να ενημερωθώ  από  το φίλο αρχαιολόγο  Άρη Τσαραβόπουλο για την ανασκαφή  του  στο Αρχοντίκι  ,να  βρεθώ με  τα  Γαλλόπουλα που έκαναν διακοπές  στον  ηρωικό βράχο  μετά από εισήγηση του  κοσμοπολίτη κοινωνιολόγου +Μιχαλάκη Γούτου (Προέδρου  της εταιρείας  Ανάπτυξης Αγόνων περιοχών). Είχε προηγηθεί  το κοινωνικό  μοντέλο   ανάδειξης του αγαπημένου  του  Μολύβου, το 1963. Τα Ψαρά είχαν  πια το δικό τους φούρνο και βελτιωμένη συγκοινωνία!

Είδα τις προτομές των πυρπολητών  που χύτευσε ο επιφανής  Χίος γλύπτης  Γιάννης Κουτσουράδης και διανυκτέρευσα στον ξενώνα του ΕΟΤ  που επιμελήθηκε ο  αρχιτέκτονας- εικαστικός  Τάσος  Μπαμπάσης ! Έφαγα στα σπιτάλια ,στο εστιατόριο  του ΕΟΤ  και απόλαυσα το ηλιοβασίλεμα  στον  Κά τω Γιαλό. Το πράσινο παπάκι μου κι εγώ για τη βουτιά μου στη Λήμνο..Ματάκια στην Αγία  Κυριακή και το σπίτι του  Ναυάρχου που αντί για  Μουσείο λχ  του Ψαριανού  Νίκου Γιαλούρη  με τα  χαμένα έργα του έγινε αποθήκη  με ξαπλώστρες !! Κυκλαδίτικο  περιβάλλον  με αστρακιές  που έγιναν σήμερα  αρβανίτικες  κεραμοσκεπές !Δεν έχω πετάξει ακόμα με το σούπερ πούμα με το Γάλλο πρεσβευτή, τον Αλαίν Φωρ, τον Μισέλ Μαρμπό, απόγονο του Κανάρη κα την Αργίνη Ζάννα-Γούτου για ένα προσκύνημα ....Δεν έχω   συζητήσει  για  την  τύχη  του   Κολεγίου   του   Τάγματος   του Αγ.Ιωσήφ, του  ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΦΑΡΟΥ   ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ,ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ  ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ   στη  σχετική σύσκεψη  το  1987!

Παρών ο πράσινος   καμαράντ   που έβαλε στον  αγοραίο  αναδευτήρα την  ιδιωτική οδό  με την ανάπτυξη! Δεν έχει αντιγράψει ο χρήστης του ψαλιδιού της κόμης  το  Καταδυτικό μου  πρόγραμμα  για τον  εντοπισμό  της  Ναυαρχίδας που η απαρχή του με το Γιώργο Ξυλαπετσίδη  έγινε στο Ακρωτήρι του  Βρασίδα στην Καβάλα.

Το τηλεφωνείο της  Αμφίπολης   πήρε φωτιά   από  την   Ανάπτυξη   της   Χίου  γι’ ανθρώπους  χωρίς  ένδυμα ψυχής !

Στερήθηκα υπερωρίες , μελετητικά   δικαιώματα λόγω αριστείας και  ήθους κατά  την επιλογή  μου ως επιστημονική συνεργάτιδα  του  αείμνηστου  καθηγητή  Δημήτρη Λαζαρίδη.

  Η  Χιακή αρχή ας αναζητήσει  το αναπτυξιακό  γραφείο για την Αγορά  του Ιωνικού κέντρου στην Αθήνα. Είναι  το Βαφείο της  Βολισσού  ή η Γλυκειά Συμμορία;

Στην Πέπη  δεν  αφιερώνω  τον ΕΦΗΒΑΡΧΙΚΟ  ΝΟΜΟ  που βρήκα στο  Γυμνάσιο της Αμφίπολης  το 1984, αλλά τα έξι χρυσόβουλλα και δύο σιγίλια της Ν.Μονής  που  αντιγράφηκαν  στο   Μετόχι  της  Ν.Μονής ,στη Μονή   Προφήτη Ηλία στη Σάμο στις  13 ΑΥΓΟΎΣΤΟΥ 1866 και έχουν επικυρωθεί  από  τον Ηγεμόνα Αριστάρχη.

Τα  θεσπίματα αυτά έχουν δημοσιευτεί τόσο από τον Γ. Ζολώτα όσο και από τον   Κ. Κανελλάκη.

Παρακαλώ την ευγενική κυρία   που μου επέτρεψε στις 3-4-2007 να τα φωτογραφίσω να τα παραδώσει στα ΓΑΚ Χίου. Οι καιροί  είναι δύσκολοι…

Αναστασία Μανδάλα

Αρχαιολόγος της  βιωματικής  μνήμης…

 

1.ψ (1917-1985 ) Αγωνιστής της Δημοκρατίας, Γενικός Επιθεωρητής  Αρχαιοτήτων Ελλάδος, Καθηγητής  Πανεπιστημίου  Κρήτης.

 

Σχετικά Άρθρα