«Η Όπερα της Μαστίχας»

Μουσικό Φεστιβάλ Χίου 2ος χρόνος
Παρ, 27/07/2018 - 17:01
Οπερα της μαστίχας

Πρεμιέρα υπό το φως της πανσελήνου, για την «Όπερα της Μαστίχας», το νέο έργο του Λευτέρη Βενιάδη σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ευκλείδη, καλλιτεχνικού διευθυντή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Το έργο, που είναι αφιερωμένο στο προϊόν που αποτελεί αιώνες τώρα το σήμα καταεθέν του νησιού, βασίζεται στα  παραδοσιακά τραγούδια της Χίου που κατέγραψε ο Γάλλος περιηγητής Hubert Pernot, σε κείμενα για τη μαστίχα που έχουν αντληθεί από το αρχείο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Χίου «Κοραής», στα αποσπάσματα των βιβλίων:

- «Οι Ολύμποι της Χίου» του Νικόλαου Μιχ. Βολάκη 

- «Κωνσταντίνος Ν. Κανελλάκης, Ο αυτοδίδακτος λόγιος της Χίου και η πολύπλευρη προσφορά του στο χιακό πολιτισμό» της Αθηνάς Ζαχαρού Λουτράρη                                                    

- «Τα δρίματα», δίπρακτη ηθογραφία του Νίκου Λατουσάκη και

- στην πρώτη ποιητική συλλογή του Κ. Γ. Καρυωτάκη με τίτλο Ο ΠΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΑΜΑΤΩΝ (1919).

 

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ευκλείδης

 

Σκηνική και ενδυματολογική επιμέλεια: Μάρθα Φωκά

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Επιμέλεια Video: Βάσια Χριστοπούλου

 

Συμπράττουν:

Σοπράνο: Angela Braun

Μουσικοί: Ruth Velten, σοπράνο σαξόφωνο και Silke Lange, ακορντεόν (μέλη του σχήματος σύγχρονης μουσικής LUX:NM από το Βερολίνο) | Βαγγέλης Παπαγιάννης, τούμπα | Όλγα Holdorff – Μυριαγκού, βιολί | Φώτης Πέζος, βιόλα

Ηθοποιοί: Σύρμω Κεκέ, Μιχάλης Βαλάσογλου, Σπύρος Μαρκόπουλος

Συμμετέχουν:

Η Χορωδία του μουσικού σχολείου υπό τη μουσική διεύθυνση του Μιχάλη Πιλαβά, μέλη της νεανικής χορωδίας «Ταξιδευτές» και παιδιά πρόσφυγες.

Παραγωγή του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου σε συνεργασία με την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

Οι διοργανωτές ευχαριστούν  θερμά τις κυρίες Αθηνά Ζαχαρού - Λουτράρη, Μαρία Βουχάρα και Αυγουστίνα Λυκουρίνα για την πολύτιμη βοήθεια στη συλλογή των κειμένων, τον πρόεδρο της κοινότητας Ολύμπων, κύριο Μιχάλη Χαλκιά, τον  Εκπολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Ολύμπων Χίου και τους κατοίκους του χωριού Ολύμποι, που αγκάλιασαν και στήριξαν με κάθε τρόπο την «Όπερα της Μαστίχας».

Παρασκευή 27 & Σάββατο 28 Ιουλίου, ώρα 9:19 μ.μ. ώρα προσέλευσης 8:30 μ.μ.

Τιμές εισιτηρίων:

10 ευρώ / 5 ευρώ (μειωμένο)

Μέρος των εσόδων θα κατατεθούν στον επίσημο λογαριασμό του δήμου Ραφήνας – Πικερμίου που ανοίχτηκε ειδικά για τους πληγέντες των πυρκαγιών.

«Η Όπερα της Μαστίχας» ανοίγει το φετινό Μουσικό Φεστιβάλ Χίου που πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά και θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Αυγούστου.

 

Σχετικά Άρθρα