Η Σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη και οι Χιώτες ποιητές Φώτης Αγγουλές και Κώστας Μαρδάς.

Τετ, 12/04/2023 - 06:56

«…Καλώς μου τον τόν Κωνσταντή/ και τι’ ναι τούτη η ώρα/αν είναι λύπη για χαρά/ ν’αλλάξω και να έρθω.Έλα Αρετή στο σπίτι μας/κι ας είσαι όπως κι αν είσαι…/ Και σαν γυρνούσαν πέρασαν από τα Μαύρα Τέμπη/ πουλάκια κελαηδούσανε μ’ ανθρώπινη λαλίτσα…».

(Του Νεκρού Αδελφού-Ανατολική Ρωμυλία).

Μαύρα Τέμπη… Στις 28 Φεβρουαρίου 2023 περί τις 23.22 και κοντά στον οικισμό Ευαγγελισμός Τεμπών Λαρίσης συνέβη το σιδηροδρομικό δυστύχημα της σφοδρής μετωπικής σύγκρουσης μίας επιβατικής αμαξοστοιχίας με περισσότερους από 350 επιβάτες που εκτελούσε τη διαδρομή Αθήνα –Θεσσαλονίκη με μία εμπορική αμαξοστοιχία.Πρόκειται για το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα με 57 νεκρούς και 85 τραυματίες.

Σύγκρουση, φωτιά, σειρμοί της αμαξοστοιχίας στο κενό, ουρλιαχτά των επιβατών αντηχούν στην σκοτεινή κοιλάδα των Τεμπών… Γιατί;Ποιος, ποιος επέτρεψε αυτή την ανύποτη τραγωδία;

«Θέλει ο Θεός να εμποδίσει το κακό μα δεν είναι ικανός;

Τότε δεν είναι Παντοδύναμος.

Μπορεί αλλά δεν θέλει;

Τότε δεν είναι Πανάγαθος.

Και θέλει και μπορεί;

Τότε γιατί υπάρχει το κακό;

Δεν θέλει ούτε μπορεί;

Τότε γιατί τον αποκαλούμε Θεό;

Επίκουρος, αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος από τη Σάμο.(341 π.Χ. -279 π.Χ.).

Ίσως ο Θεός το μοιραίο βράδυ του δυστυχήματος στα Τέμπη να είχε ρεπό… Να τι απαντάει …στον Επίκουρο ο ποιητής Κώστας Μαρδάς από τη γειτονική της Σάμου νήσο Χίο.

Τρένο.

Ένα λυπημένο τρένο έφυγε απ’ το σταθμό.

Τριγυρίζει ξεχασμένο σαν παιδί δυστυχισμένο που δεν έχει το γονιό.

Ένα λυπημένο τρένο βρήκε ένα καπηλειό.

Ψάχνει για τους επιβάτες και ρωτάει τους πελάτες πώς να πάει στον ουρανό.

Ένα λυπημένο τρένο έφτασε στον ουρανό.

Παραγγέλνει το ποτό του κάνει πρώτα το σταυρό του μα δε βρίσκει το Θεό.

Κώστας Μαρδάς, ποιητική συλλογή:Α ΘΗΝΑ ΜΕ ΘΟΛΟ ΠΟΤΑΜΙ / εκδόσεις Άγκυρα, 2009

Στην καταβαράρθρωση των πάντων , στο ξεπούλημα και διάλυση της χώρας μας τέλη Φεβρουαρίου συνέβη το σιδηροδρομικό δυστύχημα που θα σημαδέψει το θυμικό των άτυχων επιβατών αλλά και τον ψυχισμό όλων μας.Στο απόλυτο σκοτάδι της καταστροφής μερικοί συμπολίτες μας, με κίνδυνο της ζωής τους, έκαναν τα πάντα να σώσουν συνεπιβάτες τους.

Οι πολιτικοί μας; Άναρθρες κραυγές που μας έχουν κουράσει, κούφιες δηλώσεις για την ασφάλεια των πολιτών, την πραγματική απόδοση ευθυνών, ασφαλή λειτουργία κι οργάνωση των σιδηροδρόμων.

Οργάνωση ως γνωστόν στην Ελλάδα μας διαθέτουν τα Υπουργεία,οι οργανισμοί, οι εταιρείες, τα ασφαλιστικά ταμεία, οι τράπεζες όταν ο Έλληνας χρωστάει…

Σάπιο πολιτικό σύστημα, ψήφοι επί πτωμάτων κι ό ένοχος; Είναι μόνο ο Σταθμάρχης;

Τον ξέρουμε τον ένοχο. Είναι γνωστή η αιτία.

Στα φαγωμένα μάτια τους. Κοίταξε μέσα και θα δεις. Μια χαλασμένη πολιτεία».

Φώτης Αγγουλές.(1911-1964).

Μήπως ένοχοι είμαστε κι όλοι εμείς που ανεχόμαστε άρα υποστηρίζουμε αυτούς με τα φαγωμένα μάτια;

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τύπου πρίν από το δυστύχημα είχαν γίνει έγγραφες προειδοποιήσεις, κινητοποιήσεις και νομικές ενέργειες των εργαζομένων στο σιδηροδρομικό δίκτυο, όσον αφορά την υποστελέχωση, την ανεπαρκή συντήρηση και την έλλειψη ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας στους σιδηροδρόμους. Στον απόηχο του δυστυχήματος διοργανώθηκαν μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και απεργίες σε πολλές πόλεις της χώρας μας.

Κάποια στιγμή, κάποτε η Επιτροπή που ερευνά το θέμα θα βγάλει την απόφαση της. Μήπως όμως την γνωρίζουμε ήδη από τους διορατικούς ποιητές μας αλλά δεν θέλουμε να την αποδεχτούμε;

Φωτογραφία από το διαδίκτυο.

Για την alithia.gr

Τασσώ Γαΐλα, Αρθρογράφος - Ερευνήτρια.

 

Σχετικά Άρθρα