Ολοκλήρωση του κύκλου "Τα θεμέλια του 21" - Παλαιό ημερολόγιο

Πέμ, 06/01/2022 - 19:00

Το αφιέρωμα της Ι.Μητροπόλεως Χίου Ψαρών και Οινουσσών στους Νεομάρτυρες που έθεσαν τα θεμέλια της πίστεώς μας κατά τα έτη πριν, κατά την διάρκεια ή μετά την επανάσταση του 1821 και την απελευθέρωση της Χίου από τον Οθωμανικό ζυγό, ολοκληρώνεται με την παρουσίαση στην εκπομπή «Κατευθυνθήτω» αυτής της εβδομάδας , των δύο οσίων –Αγίων που η εκκλησία μας τιμά την μνήμη τους στις 4 Ιανουαρίου.

Ο προσκεκλημένος του Γ. Χονδρέλη ο Γεώργιος Φωτίου Παπαδόπουλος, κήρυκας του Θείου λόγου και κάτοχος πτυχίου  master Θεολογίας, αναφέρεται στον -άγνωστο στους πολλούς- Άγιο Νεομάρτυρα και Οσιομάρτυρα Ονούφριο τον διάκονο, με καταγωγή από το Τύρνοβο της Βουλγαρίας που μαρτύρησε στη Χίο το 1818 αλλά και στον Όσιο Νικηφόρο τον λεπρό (κατά κόσμον Νικόλαο Τζανιδάκη)με καταγωγή από το Σηρικάρι Χανίων που εγκαταβίωσε στο Λεπροκομείο της Χίου από το 1914 μέχρι το 1957, όταν και αναχώρησε για τον  Αντιλεπρικό  Σταθμό Αγίας Βαρβάρας Αθηνών, στο Αιγάλεω.

Στο λεπροκομείο της Χίου, που ήταν ένα συγκρότημα με πολλά ομοιόμορφα σπιτάκια, υπήρχε το εκκλησάκι του Άγιου Λαζάρου, όπου φυλάσσονταν η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Υπακοής. Σ’ αυτόν τον χώρο άνοιξε το στάδιο των αρετών για τον Νικόλαο. 

Μέσα σε 2 χρόνια ο Άγιος Άνθιμος (Βαγιάνος) τον έκρινε έτοιμο για το αγγελικό σχήμα και τον έκειρε μοναχό με το όνομα Νικηφόρος . Εκοιμήθη το έτος 1964, αποτελώντας ένα λαμπρό παράδειγμα ιώβειας υπομονής και αβραμιαίας πίστης στο Θεό.

Στη συνέχεια της εκπομπής ο κ. Παπαδόπουλος  αναφέρεται   και απαντά σε ερωτήματα του Γ.Χονδρέλη  σχετικά με ένα θέμα που ταλανίζει αλλά και δημιουργεί σύγχυση στους πιστούς του τόπου μας, το Παλαιό Ημερολόγιο και τους ακολουθούντες αυτό Παλαιοημερολογίτες ή Γ.Ο.Χ., όπως αποκαλούνται.

Ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται περί πλάνης στην οποία έχουν υποπέσει πολλοί πιστοί συνάνθρωποί μας και τονίζει  ότι το μείζον και η ουσία είναι η Αληθινή Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη  σύμφωνα με τους κανόνες και τις αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων και  όχι το περιτύλιγμα  δηλαδή αυτό καθαυτό το Ημερολόγιο , Ιουλιανό ή Γρηγοριανό.

Η εκπομπή θα μεταδοθεί από την Αλήθεια ΤV αυτό το Σάββατο 8 Ιανουαρίου  στις 5.00 και τις 9.00 μ.μ. και σε επανάληψη την Κυριακή στις 3.00 μ.μ.

Σχετικά Άρθρα