Χίος, Τρίτη 25 Φεβρουαρίου

Η Υπαπαντή των Βαβύλων στο διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθηνών

Τρί, 27/03/2018 - 17:41
φωτο αρχείου

Στα πλαίσια του ΦΕΣΤΙΒΑΛ  της ΚΟΥΙΝΤΑΣ του ΚΑΡΑΚΑΣΗ   την Δευτέρα 2 Απριλίου στις 6.30 μ.μ. προβάλλεται το ντοκυμαντέρ της ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ  των ΒΑΒΥΛΩΝ, 2017 στον

κινηματογράφο  ΣΤΟΥΝΤΙΟ  ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ 33,ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ.

Σκηνοθέτης η Έφη Ξηρού,σενάριο -παραγωγή Τασούλα  Μανδάλα, μουσική Μίτσυ Ακογιούνογλου,μοντέρ Τζαννέτος Κομηνέας,διευθυντής φωτογραφίας Στράτος Θεοδοσίου,πληροφορητές +Ιουλία Τσαπέλα και Άννα  Στράντζαλη.

 

 

 

Στοιχεία ντοκυμαντέρ
ΧΙΟΣ:ΥΠΑΠΑΝΤΗ ΤΩΝ ΒΑΒΥΛΩΝ,2017
CHIOS:IPAPANDI CHAPEL,2017
ΕΦΗ ΞΗΡΟΥ-EFI XIROY
ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΝΔΑΛΑ -ANASTASIA MANDALA
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ
ΕΛΛΑΣ-GREECE
2017

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΚΑΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ,2017.

ΙΔΕΑ-ΣΕΝΑΡΙΟ :ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΝΔΑΛΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΗΧΟΥ:ΣΤΡΑΤΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ
ΜΟΝΤΕΡ :ΤΖΑΝΝΕΤΟΣ ΚΟΜΗΝΕΑΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ :ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΡΔΑΛΟΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΤΕΣ :ΑΝΝΑ ΣΤΡΑΝΤΖΑΛΗ, + ΙΟΥΛΙΑ ΤΣΑΠΕΛΑ
Το ντοκυμαντέρ θα προβληθεί στον κινηματογράφο  ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΠΛ.ΑΜΕΡΙΚΗΣ στις 2/4 και ώρα 18.30.
 Αποτελεί δε ένα ταξίδι στην αισθητική μαγεία ενός ναίσκου, άγνωστο στον περισσότερο κόσμο, της Υπαπαντής των  Βαβύλων  στη μυροβόλο Χίο. Πρόκειται για ένα μικρό, μοναδικό ορθόδοξο ναό που τοιχογραφήθηκε από την  Αμερικανίδα χαράκτρια και ζωγράφο Juliette  May Fraser (1887-1983 ) ,τον τοιχογράφο David  Asherman και το  χιώτη ,ζωγράφο και χαράκτη  Νίκο Γιαλούρη  το 1962.Στο εσωτερικό  βλέπουμε πουλιά της  Χαβάης, τις ανοιξιάτικες χιώτικες τουλίπες, το μαστιχόδενδρο, την πορτοκαλιά, την αμυγδαλιά και ένα βασιλικό φοίνικα. Χα'ι'βανέζοι  άγγελοι με κράνη  και κοχύλια συνυπάρχουν με βιβλικές σκηνές και χιώτες αγίους. Εξωτερικά ο ναός φέρει  πυργούσικα  χαρακτικά με χρώμα και αποτελεί την πολιτιστική γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και Χαβάης. Οι Αμερικανοί καλλιτέχνες και ο χιώτης καλλιτέχνης Νίκος Γιαλούρης έκαναν μια σύνθεση -δώρο στο σπίτι της Αφροδίτης Μακρή ,της καρδιάς  του μνημείου .Ο Γιαλούρης  έφτιαξε την ακτή του νησιού του με τον Αγ.Ισίδωρο ,το πήλινο κανάτι και την παραδοσιακή πετσέτα,σύμβολο φιλοξενίας.Ο Asherman τα πεύκα  και την ακροθαλασσιά της πατρίδας του και  η Fraser το ηφαίστειο με την  ακτή του τόπου της. Το έργο είναι ένα παράθυρο με ενιαίο ορίζοντα, ένα παράθυρο-τρίπτυχο  στον κόσμο.

Βιογραφικό
Η ‘Εφη   Ξηρού σπούδασε αρχιτεκτονική στην  Ιταλία (Γένοβα και Φλωρεντία ) και σκηνοθεσία στην Ελλάδα.
Δίδαξε  σκηνοθεσία και  ιστορία της  τέχνης σε δημόσια και ιδιωτικά  ΙΕΚ. Υπήρξε δε επιστημονική συνεργάτιδα του Δημήτρη   Βερνίκου.

Φιλμογραφία

1996 Άκρα (μμ ντοκ.)
1998 Το παιδί και η πόλη (μμ ντοκ.)
2001 Η γέννηση μιας παράστασης(μμ ντοκ.)
2003 Μήλος Μέταλλον  (μμ ντοκ.)

2003 Βίος μεταλλωρύχων στην καρδιά του Παρνασσού (μμ ντοκ.)
2004 Ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα (μμ ντοκ.)
2006 Παράσταση της Ορέστειας του Ξενάκη
2008 Charisma x – Iannis Xenakis

Σχετικά Άρθρα