Χίος, Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου

Ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος επαινεί τον... άγνωστο Χιώτη χαράκτη + Νίκο Γιαλούρη

Παρ, 11/10/2019 - 06:12

Αγαπητή  Αλήθεια,σου  στέλνω  ένα  απόσπασμα  από  τη συνέντευξη του Ντίνου Χριστιανόπουλου στο LIFO ,το  Νοέμβρη  του 2012, στο οποίο επαινεί  τον  άγνωστο  χιώτη χαράκτη, + Νίκο Γιαλούρη  και κατακρημνίζει  τον Χατζηκυριάκο - Γκίκα.

Επισυνάπτω  και  μια  φωτογραφία του +  Νίκου Γιαλούρη  στην αίθουσα τέχνης του στο Village Inn, στο Πόρτο  Καρράς  το 1975.

Με  εκτίμηση,

Αναστασία   Μανδάλα

Θ.Ν. Κύριε Χριστιανόπουλε, χθες το βράδυ ο Κώστας Γεωργουσόπουλος μου είπε να σας ρωτήσω το εξής: στο τελευταίο τεύχος της «Οδού Πανός» έχετε ένα κείμενο επαινετικό για έναν άγνωστο χιώτη χαράκτη, τον Νίκο Γιαλούρη, ενώ γράφετε κακά για τον Χατζηκυριάκο - Γκίκα. Γιατί το κάνετε
αυτό;

Ν.Χ. Πρώτα πρώτα ήθελα να πω την κακία μου για τον Χατζηκυριάκο - Γκίκα, έναν μετριότατο ζωγράφο που εξαπάτησε πολλούς, ακόμη και τον Πεντζίκη.

Με τον τρόπο αυτό βγάζω τα απωθημένα μου για κάποιους δήθεν σπουδαίους που πρέπει επιτέλους να τους βάλουμε στη θέση τους. Εσύ ήσουν που μας τάραξες τόσο καιρό και μας παρίστανες τον σπουδαίο; Ποιος; Ο Χατζηκυριάκος - Γκίκας, ο γιος του ναυάρχου.

Δεύτερον, ο άγνωστος Νίκος Γιαλούρης, που ήταν και για μένα άγνωστος, είναι πολύ μεγάλος σε αφάνταστο βαθμό. Μόνο που δεν ακούστηκε και δεν διαφημίστηκε, γιατί τώρα πια έχει πεθάνει. Επομένως να πεις στον Γεωργουσόπουλο ότι είναι κάτι που το κάνω ενσυνείδητα, εν μέρει από κακία και εν μέρει από ειλικρίνεια.

Σχετικά Άρθρα

Από το Εργαστήριο Βιβλιοδεσίας του Ομηρείου. Πρωτότυπες ιδέες, εξειδικευμένες τεχνικές, αγάπη και φαντασία!
Τετ, 11/12/2019 - 06:39

Μια όμορφη και μαγευτική Έκθεση Βιβλιοδεσίας γεμάτη αγάπη, φαντασία και αξιοζήλευτες τεχνικές, παρουσιάζουν, αυτές τις μέρες, στον φιλόξενο και καλαίσθητο χώρο στον όροφο στο Καφέ-Ρόδι στην Απλωταρία, οι μαθητές του Κώστα Στείρου από το Εργαστήριο Βιβλιοδεσίας του Ομηρείου.

 Ο Κώστας Στείρος με τις ανεξάντλητες γνώσεις του και τη αστείρευτη επιμέλεια και αγάπη του για τους μαθητές και τη βιβλιοδεσία, καθώς και το Εργαστήριο Βιβλιοδεσίας του Ομηρείου, φέτος κλείνουν είκοσι χρόνια συνεχούς παρουσίας και επιτυχημένης δημιουργικής δράσης στο νησί μας.

  Η παρούσα έκθεση που εγκαινιάσθηκε την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019 στις 7μ.μ. θα είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά όλα τα πρωϊνά και τα απογεύματα κάθε Τρίτη και Παρασκευή, μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου στο Καφέ-Ρόδι. Παρουσιάζει έργα που έφτιαξαν με δουλειά, καλλιτεχνία κόπο και μεράκι, οι παλαιότεροι μαθητές του Εργαστηρίου Βιβλιοδεσίας, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τις γνώσεις, τις δεξιότητες και την εμπειρία που απόκτησαν αφιερώνοντας τον εαυτό τους και το χρόνο τους στη βιβλιοδεσία και τη μελέτη της.

 Εξαίσια δείγματα, Γαλλικής, Κόπτικης, Ιαπωνικής Βιβλιοδεσίας κ.α....καθώς επίσης και κούκλες με φορέματα εντυπωσιακά που μπορεί να τα ξεφυλλίσει κανείς με δέος και σεβασμό, κοσμούν τον επίσης καλλιτεχνικό και ευαίσθητο χώρο του Καφέ-Ρόδι, που αξίζει να επισκεφθείτε και για να απολαύσετε την έκθεση. Ίσως να βρείτε και μια καλή ιδέα για ένα υπέροχο δώρο, για τα πρόσωπα που αγαπάτε, εν όψει των εορτών... 

 Οι μαθητές που συμμετέχουν με έργα τους στην Έκθεση, είναι: η Γιασεμή Αμπαζή, η Έλλη Γαλανοπούλου, ο Χρήστος Διόλατζης, η Φωτεινή Ιωαννίδου, η Καίτη Μιχαληνού, η Ντίνα Ποπόνα, ο Αντώνης Σιφναίος, η Βάσω Φανού, η Αργυρώ Φλάμου και ο Φώτης Φραγκάκης. Μαζί με το Δάσκαλό τους και Υπεύθυνο του Εργαστηρίου Βιβλιοδεσίας του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Κώστα Στείρο παρουσίασαν σε συνέντευξη τους πτυχές της εργασίας τους, εξηγώντας τα μέρη της Έκθεσης. Την συνέντευξη και πλάνα από την Έκθεση Βιβλιοδεσίας στο Καφέ-Ρόδι, μπορείτε να παρακολουθήσετε στην ΑΛΗΘΕΙΑ TV .