Χίος, Παρασκευή 29 Μαΐου

Πολιτιστικές δράσεις για μαθητές στα Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσεία Χίου

Την Πέμπτη 18 Μαϊου, με ελεύθερη είσοδο σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους λόγω της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων
Δείτε το Βίντεο
Τετ, 10/05/2017 - 10:17

Ελεύθερη για το κοινό θα είναι είσοδος στα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Χίου την Πέμπτη 18 Μαϊου, Διεθνή Ημέρα Μουσείων, ενώ παράλληλα  η τοπική Εφορία Αρχαιοτήτων διοργανώνει πολιτιστικές δράσεις στα Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσεία, την ίδια ημέρα, που απευθύνονται σε μαθητές Γυμνασίου.

Αναλυτικά στο θέμα αναφέρεται το παρακάτω δελτίο Τύπου της υπηρεσίας:

«Κάθε χρόνο η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη σε ένα ειδικό θέμα, διαφορετικό κάθε φορά, που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το 2017, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων έχει θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες. Τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται».

Η Εφορία Αρχαιοτήτων Χίου, την Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2017 με τη διοργάνωση πολιτιστικών δράσεων που θα απευθύνονται σε μαθητές Γυμνασίου.

Ειδικό θέμα των δράσεων είναι αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι φοβόμαστε τόσο πολύ, ώστε ακόμα και το όνομά του αποφεύγουμε ν’ αναφέρουμε: θάνατος ή «χρέος το κοινόφλητον» κατά την πιο ποιητική εκδοχή του, που κανείς δεν μπορεί να αποφύγει. Θα μας βοηθήσουν τα μουσεία να κάνουμε ένα μικρό βήμα συμφιλίωσης; Μια τέτοια προσέγγιση θα επιδιώξουν μέσα από θεματικές ξεναγήσεις οι αρχαιολόγοι της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χίου κ. Δέσποινα Τσαρδάκα και κ. Μαρία Φινφίνη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου και οι κ.κ. Παρισιάνθη Βαλάκου, Άννα Μισαηλίδου και Στέλλα Φαϊτάκη στο Βυζαντινό Μουσείο Χίου την Πέμπτη 18 Μαΐου 2017.

Οι ώρες διενέργειας των εκδηλώσεων θα είναι από 9:00 έως 13:00.»

Σχετικά Άρθρα

Αυτή τη φορά η Αθηνά Ζαχαρού - Λουτράρη γράφει για την Πλατεία Βουνακίου
Τρί, 26/05/2020 - 18:38

Ένα νέο βιβλίο μας παρουσιάζει πάλι η ακάματη Αθηνά Ζαχαρού - Λουτράρη. Αφορά την κεντρική πλατεία του νησιού.

Για το περιεχόμενο του μας ενημερώνουν οι εκδόσεις Άλφα Πι.

Η Κεντρική πλατεία της Χίου γνώρισε όχι μόνον τις ανέμελες καθημερινές δραστηριότητες και τις χαρούμενες γιορτινές ημέρες, αλλά υπήρξε ὁ βωμὸς τῶν θρήνων κατά τη διάρκεια της οθωμανικής σκλαβιάς (1566-1912), όταν πλήθος ανθρώπων έχασαν τη ζωή τους σε αθρόες σφαγές στο ολοκαύτωμα του 1822, και σε μεμονωμένες εκτελέσεις.

Άγριοι θάνατοι διά ξίφους και μαχαίρας, φρικτότεροι διά του απαγχονισμού και της πυράς και ακόμα πιο μαρτυρικοί διά ανασκολοπισμού έλαβαν χώρα σ’ αυτόν τον τόπο του Βουνακίου.

Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες αποδεικνύουν σε τι βαθμό βαρβαρότητας μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος όταν ο φανατισμός εξάπτει τα αγριότερα των ενστίκτων του, η παιδεία του λαού του υποθάλπει τη βιαιότητα και η επαπειλούμενη απώλεια της εξουσίας οδηγεί τους σκληρούς κυρίαρχους σε ανελέητες τιμωρίες για εκδίκηση ή παραδειγματισμό.

Η ιστορία όμως δεν σταματά στα δάκρυα, ο άνθρωπος λησμονεί τα θλιβερά και προχωρά με αισιοδοξία.

Χωρίς πρόθεση αναμόχλευσης αντιπαλότητας και με την ευχή να μην ξαναζήσει ποτέ πια ο τόπος τέτοιες θλιβερές μέρες, πέρα από τη σπονδή στους νεκρούς μάρτυρες, τη συγγραφή αυτού του κειμένου ερμηνεύει η προτροπή του Ανδρέα Μάμουκα, αυτόπτη των τραγικών σκηνών του 1822 «νὰ ἀνακαλῶνται εἰς τὴν μνήμην τῶν μεταγενεστέρων διὰ νὰ προληφθῇ ἄλλην φορὰν τοιαύτη καταστροφή».