Όταν Χριστουγεννιάτικα φτιάχναμε... μολότωφ

Σαν χρονογράφημα από τον Δημήτρη Τσεσμετζή
Δείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 28/12/2023 - 18:33

«23 του Δεκέμβρη, του 2015, στο αγκυροβόλιο του λιμανιού SALALAH του OMAN, πήραμε τους τρεις Εγγλέζους "κομάντος" για να μας φυλάξουν από τους άγριους Σομαλούς πειρατές στο ταξίδι μας από Ινδονησία για Τουρκία (Μαύρη θάλασσα), διά μέσου του Κόλπου του Άντεν  και τής Ερυθράς θάλασσας» αναφέρει σε χρονογράφημα του ο Δημήτρης Τσεσμετζής σημειώνοντας:

«Ξέραμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είχε υπογράψει μια περίεργη διαταγή, "να μην οπλοφορούν οι φρουροί των Ελληνικών πλοίων", δεν ξέρω με ποιό σκεπτικό; Ίσως ότι και οι πειρατές είναι και αυτοί άνθρωποι της οικουμένης και δεν πρέπει να τους στερούμε, αυτό που μπορούν να προσφέρουν;! Αποτέλεσμα όμως είχε να κάνουν πάρτι στα βαπόρια με Ελληνική σημαία(!) μέχρι να ανακληθεί μετά 1,5 χρόνο η άστοχη αυτή απόφαση και να φέρνουν τα όπλα που βλέπετε. (Δύο - δύο τα περίμεναν στο έμπα οι πειρατές!) 

Αλλά πάλι, λέμε Εγγλέζοι είναι μπορεί να έχουν κάποιο όπλο, κάνα πιστόλι, για τη δική τους ασφάλεια. Γι' αυτό και είπα στο δικό μας σκοπό της σκάλας του πλοίου, ότι μόλις ανέβουν τη σκάλα, να ανιχνεύσουν τις βαλίτσες τους, με τον ανιχνευτή μετάλλων, όπως και έγινε. 

Δεν έδειξε τίποτα. Επειδή μερικές φορές του ανιχνευτή του ξέφευγαν μέταλλα, τους ρώτησα αν έχουν όπλα και μου είπαν, "όχι, γιατί η κυβέρνηση σας το απαγορεύει."  Τους δώσαμε από μια καμπίνα στους δύο και τον τρίτο τον βάλαμε -ελλείψει καμπίνας- στο Νοσοκομείο του πλοίου, όπου είχαν αφήσει προσωρινά τα πράγματα τους. 

Δεν μου έρχονταν ότι ήρθαν άοπλοι, γι αυτό έψαξα διακριτικά τα πράγματά τους, την ώρα που έτρωγαν. Τίποτα από όπλα. Νιβέες (ΝIVEA), αφρόλουτρα, κρεμούλες για το πρόσωπο και για τον ήλιο, ALL BRAND δημητριακά για να βάζουν στο γάλα τους, και ο ένας που πρέπει νάτανε μεγάλος χέστης, ήταν γεμάτος imodium! 

Τώρα θα μου πείτε, αρκετοί από σας περί προσωπικών δεδομένων και ότι δεν έκανα καλά, ότι έκανα αδίκημα. Το ξέρω. Αλλά αν είναι να πάω στη κόλαση για προσωπικό δεδομένο, χωρίς να σας έχω πει το όνομα τους, έ, ας πάω και ας είναι το μεγαλύτερο παράπτωμα μου. 

Την επόμενη μέρα, 24 Δεκέμβρη, παραμονή Χριστουγέννων, μας έκαναν... γυμνάσια. Βάλτε διπλή στρώση razor wires και στο κατάστρωμα βαρκών, φέρτε βαρέλια με νερό γύρω - γύρω στη Γέφυρα, φέρτε δύο κάβους περιμετρικά στη Γέφυρα, δίπλα στα βαρέλια, οξυγονοκολήστε όλα σχεδόν τα παράθυρα με σιδεριές, και βάλτε τους μαύρες σακούλες για συσκότηση και τόσα άλλα που ποτέ δεν μας ζήτησαν άλλοι φρουροί. Και να το λέω του... χέστη και να μου απαντά "I am professional!" (πώς δεν μας έφραξε την τουαλέτα, είμαι ν'απορήσω);

Όταν ρώτησα τον αρχηγό τους σε περίπτωση που ανέβουν ένας - δύο πειρατές πάνω στο κατάστρωμα, εμείς από τη γέφυρα ψηλά, τι μπορούμε να κάνουμε; Εκτός από το να πάμε να κρυφτούμε στο τιμονάκι; (steering gear room). Μου είπε να συγκεντρώσουμε όσα κομμάτια σίδερο έχουν περισέψει από τους οξυγονοκολητές, στη Γέφυρα για να τους τα πετάμε και ότι καλό θα ήταν να φτιάξουμε μερικές βόμβες μολότοφ να τους κάψουμε, καθώς θα είναι αυτοί από κάτω μας, στο κατάστρωμα. 

Μπουκάλια μπύρας δεν είχαμε, γιατί φέρνουν μεταλλικά κουτιά πιά, οπότε άδειασα καμιά δεκαριά κέτσαπ σε ένα τσουκάλι, πήρα τα γιάλινα μπουκάλια που είχαν το κέτσαπ και τα γέμισα πετρέλαιο, αφού δεν είχαμε βενζίνη, τους έβαλα και φυτίλι και αρχίσαμε τα πειράματα, βάζοντας τους φωτιά και πετώντας τα στο κυρίως κατάστρωμα από ψηλά. 

Κανένα δεν πήρε φωτιά, όπως βλέπουμε στα Εξάρχεια! Μερικές "μολότοφ" έσβηναν προτού φθάσουν κάτω! 

Τότε ήταν που άρχισα να εκτιμώ τη δουλειά που έκαναν οι αναρχικοί στα Εξάρχεια! Και δύσκολη, γιατί αυτοί βάζουν και βίδες με καρφιά μέσα στο μπουκάλι. Και έχουν και τους αστυνομικούς και τους βαράνε, όταν τραυματίσουν κάποιον αστυνομικό. Ήμαρτον θεέ μου! Άσε που τώρα με το νέο νόμο που τιμωρεί μόνο όσοι τις πετάνε, και όχι αυτούς που τις μεταφέρουν, θα κοψομεσιαστούν, γιατί όλο θα τις μεταφέρουν! 

Έτσι έληξε άδοξα η προσπάθεια μου να μάθω άλλη μια τέχνη για τις δύσκολες μέρες. 

Ευτυχώς μας έμεινε το κέτσαπ χύμα που ο μάγειρας μας το έβαζε σε ποτήρια...

Τώρα εσείς θα αναρωτιέστε τι απέγινε ο χέστης - professional; Μέχρι να τους αφήσουμε στην Αίγυπτο είχε καταναλώσει όλα τα δικά του imodium και έβαλε χέρι και στου βαποριού, μια και κοιμόνταν στο Νοσοκομείο όπου είχαμε και το φαρμακείο. Πλάκα είχε όταν είπα στο λαδά να κλείσει το νερό για τις τουαλέτες... Πετάχτηκε έξω και γύρευε μπουγέλο, να ρίξει νερό γιατί είχε φρακάρει η τουαλέτα! Τι προφέσιοναλ Θεέ μου! 

Σε φωτογραφία φαίνεται ο οπλισμός που έφεραν οι "φρουροί πλοίων" όταν μας ξανά ήρθαν δυό χρόνια αργότερα, πού είχε καταργηθεί η κυβερνητική λανθασμένη απόφαση! Βλέπετε 2 όπλα- τό 1 μέσα στη θήκη - και άλλο 1 στήν άλλη βαρδιόλα. Σύνολο 3 και πάρα πολλες δεσμίδες με σφαίρες!) 

Τώρα άν με ρωτήσετε, όπως έκανε κάποιος "ποιά λατσιόνας οι φρουροί ήταν καλύτεροι, από τίς πολλές φορές που πέρασα" σας απαντώ...  

Οι καλύτεροι φρουροί που ξεχώρισα, μετά από πολλές διελεύσεις ήταν, ένας Έλληνας, πρώην Ταγματάρχης του Ελληνικού στρατού, μαζί με έναν εκπαιδευμένο Έλληνα λοκατζή!  Είχαν και έναν Σριλανκέζο μαζί, να τους κουβαλάει τα όπλα. Μαζί τους νοιωθαμε ασφαλείς.  Κάτι ταχυπλοα που έκαναν ότι ψαρεύουν και ξαφνικά έτρεχαν με 30 μίλια ταχύτητα κατά πάνω μας, έτρωγαν μια σφαίρα στο σκάφος, 10 πόντους δίπλα από το πρόσωπό τους και συνέχιζαν το ψάρεμα!!!  Ήταν όμως 6 φορές πιο ακριβοί από τους Φιλιππινέζους που έφερναν αργότερα. Έπερναν 3.500€ έκαστος! (Αυτός απο τήν Σριλάνκα πολύ λιγότερα.)

Αυτοί μάλιστα ήταν professional!  Όχι ο χέστης ο Εγγλέζος, που εκτός από τα imodium, έτρωγε 3 αυγά ποσέ κάθε πρωί ξεχωριστά το κόρνφλέξ!  Και να του λέει ο μάγειρας μας,  στα ελληνικά, "τι τα τρώς αφού σε μισή ώρα θα τα χέ****;"!!!

Εύχομαι σε όλους σας καλά Χριστούγεννα, καλή Πρωτοχρονιά και καλή χρονιά (χωρίς κορωνοϊούς). Επίσης γαήνιες θάλασσες στους ναυτικούς μας... και μη ξανακούσω να εύχεστε "καλές και χαρούμενες γιορτές, με υγεία"... Μα πώς θα είναι καλές και χαρούμενες χωρίς υγεία»;

Σχετικά Άρθρα