Η οδός Ευγενίας Χανδρή, ή οδός των ξενοδοχείων;

Από το ομότιτλο τηλεοπτικό ένθετο στο Δελτίο Ειδήσεων "Φτου και βγαίνω" στην Αλήθεια ΤV το Σάββατο και την Κυριακή
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 03/10/2021 - 17:40

Ξενοδοχεία βεβαίως υπάρχουν πολλά στο νησί, αλλά τα κατ’ εξοχήν δύο και αρχαιότερα είναι γειτονάκια και τα χωρίζει μια οδός αυτή της Ευγενίας Χανδρή.

Πρόκειται για το «Κύμα» και το «Χανδρής» που και τα δύο βρίσκονται στον χώρο του Λιμανιού, που είναι προϊόν προσχώσεων.

Το «Κύμα» είναι το αρχαιότερο και πρίν γίνει ξενοδοχείο ήταν η περίφημη «Βίλα κύμα» του Γεώργιου Λιβανού, κτίριο ιστορικό αφού φιλοξένησε το Στρατηγείο του Στρατηγού Νικολάου Πλαστήρα, όταν μετά την Μικρασιατική καταστροφή, ξεκίνησε από εδώ ακριβώς το επαναστατικό του κίνημα.

Η Βίλα επιτάχθηκε επίσης το 1941 για να αποτελέσει το Διοικητήριο των Γερμανών κατακτητών.

Ξενοδοχείο έγινε το 1961 από τον Βάνια Σπορδίλη, Ομογενή από την Οδησσό της Κριμαίας, όπως αφηγείται ο σημερινός ιδιοκτήτης και γιος του Θεόδωρος.

Χαρακτηριστικά του, η πρόσοψη από ανάγλυφη κόκκινη πέτρα Κορακάρη, τα ζωγραφιστά ταβάνια και η μαρμάρινη σκάλα, που οδηγούσε στον δεύτερο όροφο, γιατί ο τρίτος και το γειτονικό κτίσμα είναι νεότερη προσθήκη.

Απέναντι ακριβώς βρίσκεται σοφά τοποθετημένη απάγκιο στον Βοριά η πόρτα του Ξενοδοχείου Χανδρής, που για χρόνια αποτελεί την μεγαλύτερη ξενοδοχιακή επένδυση στο νησί, όπως εξηγεί και ο σημερινός Διευθυντής του Γιάννης Νέος.

Το ξενοδοχείο βρίσκεται τιμητικά στον οδό Ευγενίας Χανδρή, γυναίκα του γενάρχη των Χανδρήδων Γιάννη, που έφυγε νωρίς σε ηλικία μόλις 52 χρόνων, με την Ευγενία Χανδρή να κρατάει στιβαρά το τιμόνι της Χιακής εφοπλιστικής οικογένειας, παραδίδοντας το στα παιδιά της, Δημήτρη (Μίμη) και Αντώνη.

Μέσα στο ξενοδοχείο βρίσκεται και το γραφείο της γυναίκας του Μίμη Χανδρή Μυρτώς, ενδεικτικό της εξεζητημένης επίπλωσης προηγούμενων δεκαετιών, που κυριαρχούσε η αλληλογραφία και η γραπτή σκέψη.

Ο δρόμος συνεχίζεται από την μία με ένα ελεύθερο χώρο στάθμευσης της επιχείρησης Μπόουλιγκ και από την άλλη με μια από τις μεγαλύτερες πολυκατοικίες της δεκαετίας του 1980. Η Φωτεινή Πιπίδου εξηγεί ότι έχει 33 διαμερίσματα, τα περισσότερα ιδιόκτητα.

Στο ισόγειο της πολυκατοικίας στεγάζονται γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων με τον Λευτέρη Σκυριώτη να χαρακτηρίζει την οδό κυρίως ήσυχη.

Χωρίς άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά πλην των οικιών, που την ακολουθούν στο υπόλοιπο μήκος της καταλήγει την μάντρα του καταστήματος ειδών υγιεινής του Νίκου Μιμίδη στην οδό Κοκκάλη, που είναι και η απόληξη της.

 

Κάμερα: Kώστας Αναγνώστου

Ρεπορτάζ: Γιάννης Τζούμας

Μοντάζ: Νέλο Μέσι

ftoy_kai_vgaino_-_stin_odo_eygenias_handri

Η "Βίλα Κύμα" Διοικητήριο των Γερμανών
Πριν την οικοδόμηση του ξενοδοχείου Χανδρής
Θοδωρής Σπορδίλης
Νικόλαος Πλαστήρας
Ο "Μαύρος καβαλάρης"
Ο Γιάννης Νέος στο γραφείο της Μυρτώς Χανδρή
Οι αδελφοί Χανδρή. Στη φωτογραφία ο θείος τους Αντώνης

Σχετικά Άρθρα