Η Μικρασία ζει μέσα από τον πολιτισμό της

Δείτε το Βίντεο
Τετ, 27/07/2022 - 16:00

Μια ξεχωριστή μουσικοχορευτική εκδήλωση με το βλέμμα στην Μικρά Ασία, πραγματοποιεί ο Δήμος Χίου σε συνεργασία με τα μικρασιατικά σωματεία του νησιού.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής «Χίος 2022» Παύλος Καλογεράκης, η εκδήλωση αυτή έχει στόχο να τιμήσει αλλά και να θυμίσει τον Μικρασιατικό Πολιτισμό 100 χρονιά μετά την καταστροφή της Μικράς Ασίας και τον ξεριζωμό των Ελλήνων της.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν πολλά μικρασιατικά σωματεία, με τους προέδρους τους να τονίζουν την προσπάθεια που γίνεται έτσι ώστε να συνεχίσουν να ζουν οι αλησμόνητες πατρίδες μέσα από τους χορούς, τα τραγούδια, τις γεύσεις και τις παραδόσεις τους.

Η αυριανή μουσική συνάντηση μνήμης θα περιλαμβάνει έπαρση της επετειακής σημαίας, χαιρετισμούς, ενώ θα διακρίνεται σε 6 τμήματα με ξεχωριστή αναφορά στην Ερυθραία, στην Αρτάκη, στην Κωνσταντινούπολη, στη Θράκη, στο Πόντο και στην Καππαδοκία και θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 28 Ιουλίου στις 8 μ.μ. στη πλατεία Νικολάου Πλαστήρα.
Κλείνοντας οι πρόεδροι των σωματείων απηύθυναν κάλεσμα σε όλους τους πολίτες να έρθουν και να τιμήσουν με την παρουσία τους την πολιτιστική δράση για την Μικρασία.

Ο κ. Καλογεράκης έκανε αναφορά και στο αναμνηστικό φυλλάδιο που θα παραλάβει το κοινό μετά το πέρας της εκδήλωσης, τονίζοντας ότι μέσω αυτού δεν θέλουν να δώσουν έμφαση στα επεισόδια των σφαγών και των γενοκτονιών που συνέβησαν πριν από έναν αιώνα αλλά στον πολιτισμό των προγόνων από τα απέναντι παράλια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το εξώφυλλο απεικονίζει τον Θαλή τον Μιλήσιο, το θέατρο της Μιλήτου, το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας και την κόκκινη εκκλησιά της Καππαδοκίας.

Στην αυριανή εκδήλωση δήλωσε, η νέα γενιά θα τραγουδήσει και θα καταδείξει την παράδοση του μικρασιατικού ελληνισμού, τιμώντας τους προγόνους μας στην 100η επέτειο από την καταστροφή του.

mnimes_mikras_asias_to_apogeyma_tis_pemptis_stin_plateia

Σχετικά Άρθρα