Χίος, Τετάρτη 15 Ιουλίου

Μια γοητευτική και απέριττη μουσική βραδιά στο ''Ωδείο Αιγέας!

Μίκης Θεοδωράκης...20 Lieder για φωνή και πιάνο με...απαιτήσεις...Ερμηνεία Λυρικών Τραγουδιών Μαρία Καλαγκιά-Πιάνο Γιώργος Μισετζής.
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 26/01/2020 - 10:05

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του ''Ωδείου Αιγέας'', Δημογεροντίας και Αφων Ράλλη, με πολύ και εκλεκτό κοινό, η Μαρία Καλαγκιά και ο Γιώργος Μισετζής με τις πραγματικά ξεχωριστές δεξιότητες και γνώσεις τους στο τραγούδι και το πιάνο αντίστοιχα, παρουσ;iaσαν στις 8 το βράδυ του Σαββάτου 25 Ιανουαρίου 2020, με μεγάλη επιτυχία και είσοδο ελεύθερη, ένα έργο με απαιτήσεις!...Την ερμηνεία 20 Λυρικών Τραγουδιών του ζωντανού μύθου του Ελληνικού Μουσικού στερεώματος...του Μίκη Θεoδωράκη!...

Όπως τόνισε κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο καταξιωμένος μουσικός και δάσκαλος, Διευθυντής του ''Ωδείου Αιγέας'' Γιώργος Μισετζής, ο Μίκης Θεοδωράκης έχει γράψει αξιοθαύμαστα μουσικά κομμάτια όλων των ειδών, για Θέατρο, για κινηματογράφο, για πιάνο, για βιολί, για Αρχαία Τραγωδία, για Ορατόρια...κ.ο.κ.

 Σε αυτή τη μουσική παράσταση ο Γιώργος Μισετζής και η Μαρία Καλαγκιά, που διδάσκουν χρόνια στο ''Ωδείο Αιγαίας'' έχοντας τη χαρά να καμαρώνουν τους μαθητές τους που προοδεύουν και γίνονται καταξιωμένοι επαγγελματίες της μουσικής, παρουσίασαν είκοσι λυρικά τραγούδια του μεγάλου μας Συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη στην όμορφη αγνή και γοητευτική πρωτογενή τους μορφή, χωρίς τα φλύαρα φτιασιδώματα που προσθέτουν συνήθως οι φιλόδοξες ενορχηστρώσεις...

Ανάμεσα στα τραγούδια το κοινό εμπλούτισε τις γνώσεις του με πληροφορίες σχετικές με την ιστορία των τραγουδιών αυτών, με την εύγλωτη και ξεκούραστη αφήγηση του Γιώργου Μισετζή. Πληροφορίες και γνώσεις που έδωσαν ερεθίσματα στο νου και τη φαντασία μικρών και μεγάλων ακροατών.

 Η εξαίσια χαρισματική ερμηνεία της Μαρίας Καλαγκιά κράτησε το ενδιαφέρον του κοινού αμείωτο μέχρι το τέλος της βραδιάς, που ήταν πραγματικά μοναδική! Ευχάριστη και εποικοδομητική!

  Το πρόγραμμα ξεκίνησε με το τραγούδι ''Μαργαρίτα Μαγιοπούλα'' σε ποίηση του Ιάκωβου Καμπανέλη, που γράφτηκε για τη θεάτρική παράσταση ''Μαγική Πόλη'' και που αποτελεί τη μία και μοναδική συνεργασία του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζηδάκι στη μουσική και το θέατρο.

 Το κοινό ''ταξίδεψε'' σε χρόνους και εποχές με τη Μαρία Καλαγκιά στο τραγούδι και το Γιώργο Μισετζή στο πιάνο, με την απλόχωρη, ζωηρή κι ονειρώδη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη σε συδυασμό με την εκφραστική και χειμαρρώδη ποίηση του Ελύτη, του Σεφέρη, του Γκάτσου, του Ελευθερίου, του Καμπανέλη και του Αναγνωστάκη!

 Ανάμεσα στα τραγούδια που ακούστηκαν ήταν και η ''Νύχτα Μαγικιά'' και η ''Φαίδρα'' σε στίχους του Γιάννη Θεοδωράκη...αλλά και το ''Βάρκα στο γιαλό'' και ''Απρίλης'' όπου τους στίχους έχει γράψει ο ίδιος ο συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.

Το ''Ωδείο Αιγέας ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1986. Ξεκίνησε ως Πρότυπο Κέντρο Αρμονίου, κατόπιν ως Μουσική Σχολή και από το 2002 λειτουργεί ως Ωδείο αναγνωρισμένο από το κράτος, παρέχοντας τίτλους σπουδών ισότιμους των μεγάλων Ωδείων της Ελλάδας, συνάπτοντας επίσης συνεργασία με το κορυφαίο Ωδείο Φίλιππος Νάκας.

 Στο Ωδείο Αιγέας λειτουργούν τμήματα Κλασσικής, Βυζαντινής, Μοντέρνας, Λαίκής και Παραδοσιακής μουσικής, Μουσικολογίας και Μουσικής Προπαιδείας. Όλοι οι τομείς έχουν διαρθρωθεί με γνώμονα την ανάπτυξη της πολυδιάστατης και ολοκληρωμένης προσωπικότητας του αυριανού μουσικού, με καταξιωμένους διπλωματούχους καθηγητές στη διδασκαλία μουσικών οργάνων και με σπουδές στο εξωτερικό Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη Θεωρία της Μουσικής που είναι η σπονδυλική στήλη της Μουσικής Παιδείας.

 Προωθούνται με συναυλίες και εκδηλώσεις, η πρακτική εξάσκηση των μαθητών και οι επαφές τους με Μουσικούς και Σολίστ, καθώς και η γνωριμία τους με Μουσικές Προσωπικότητες πανελλήνιας και παγκόσμιας εμβέλειας.

Σχετικά Άρθρα

24 και 25 Ιουλίου με ελεύθερη είσοδο από το Θεατρικό Εργαστήρι του Ομηρείου
Τρί, 14/07/2020 - 15:30

Το εργαστήριο θεάτρου του Ομηρείου ΠΚΔΧ παρουσιάζει τη νέα του παραγωγή με το έργο “Τα Ρέστα” του Κ. Ταχτσή.

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Ιουλίου 2020 στις 9 το βράδυ στην αυλή των οθωμανικών λουτρών στο Κάστρο της Χίου.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα διατίθενται δελτία προτεραιότητας στην υποδοχή του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χίου.

Η υπόθεση:

“Έφτυσα! Αλίμονο σου έτσι και ξεχάσεις πάλι τα ρέστα”

Μια χούφτα κέρματα που γλίστρησαν μέσα από τα χέρια του μικρού Ταχτσή γίνονται η αφορμή να ξεκινήσει μια αφήγηση για μια πορεία ζωής γεμάτη παιδικές στιγμές, ενοχές, επιθυμίες κι αναμνήσεις: ο πρώτος έρωτας, η γιαγιά και η μαμά, η μικρή αυλίτσα και τα μεγάλα ταξίδια. Ένα ταξίδι στις πιο καθοριστικές στιγμές της ζωής του Κ. Ταχτσή που δεν ήθελε καμία ταμπέλα να τον καθορίσει παρά η απόλυτη ελευθερία.

Η γραφή του Ταχτσή, άμεση και ειλικρινής, αγαπήθηκε πολύ από το κοινό, καθώς το πιο γνωστό του έργο, “Το τρίτο στεφάνι” έχει ανέβει αρκετές φορές στο θέατρο ενώ έχει γίνει και τηλεοπτική σειρά.

“Τα Ρέστα”, με τον έντονο αυτοβιογραφικό τους χαρακτήρα, προσφέρουν στο κοινό τη δυνατότητα να κοιτάξει λίγο βαθύτερα στην παιδική του ηλικία, την τόσο καθοριστική ανατροφή του, που τον έκανε αργότερα έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους και αγαπημένους μεταπολεμικούς συγγραφείς.

 

"‘Ετσι, κατέληξα και στον έρωτα ό,τι και σε όλα τα άλλα, δηλαδή να είμαι κάτι και συγχρόνως να μην είμαι. Να είμαι κι εδώ κι εκεί και παντού… Φαντάζομαι ότι αυτός είναι εν μέρει ο λόγος που με πιάνει ασφυξία ακόμα και στην ιδέα ότι μπορεί ν’ ανήκω επίσημα και τελεσίδικα σε μια οποιαδήποτε κλειστή ομάδα ή οργάνωση. Πιστεύω ότι την αληθινή ελευθερία –κατ’ αντιδιαστολή προς τις πρακτικές ελευθερίες της καθημερινής ζωής– την κατακτάει κανείς μόνος του».

Κ. Ταχτσής

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Λένια Ξενάκη

Ηχητική-Φωτιστική κάλυψη: Diamond Productions-Σαράντος Κωστίδης

Βοηθός σκηνοθέτη-Μουσική επιμέλεια: Δήμητρα Μπεκριδάκη

Σχεδιασμός και κατασκευή σκηνικών αντικειμένων: Ανθή Ξηνταριανού

Σχεδιασμός αφίσας-προγράμματος: Μανώλης Κοτρώτσιος

Βοηθός Φροντιστηρίου: Πέπυ Μπουσέ

 

 

Παίζουν: Μαρία Επιτροπάκη, Ανθούλα Μπουγδάνου, Ανθή Ξηνταριανού, Νίκος Πανταζής, Παντελής Πιτσικούλης

 

Το εργαστήρι θεάτρου του Ομηρειου απευθύνει θερμές ευχαριστίες στην Εφορία Αρχαιοτήτων Χίου για την ευγενική παραχώρηση και φιλοξενία στο χώρο του Οθωμανικού Λουτρού.