Χίος, Σάββατο 6 Ιουνίου

Ο Δρίμακος και η ανάγκη του δάσκαλου να μεταδώσει την τοπική ιστορία

Τι λέει για το νέο του πόνημα - ιστορικό μυθιστόρημα- ο Μάρκος Κάβουρας
Πέμ, 05/07/2018 - 15:55

 

Η αφορμή ήταν ο Δρίμακος, ένας επαναστάτης δούλος, την αιτία όμως για τη συγγραφή του νέου βιβλίου του Μάρκου Κάβουρα «Δρίμακος, ο δρόμος της φωτιάς» πρέπει να την αναζητήσουμε αλλού.

Όπως λέει ο συγγραφέας του ιστορικού μυθιστορήματος, Μάρκος Κάβουρας, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, που απευθύνεται σε ένα διευρυμένο αναγνωστικό κοινό (από παιδιά έως ηλικιωμένους) επιχειρεί να μας γνωρίσει μια πτυχή της πλούσια ιστορίας του τόπου μας, καλύπτοντας τα χρόνια από το 412 – 407 π.χ.

«Το βιβλίο αναφέρεται σε μια σειρά γεγονότων εκείνης της περιόδου

Σκοπός είναι να γνωρίσουν οι αναγνώστες τα ήθη και τα έθιμα, την οικονομία, την κοινωνία, την πολιτική, τον πολιτισμό και γενικά όλες τις συνήθειες των ανθρώπων της εποχής εκείνης στη Χίο», τόνισε ο κ. Κάβουρας.

Ο ίδιος, όντας δάσκαλος, διαπίστωσε το κενό που υπάρχει στη διδασκαλία της τοπικής ιστορίας και εύχεται κάποτε μια ομάδα εκπαιδευτικών να συγγράψει ένα εγχειρίδιο, από το οποίο θα μπορούν οι μαθητές να λαμβάνουν αυτήν την πληροφόρηση.

«Περπατάμε σε ακρογιαλιές, σε βουνά, βλέπουμε αναβαθμίδες, κόλπους και δεν ξέρουμε την ιστορία τους. Ξέρουμε για παράδειγμα ότι το Δελφίνι, που είναι δίπλα μας, ήταν το ορμητήριο των Αθηναίων όταν οι Χιώτες ήθελαν να αποστατήσουν από την Αθηναϊκή συμμαχία;»  σχολίασε ο Μάρκος Κάβουρας, διερωτώμενος επίσης πόσοι από εμάς αλήθεια έχουν επισκεφθεί τον θησαυρό που υπάρχει στο αρχαιολογικό μουσείο της Χίου.

Το βιβλίο, που είναι των εκδόσεων Αλφα Πι, θα το αναζητήσετε στα βιβλιοπωλεία.

Ο Μ. Κάβουρας έχει γράψει άλλα 6 βιβλία (παιδική λογοτεχνία) και έχει την χαρά, όπως είπε, κείμενά τους, να περιλαμβάνονται στα σχολικά βιβλία της Γλώσσας.

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 06/06/2020 - 10:59

Παρουσιάστηκε ιδιώτης, και μάλιστα με μεράκι και σχετικός με το θέμα αλλά το Δημοτικό Συμβούλιο, τον κοίταξε στα... δόντια.

Έτσι μέχρι σήμερα δεν παραχωρήθηκε στον Κ. Μπόλα, ιδιοκτήτη του Πρεμιέρ το Δημοτικό Σινεμά, που έβαζε τον Δήμο μέσα ακρετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Αποτέλεσμα να μείνουμε φέτος χωρίς θερινό Σινεμά απ' ότι φαίνεται.

Ακολουθεί ανακοίνωση της Κινηματογραφικής Λέσχης.

 

Η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου είχε καθοριστικό ρόλο στο ξεκίνημα του Δημοτικού θερινού κινηματογράφου.

Σ' όλα τα χρόνια λειτουργίας του υπήρξε αγαστή συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη, καθώς επίσης και φιλοξενία προβολών της όποτε αυτό ζητήθηκε.

Στο Δημοτικό θερινό κινηματογράφο επίσης φιλοξενείτε το πρόγραμμα "ΣΙΝΕΜΑΘΕΙΑ" της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου.

Για εικοσιπέντε περίπου χρόνια ο Δημοτικός θερινός κινηματογράφος λειτούργησε με την αγάπη και το μεράκι για το αντικείμενο του Κώστα Ευγενικού -δημοτικού υπαλλήλου ΔΗΚΕΧ- η συνταξιοδότηση του οποίου άφησε ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

Το μεγάλο αυτό κενό, το χαλάρωμα του δικτύου Δημοτικών Κινηματογράφων όλης της χώρας, καθώς επίσης και η συμπεριφορά προς αυτούς των εταιρειών διανομής ταινιών τελευταία, καθιστούν προβληματική τη συνέχιση λειτουργίας του Δημοτικού θερινού κινηματογράφου.

Επειδή όμως η λειτουργία ενός θερινού κινηματογράφου στην πόλη μας είναι μέρος των πολιτιστικών παροχών προς τους πολίτες της και τους καλοκαιρινούς επισκέπτες της, πρέπει να αντιδράσουμε στην πιθανότητα μη λειτουργίας του.

Γι' αυτό καλούμε τη ΔΗΚΕΧ να καταβάλει κάθε προσπάθεια προς κάθε κατεύθυνση ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχεια της λειτουργίας του θερινού κινηματογράφου -διασφαλίζοντας φυσικά στα όρια του εφικτού τις ανάγκες των πολιτιστικών φορέων- συμβάλλοντας έτσι στην πληρότητα των πολιτιστικών παροχών.