Χίος, Κυριακή 8 Δεκεμβρίου

Η Χορωδία από το Ομήρειο στη Βιέννη

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 05/10/2019 - 19:54

Η  Χορωδία  Χίου  το Σάββατο 12 Οκτωβρίου  στις 8.00 μ.μ. στο Ομήρειο θα  παρουσιάσει  ένα μουσικό αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, με τίτλο "Με τη δύναμη των ήχων… παντού"  με  το  οποίο η Χορωδία Χίου  θα συμμετέχει στην συναυλία  που θα δοθεί στις 21 Οκτωβρίου 2019 στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος της Βιέννης.

Σύμφωνα με την σχετική βιβλιογραφία , στο κέντρο της Αυστριακής πρωτεύουσας και σε απόσταση μόλις 500 μέτρων από την κεντρική πλατεία του Αγίου Στεφάνου (όπου βρίσκεται και ο ομώνυμος καθολικός καθεδρικός ναός της πόλης), βρίσκεται ένας στενός δρομάκος, η Fleischmarkt. Στο νούμερο 13, ο επισκέπτης αντικρύζει ένα μεγαλοπρεπές μέγαρο, σωστό κομψοτέχνημα. Το αρχιτεκτονικό αυτό στολίδι στεγάζει τον Ορθόδοξο Ιερό Καθεδρικό Ναό της Βιέννης.

Η παρουσία των Ελλήνων στην Αυστριακή πρωτεύουσα χάνεται στα βάθη των αιώνων. Από τη βυζαντινή ακόμα εποχή, οι Ορθόδοξες Πριγκήπισσες: Θεοδώρα Κομνηνή (1148), Θεοδώρα Αγγελίνα (1203) και Σοφία Λάσκαρι (1220), παντρεύτηκαν γόνους Αυστριακών αριστοκρατικών οικογενειών και μεταλαμπάδευσαν το βυζαντινό πνεύμα στην Κεντρική Ευρώπη. Πολλοί Έλληνες κατά τη διάρκεια του 17ου και 18ου αιώνα είχαν συνάψει ισχυρές εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με τη Βιέννη. Στη πόλη αυτή φιλοξενήθηκαν πολλοί Διδάσκαλοι του Γένους, προωθήθηκαν τα ελληνικά γράμματα μέσα από τις περίφημες εκδόσεις των ελληνικών τυπογραφείων, προετοιμάσθηκε με κάθε μέσο ο Αγώνας της Παλλιγγενεσίας του Έθνους και βρήκε μαρτυρικό θάνατο, ο υμνητής της ελευθερίας Ρήγας Βελενστινλής (Φερραίος). Τον αρχιερατικό θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Αυστρίας λάμπρυνε με την παρουσία του στις αρχές του 20ού αιώνα, ο ήρωας Μακεδονομάχος Μητροπολίτης Καστορίας (και μετέπειτα Αμασείας) Γερμανός Καραβαγγέλης και αργότερα (1963 – 1991) ο Μητροπολίτης Αυστρίας Χρυσόστομος Τσίτερ (κατά σάρκα ανεψιός του Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης, Αγίου Χρυσοστόμου). Από το 1991 πηδαλιούχος της τοπικής εκκλησίας είναι ο Μητροπολίτης κ. Μιχαήλ (Στάϊκος), ο οποίος προσπαθεί να τονώσει το θρησκευτικό αίσθημα της ελληνικής παροικίας και να συντηρήσει την εκκλησιαστική και ιστορική παράδοση της επαρχίας του.

Η Ελληνική Κοινότητα της Βιέννης, το 1782, αγόρασε το μεγαλοπρεπές αυτό κτήριο, από τον Κόμη Joh. Von Stockhammer και ανέθεσε στον αρχιτέκτονα Peter Mollner τη μετατροπή του σε Εκκλησία. Ο Αυστριακός καλλιτέχνης τοποθέτησε στη μέση του οικοδομήματος το κωδωνοστάσιο και το ρολόι. Το 1851 συνεχίσθηκαν οι εργασίες εντός του ναού, με την ορθομαρμάρωσή του και την ανέγερση του γυναικωνίτη. Το μεγαλύτερο έργο των δαπανών ανακαίνισης και εξωραϊσμού του Ναού κάλυψε με προσωπικές του δαπάνες ο (μετέπειτα μεγάλος εθνικός ευεργέτης) Βαρώνος Σίμων Σίνας. Ο ευεργέτης κάλεσε το φημισμένο Δανό αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν (έργα του οποίου είναι τα μεγαλύτερα δημόσια κτήρια της Αθήνας), να ολοκληρώσει τις εργασίες του Ναού και να δώσει στο κτήριο τα απαραίτητα αρχιτεκτονικα στοιχεία που να το κάνουν να μοιάζει με βυζαντινό Ορθόδοξο Ναό. Τις δαπάνες για την αποπεράτωση του Ναού κάλυψε εξ’ ολοκλήρου ο Βαρώνος. Στις 21 Δεκεμβρίου 1858, έγιναν τα επίσημα θυρανοίξια – εγκαίνεια του πρώτου Ορθόδοξου Ναού στην Αυστρία.

 

Καθεδρικός Ναό Αγίας Τριάδος της Βιέννης

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 08/12/2019 - 07:13

Με πρωτοβουλία το τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου στολίστηκε εν όψει των εορτών ο Άγιος Γεώργιος Συκούσης.

Κυριαρχεί μια φάτνη και ο εξωτερικός διάκοσμος στην είσοδο του Σχολείου και των γραφείων του Συλλόγου καθώς και ένα φωτεινό αστέρι στην άκρη της αυλής του χωριού ορατό σε όλα τα Καμπόχωρα.