Χίος, Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου

Μια γοητευτική και απέριττη μουσική βραδιά στο ''Ωδείο Αιγέας!

Μίκης Θεοδωράκης...20 Lieder για φωνή και πιάνο με...απαιτήσεις...Ερμηνεία Λυρικών Τραγουδιών Μαρία Καλαγκιά-Πιάνο Γιώργος Μισετζής.
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 26/01/2020 - 10:05

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του ''Ωδείου Αιγέας'', Δημογεροντίας και Αφων Ράλλη, με πολύ και εκλεκτό κοινό, η Μαρία Καλαγκιά και ο Γιώργος Μισετζής με τις πραγματικά ξεχωριστές δεξιότητες και γνώσεις τους στο τραγούδι και το πιάνο αντίστοιχα, παρουσ;iaσαν στις 8 το βράδυ του Σαββάτου 25 Ιανουαρίου 2020, με μεγάλη επιτυχία και είσοδο ελεύθερη, ένα έργο με απαιτήσεις!...Την ερμηνεία 20 Λυρικών Τραγουδιών του ζωντανού μύθου του Ελληνικού Μουσικού στερεώματος...του Μίκη Θεoδωράκη!...

Όπως τόνισε κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο καταξιωμένος μουσικός και δάσκαλος, Διευθυντής του ''Ωδείου Αιγέας'' Γιώργος Μισετζής, ο Μίκης Θεοδωράκης έχει γράψει αξιοθαύμαστα μουσικά κομμάτια όλων των ειδών, για Θέατρο, για κινηματογράφο, για πιάνο, για βιολί, για Αρχαία Τραγωδία, για Ορατόρια...κ.ο.κ.

 Σε αυτή τη μουσική παράσταση ο Γιώργος Μισετζής και η Μαρία Καλαγκιά, που διδάσκουν χρόνια στο ''Ωδείο Αιγαίας'' έχοντας τη χαρά να καμαρώνουν τους μαθητές τους που προοδεύουν και γίνονται καταξιωμένοι επαγγελματίες της μουσικής, παρουσίασαν είκοσι λυρικά τραγούδια του μεγάλου μας Συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη στην όμορφη αγνή και γοητευτική πρωτογενή τους μορφή, χωρίς τα φλύαρα φτιασιδώματα που προσθέτουν συνήθως οι φιλόδοξες ενορχηστρώσεις...

Ανάμεσα στα τραγούδια το κοινό εμπλούτισε τις γνώσεις του με πληροφορίες σχετικές με την ιστορία των τραγουδιών αυτών, με την εύγλωτη και ξεκούραστη αφήγηση του Γιώργου Μισετζή. Πληροφορίες και γνώσεις που έδωσαν ερεθίσματα στο νου και τη φαντασία μικρών και μεγάλων ακροατών.

 Η εξαίσια χαρισματική ερμηνεία της Μαρίας Καλαγκιά κράτησε το ενδιαφέρον του κοινού αμείωτο μέχρι το τέλος της βραδιάς, που ήταν πραγματικά μοναδική! Ευχάριστη και εποικοδομητική!

  Το πρόγραμμα ξεκίνησε με το τραγούδι ''Μαργαρίτα Μαγιοπούλα'' σε ποίηση του Ιάκωβου Καμπανέλη, που γράφτηκε για τη θεάτρική παράσταση ''Μαγική Πόλη'' και που αποτελεί τη μία και μοναδική συνεργασία του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζηδάκι στη μουσική και το θέατρο.

 Το κοινό ''ταξίδεψε'' σε χρόνους και εποχές με τη Μαρία Καλαγκιά στο τραγούδι και το Γιώργο Μισετζή στο πιάνο, με την απλόχωρη, ζωηρή κι ονειρώδη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη σε συδυασμό με την εκφραστική και χειμαρρώδη ποίηση του Ελύτη, του Σεφέρη, του Γκάτσου, του Ελευθερίου, του Καμπανέλη και του Αναγνωστάκη!

 Ανάμεσα στα τραγούδια που ακούστηκαν ήταν και η ''Νύχτα Μαγικιά'' και η ''Φαίδρα'' σε στίχους του Γιάννη Θεοδωράκη...αλλά και το ''Βάρκα στο γιαλό'' και ''Απρίλης'' όπου τους στίχους έχει γράψει ο ίδιος ο συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.

Το ''Ωδείο Αιγέας ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1986. Ξεκίνησε ως Πρότυπο Κέντρο Αρμονίου, κατόπιν ως Μουσική Σχολή και από το 2002 λειτουργεί ως Ωδείο αναγνωρισμένο από το κράτος, παρέχοντας τίτλους σπουδών ισότιμους των μεγάλων Ωδείων της Ελλάδας, συνάπτοντας επίσης συνεργασία με το κορυφαίο Ωδείο Φίλιππος Νάκας.

 Στο Ωδείο Αιγέας λειτουργούν τμήματα Κλασσικής, Βυζαντινής, Μοντέρνας, Λαίκής και Παραδοσιακής μουσικής, Μουσικολογίας και Μουσικής Προπαιδείας. Όλοι οι τομείς έχουν διαρθρωθεί με γνώμονα την ανάπτυξη της πολυδιάστατης και ολοκληρωμένης προσωπικότητας του αυριανού μουσικού, με καταξιωμένους διπλωματούχους καθηγητές στη διδασκαλία μουσικών οργάνων και με σπουδές στο εξωτερικό Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη Θεωρία της Μουσικής που είναι η σπονδυλική στήλη της Μουσικής Παιδείας.

 Προωθούνται με συναυλίες και εκδηλώσεις, η πρακτική εξάσκηση των μαθητών και οι επαφές τους με Μουσικούς και Σολίστ, καθώς και η γνωριμία τους με Μουσικές Προσωπικότητες πανελλήνιας και παγκόσμιας εμβέλειας.

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 20/02/2020 - 11:11

Η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου συνεχίζει τις προβολές της στο Ομήρειο Π.Κ.Δ.Χ. την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, στις 8.30 μ.μ. με την πιο βραβευμένη και πολυσυζητημένη ταινία της χρονιάς, «ΠΑΡΑΣΙΤΑ», σε σενάριο - σκηνοθεσία Μπονγκ Τζουν Χο.

 

Σινεφίλ/ Ν. Κορέα/ 2019/ 132’

Σενάριο - σκηνοθεσία : Μπονγκ Τζουν Χο

Πρωταγωνιστούν: Σονγκ Κανγκ Χο, Λι Σουν Κιουν

Η πάμπτωχη τετραμελής οικογένεια Κιμ ζει σε ένα άθλιο, μικρό υπόγειο της Σεούλ και παλεύει να επιβιώσει με περιστασιακές δουλειές και μικροαπάτες, μέχρι που ο μικρός γιος προσλαμβάνεται να διδάξει αγγλικά στην κόρη της πλούσιας οικογένειας Παρκ. Οι Κιμ βρίσκουν την ευκαιρία να προσληφθούν σιγά σιγά όλοι τους στην έπαυλη των Παρκ με κάθε τρόπο. Ωστόσο, τα γεγονότα εξελίσσονται γοργά αποκαλύπτοντας ανατρεπτικά μυστικά.

Η ταινία που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως η κορυφαία της χρονιάς, αναμειγνύει το μαύρο χιούμορ με την πολιτική σάτιρα, το θρίλερ και την κοινωνική αλληγορία. Ο Μπονγκ Τζουν Χο βρίσκει τον τρόπο να αναδείξει τις ταξικές αντιθέσεις με κινηματογραφική ευρηματικότητα και πρωτοτυπία. Οι χαρακτήρες, που εύκολα θα μπορούσαν να κατρακυλήσουν στην καρικατούρα, κατορθώνουν να αποκτήσουν βάθος, οντόντητα και διακριτά χαρακτηριστικά. Μια βαθειά πολιτική ταινία που προκαλεί στο θεατή συγκίνηση, πικρία, τρόμο, έκπληξη και αγωνία σαν ένα απολαυστικό παζλ.

Διακρίσεις: Χρυσός φοίνικας Φεστιβάλ Κανών 2019, 

4 Όσκαρ 2020 (Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Ταινίας, Ξενόγλωσσης Ταινίας, κλπ),

 Χρυσή Σφαίρα Ξενόγλωσσης Ταινίας 2020.