Χίος, Τρίτη 4 Αυγούστου

''Η μακαρονάδα της Αμβέρσας''...Επειδή δεν αρκεί να δίνεις στους ανθρώπους φαγητό...Πρέπει να 'ναι και νόστιμο.

Παρουσίαση του βιβλίου ''Η μακαρονάδα της Αμβέρσας'' του Κώστα Ζαφείρη, στο αναγνωστήριο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Χίου ''Κοραής''.
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 03/11/2019 - 06:59
 

Nαι!...Ναι!...Ναι!...Σαν εκείνη ''τη μακαρονάδα της Αμβέρσας'' δεν έχει άλλη!...Επειδή διαβάσαμε κάμποσο από το βιβλίο του Κώστα Ζαφείρη, ''Η μακαρονάδα της Αμβέρσας'', που παρουσιάστηκε από τις Εκδόσεις '' Άλφα Πι '' και τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χίου''Κοραής'' στο Αναγνωστήριό της, το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019, στις 7.00 μ.μ. σας διαβεβαιώνουμε ανεπιφύλακτα ότι είναι ένα βιβλίο απολαυστικό και ωφέλιμο.

Ωφέλιμο΄κι απολαυστικό...γιατί αν το διαβάσετε σίγουρα θα φιλοσοφήσετε χαμογελώντας και σίγουρα θα διασκεδάσετε φιλοσοφώντας, βλέποντας τη ζωή μας με μια νέα ματιά...όπως ο εικοσάχρονος νέος που σφυρίζει αδιάφορα και πολύ φυσικά το σκοπό του αγαπημένου του τραγουδιού περπατώντας στην Απλωταριά και απολαμβάνοντας τη λιακάδα και τον παλμό της ημέρας...

 Όλο εκείνο το κοινό της Χίου που ξέρει να εκτιμά την πραγματικά καλή λογοτεχνία και την ουσιαστική ποίηση και διανόηση...ήταν παρόν και γέμισε την αίθουσα στην παρουσίαση του βιβλίου, την οποία προλόγισε ο Φιλόλογος Κώστας Μερούσης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Χίου ''Κοραής''. Ο Κώστας Μερούσης τόνισε ότι ο Κώστας Ζαφείρης είναι ένας εξαίρετος και καταξιωμένος διηγηματογράφος και αποτελεί τιμή και χαρά για τη Βιβλιοθήκη ''Κοραή'' που η παρουσίαση του νέου βιβλίου του ''Η μακαρονάδα της Αμβέρσας'' γίνεται  στο χώρο της. Ο Κώστας Ζαφείρης εκτός από τα βιβλία του, έχει δώσει ζωντανά δείγματα ''γραφής'' στην κοινωνία της Χίου με την πάντα ένθερμη κοινωνική και πολιτιστική του παρέμβαση. Είναι πρόεδρος της Ομάδας ''Φίλοι της Βιβλιοθήκης Χίου-Κοραής'', έχει διατελέσει Διευθυντής της Βιβλιοθήκης και το πρώτο του βιβλίο ''Η βία της εβδομάδας''-ποίηση- κυκλοφόρησε το 1997. Από τότε μέχρι σήμερα έχει γράψει πολλά βιβλία, κυρίως διηγήματα και ποίηση, με το υπέροχο βαθυστόχαστο κι ανάλαφρο ύφος του.

 Το παρόν στην παρουσίαση του βιβλίου έδωσε και ο Αντιπεριφερειάρχης Παντελής Μπουγδάνος καθώς και εκπρόσωπος του Δημάρχου Χίου και της Δημοτικής Αρχής. Επίσης παραβρέθηκαν Εκπαιδευτικοί, Λογοτέχνες και συγγραφείς του νησιού μας και πολλοί συμπολίτες μας που αγαπούν τον πολιτισμό και δραστηριοποιούνται στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου μας. 

Τον συντονισμό των ομιλητών του ''πάνελ'' της παρουσίασης είχε ο δικός μας Δημήτρης Φρεζούλης με εκείνη την τόσο χαρακτηριστική του, γνωστή μας, δημοσιογραφική ευγλωτία του και τη γοργή εύθυμη αμεσότητά του. Μίλησε για το συγγραφικό έργο του Κώστα Ζαφείρη, αναφέρθηκε στην ''Εκδίκηση του τυπογράφου'', στην ''Κόντρα Γέφυρα'', στην ''Αφάνεια'', στην ''Πόκα της Πλημμύρας''...΄κάποια απ' αυτά τα βιβλία εκδομένα από το ''Μεταίχμιο'' και όλα τα τελευταία από τις Εκδόσεις '' Άλφα Πι ''. Τόνισε ότι, ο Κώστας Ζαφείρης γράφει τώρα πια, ένα βιβλίο το χρόνο...χωρίς βία...αλλά με σοφία, ωριμότητα και...τον γνήσιο ρομαντισμό που διακρίνει όλους τους αειθαλείς νέους...Κλείνοντας ο Δημήτρης Φρεζούλης είπε, πολύ σωστά, ''...να δοκιμάσετε τη μακαρονάδα της Αμβέρσας και θα μας θυμηθείτε...είναι νοστιμότατη''.

 Για τον συγγραφέα και το βιβλίο του μίλησαν επίσης η Δέσποινα Γεμέλου Εκπαιδευτικός και ο Τάκης Χαλδαίος υπεύθυνος ΚΕΘΕΑ ''Διάβαση''.

 Η Δέσποινα Γεμέλου με την σοφή και εύστοχη ευαισθησία που τη διακρίνει πάντα και στις παρουσιάσεις βιβλίων, αφιέρωσε την παρούσα εκδήλωση στη μνήμη του ''κυρ' Γιάννη'' του πατέρα του Κώστα Ζαφείρη που συνέδεσε ζεστά και φιλότιμα τη ζωή του με τη Βιβλιοθήκη Χίου ''Κοραής'' και σίγουρα όπως είπε και η Δέσποινα Γεμέλου θα ήταν εκεί...όπως παλιά...παρακολουθώντας την παρουσίαση του βιβλίου χαμογελώντας...με εκείνο το γνώριμο φιλικό του χαμόγελο που γέμιζε τις αίθουσες της βιβλιοθήκης εμπιστοσύνη και καλή καρδιά!...Η Δέσποινα Γεμέλου τόνισε ότι το βιβλίο ''Η μακαρονάδα της Αμβέρσας'' είναι γραμμένο με μαστοριά, χιούμορ και ευαισθησία...και μέσα από τα 19 του διηγήματα...διάλεξε μια φράση από την ιστορία με ''Το φακόρυζο'' την  οποία επεσήμανε στο κοινό...και την οποία θα τη διαβάσετε στον επίλογο και στο τέλος του παρόντος κειμμένου...

 Ο Τάκης Χαλδαίος, υπεύθυνος ΚΕΘΕΑ ''Διάβαση'', σαν παλιός φίλος και συμφοιτητής του συγγραφέα Κώστα Ζαφείρη, μπόρεσε να αναδείξει τις δονήσεις της ψυχής του συγγραφέα επισημαίνοντας ότι οι εύθυμες ιστορίες που είναι γραμμένες στο βιβλίο του Κώστα Ζαφείρη και περιγράφουν περιπέτειες γευμάτων ''Σπαρτιατικών'' και πλουσίων, φοιτητικές απόπειρες μαγειρικής, ιστορίες ναυτικών και ηλικιωμένων σε οικογενειακά και φιλικά συμπόσια...μιλούν για τις ανθρώπινες σχέσεις και λένε πολύ σοβαρά και βαθυστόχαστα πράγματα με έναν εξαιρετικά επιτυχημένο χιουμοριστικό τρόπο!...Ο Τάκης Χαλδαίος υπογράμμισε ότι η διατροφή είναι πολύ σπουδαία υπόθεση και μας συνδέει με διάφορα πράγματα, γιαυτό και οι απανταχού μετανάστες και πρόσφυγες αγωνίζονται να κρατήσουν τον τρόπο διατροφής τους, πράγμα που το βλέπουμε ζωντανά γύρω μας, και είναι κάτι που ''πρωταγωνιστεί'' και στη ''Λωξάντρα'' της Μαρίας Ιορδανίδου.

 Αποσπάσματα του βιβλίου ''Η μακαρονάδα της Αμβέρσας'' διάβασαν Η Γεωργία Χούλη Εκπαιδευτικός και Πρόεδρος του ''Φάρου'' Βαρβασίου και ο Μιχάλης Ανεζίρης Φιλόλογος και Ηθοποιός.

 Η Γεωργία Χούλη διάβασε, με πολύ μεταδοτικό τρόπο, ένα απόσπασμα του βιβλίου που αναφέρεται σε ένα ορεινό χωριό, όπου τα ψάρια έφταναν στο τραπέζι των κατοίκων, λίγο πριν χαλάσουν καλά καλά και δεν τρώγονται...σαν τα ψάρια του ΑΛΦΑΒΗΤΙΞ στο χωριό του Αστερίξ που προκαλούσαν Ομηρικούς καυγάδες. Το διήγημα λέει ότι η Κυρά-Σταματία, επειδή κατά βάθος νοσταλγούσε τα νιάτα της, ποτέ δεν παραδέχτηκε ότι τα φρέσκα ψάρια που έφταναν στο χωριό μετά την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου ταχείας κυκλοφορίας και την ευρεία διάδοση των ψυγείων ήταν φρέσκα...και πάντα αναπολούσε εκείνες τις...''μυρωδάτες γλώσσες του συγχωρεμένου του Μενέλαου'' που φτάνανε στο χωριό με το κάρο ύστερα...από μία εβδομάδα δρομολόγιο... 

 Ο Μιχάλης Ανεζίρης με ευαισθησία και γλαφυρότητα διάβασε ένα απόσπασμα του βιβλίου που αναφέρεται σε έναν νέο...σε ένα φτωχόπαιδο που η συμπόνοια της ωραίας της τάξης-που του πρόσφερε μία λαχταριστή τυρόπιτα που εκείνος δεν μπορούσε να αγοράσει όπως όλοι οι άλλοι στο μεγάλο διάλειμμα-τον έκανε να παρατήσει το σχολείο και να φύγει μετανάστης για την Αμερική όπου έζησε μια ζωή μέσα στη βιοπάλη...επειδή...ήθελε...να τον αγαπήσει βρε αδερφέ η κοπέλα...κι όχι να τον λυπάται...

 Ο Συγγραφέας του βιβλίου ''Η μακαρονάδα της Αμβέρσας'' Κώστας Ζαφείρης ευχαρίστησε το κοινό για τη θερμή ανταπόκρισή του...και τη Βιβλιοθήκη Χίου ''Κοραής'', τις Εκδόσεις '' Άλφα Πι '' και το ''πάνελ'' με τους ομιλητές της παρουσίασης, για την άψογη διοργάνωση. Πριν μιλήσει για οτιδήποτε άλλο, πληροφόρησε το κοινό ότι στις 16 Νοεμβρίου- πάλι στο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης ''Κοραή'' στις 7μ.μ.- θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου του Δημοσιογράφου Δημήτρη Φρεζούλη ''Σινεμά της Χίου'' με ειδικό αφιέρωμα στο Σινεμά της Βιβλιοθήκης ''Κοραή'' και στον Αλέκο Καλαμπόκη.

Ο Κώστας Ζαφείρης κάνοντας μια μικρή αναφορά στην κεντρική ιδέα του όταν έγραφε τα διηγήματα του βιβλίου, είπε : ''πόσα περιστατικά που είναι ζωντανά στη μνήμη μας δεν έχουν γίνει γύρω από μικρά και μεγάλα τραπέζια;!...πόσες περίπλοκες καταστάσεις δεν έχουν επιλυθεί πάνω από καλομαγειρεμένα πιάτα;!...σε πόσα βιώματα δε μας παραπέμπουν γεύσεις και μυρωδιές ήδη από την παιδική μας ηλικία;!...γιαυτό λοιπόν και εδώ η τροφή δεν είναι πρόφαση, είναι ο πρωταγωνιστής...κατέχει την κεντρική θέση όπως...αν και δε φαίνεται...κατέχει την κεντρική θέση και στην καθημερινότητά μας...''.

  ''Τον άρτον ημών τον επιούσιον'' παρέδωσε ως προσευχή κι ο Χριστός...''Πρώτο θεμέλιο του σπιτιού...ψωμί, κρασί και λάδι''...λέει κι ο λαός...

 Σε μια ''στροφή'' του λόγου του, ο Κώστας Ζαφείρης, που δεν είμαστε συγγενείς αν και πολύ θα με τιμούσε κάτι τέτοιο, όμως το επώνυμο μας είναι απλή συνωνυμία, αναφέρθηκε στην πληθώρα αγαθών και τροφίμων και στην ακραία φτώχεια που δυστυχώς βρίσκονται δίπλα-δίπλα μέσα στην κοινωνία...γι' αυτό θα ολοκληρώσουμε την παρούσα αναφορά στην παρουσίαση του βιβλίου ''Η μακαρονάδα της Αμβέρσας''...με τη φράση που διάλεξε και επεσήμανε στο κοινό η Δέσποινα Γεμέλου από το κεφάλαιο με ''Το φακόρυζο''...όπου ο Μιχάλης Σφυράκης που μαγειρεύει για τους πρόσφυγες...λέει στον συγγραφέα...''κοίτα να δεις Κωστή...δεν αρκεί να δίνεις στους ανθρώπους φαγητό...πρέπει να 'ναι και νόστιμο φαγητό για να το ευχαριστιούνται...''

Δημήτρης Ζαφείρης

           

                          

              

   
 

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 04/08/2020 - 09:42
Έκθεση εικαστικών από το 4ο Φεστιβάλ Μούσα Ελληνική

Ομαδική έκθεση καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται στη Χίο με θέμα: “Μουσική και Λόγος” στα πλαίσια του 4ου Φεστιβάλ Μούσα Ελληνική, εγκαινιάστηκε την Τρίτη 28 Ιουλίου 2020. Στην έκθεση συμμετέχουν οι παρακάτω καλλιτέχνες:
Μαρία Μελουζίν Κασαπίδου, ζωγράφος
Γιάννης Κωσταρής, φωτογράφος
Ηλίας Λυκουρίνας, ζωγράφος
Παναγιώτα Μακρή, ζωγράφος
Γιώργος Τσορβάς, μαρμαρογλύπτης
Νίκος Φράσκος, αγιογράφος, ζωγράφος
Έβης Χρήστου, γλύπτης
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Ελευθερία Λυκοπάντη.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως 15 Αυγούστου 2020 στο "Περιβόλι", στον Κάμπο της Χίου. Είσοδος ελεύθερη.

ekthesi_eikastikon_sto_4o_festival_moysa_elliniki

Έκθεση εικαστικών από το 4ο Φεστιβάλ Μούσα ΕλληνικήΈκθεση εικαστικών από το 4ο Φεστιβάλ Μούσα ΕλληνικήΈκθεση εικαστικών από το 4ο Φεστιβάλ Μούσα ΕλληνικήΈκθεση εικαστικών από το 4ο Φεστιβάλ Μούσα ΕλληνικήΈκθεση εικαστικών από το 4ο Φεστιβάλ Μούσα ΕλληνικήΈκθεση εικαστικών από το 4ο Φεστιβάλ Μούσα ΕλληνικήΈκθεση εικαστικών από το 4ο Φεστιβάλ Μούσα Ελληνική