Χίος, Δευτέρα 18 Νοεμβρίου

Πρώτος "Ομηρικός" Πανελλήνιος Λογοτεχνικός διαγωνισμός «αιέν αριστεύειν»

Από τον ΦΙΛΟΤΕΧΝΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΧΙΟΥ και το παράρτημα ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ
Δείτε το Βίντεο
Παρ, 12/07/2019 - 19:20

Ο ΦΙΛΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΧΙΟΥ και το παράρτημα ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

                                 Της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ

                                                         Προκηρύσσουν :

                    Τον Πρώτο "Ομηρικό" Πανελλήνιο Λογοτεχνικό διαγωνισμό

                                                       «αιέν αριστεύειν»

         Στο Θεατρικό Μονόπρακτο και το Διήγημα για ενηλίκους με θέμα ελεύθερο από                                                                                                                                                                                                                         

                                           10-Ιουλίου-2019  έως  10-Οκτωβρίου-2019

          Όροι του διαγωνισμού:

 Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι εντός και εκτός Ελλάδος διαμένοντες ελληνόφωνοι  ενήλικες.                                                                                                           

Ο κάθε διαγωνιζόμενος έχει το δικαίωμα να λάβει μέρος και στις δυο κατηγορίες αλλά με ένα μόνο έργο τους για κάθε είδος και οπωσδήποτε αδημοσίευτο.

Το  θεατρικό μονόπρακτο  και το διήγημα δεν θα πρέπει υπερβαίνουν τις τέσσερις σελίδες Α4 

Κάθε έργο θα πρέπει να σταλεί σε πέντε δακτυλογραφημένα αντίτυπα με ψευδώνυμο επάνω δεξιά. Το μέγεθος των χαρακτήρων θα είναι 14 στιγμών. Οποιοδήποτε σημάδι, φωτογραφία, σχέδιο ή στίγμα πάνω στο διαγωνιζόμενο κείμενο, θα το καθιστά άκυρο από τη διαδικασία.

Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να εσωκλείσουν στο μεγάλο φάκελο, ένα μικρότερο κλειστό φάκελο, όπου θα γράφουν απ’ έξω το ψευδώνυμό τους, τον τίτλο και το είδος του έργου, ενώ μέσα σ’ αυτόν πρέπει να υπάρχουν τα εξής προσωπικά – πλήρη – στοιχεία : Ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, ταχυδρομικός κώδικας, τηλέφωνο (σταθερό και κινητό), email, ο τίτλος του έργου και το ψευδώνυμο.

Τα έργα πρέπει να σταλούν ταχυδρομικά, με απλή επιστολή και όχι συστημένη, στο γραφείο της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Αιγαίου, στην διεύθυνση: 

Π.Ε.Λ. Βορείου Αιγαίου

 Κωστή Λω 18 Πάροδος Β

 82200 Δασκαλόπετρα   Χίος

με την ένδειξη (πάνω στο φάκελο) αντίστοιχη προς το είδος στο οποίο λαμβάνουν μέρος, π.χ. «για τον Διαγωνισμό διηγήματος» ή «για τον Διαγωνισμό θεατρικού μονόπρακτου». Στη θέση του αποστολέα να σημειωθεί μόνο το ψευδώνυμο.

Σε περίπτωση που ένας διαγωνιζόμενος λάβει μέρος σε περισσότερα του ενός  είδους,  μπορεί τους φακέλους με το κάθε είδος και τις σχετικές ενδείξεις (που ο καθένας τους θα περιέχει σε ξεχωριστό κλειστό φάκελο προσωπικών στοιχείων) να τους τοποθετήσει μέσα σε μεγαλύτερο,στον οποίο όμως θα αναγράφονται όλα τα είδη που περιέχει π.χ.  «για τον διαγωνισμό θεατρικού μονόπρακτου και διηγήματος».

Τελευταία ημερομηνία αποστολής των έργων, ορίζεται η 15η Οκτωβρίου 2019.

         Ημερομηνία    συμμετοχής θεωρείται η σφραγίδα του ταχυδρομείου.

         Τα έργα θεατρικό μονόπρακτο ή διήγημα που θα αποσταλούν να διαγωνιστούν δεν επιστρέφονται.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Οι διακριθέντες θα ειδοποιηθούν έγκαιρα για την τελετή βράβευσης, η ημερομηνία της οποίας θα        κοινοποιηθεί  με νεότερη  ανακοίνωσή μας Θα απονεμηθούν σε κάθε κατηγορία δύο βραβεία Ά ΄Β και τρεις έπαινοι  Ά ΄Β ΄Γ.

Όλοι οι συμμετέχοντες ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα τους απονεμηθεί τιμητικός τίτλος «Τιμής Ένεκεν» από τους διοργανωτές για την συμμετοχή τους.

          Τα δυο βραβεία και οι τρεις έπαινοι θα δημοσιευθούν στον τοπικό τύπο της Χίου

Η τελετή απονομής θα ανακοινωθεί έγκαιρα και θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Χίου.

 Οι διοργανωτές, έχουν το δικαίωμα της αναστολής του διαγωνισμού ή της παράτασης και η κριτική επιτροπή, να μην απονείμει κάποιον τίτλο βράβευσης.

Ενστάσεις δεν γίνονται δεκτές στη βαθμολόγηση της κριτικής επιτροπής.

 Η συμμετοχή στον διαγωνισμό σημαίνει  και την αποδοχή των όρων του διαγωνισμού.

Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε με τον εκπρόσωπο της Π.Ε.Λ. Β. Αιγαίου στο τηλέφωνο 6940182020 ή 2271105365  και στο email volakisk@gmail.com     

Σχετικά Άρθρα

Με αφορμή το βιβλίο του Δημήτρη Φρεζούλη ''Σινεμά της Χίου''
Κυρ, 17/11/2019 - 08:38

  Μια υπέροχη βραδιά μνήμης, για το Σινεμά της Βιβλιοθήκης και τον αείμνηστο  και κοσμαγάπητο Αλέκο Καλαμπόκη, που διετέλεσε Διευθυντής της Βιβλιοθήκης ''Κοραή'' και χειριστής της κινηματογραφικής μηχανής προβολής και ''ψυχή'' του χώρου από το 1940 μέχρι το 1977, πραγματοποιήθηκε στο αναγνωστήριο της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Χίου ''Κοραής'', το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019 στις 7μ.μ. με αφορμή το ολοζώντανο βιβλίο του Δημοσιογράφου Δημήτρη Φρεζούλη ''Σινεμά της Χίου''-Από το χθες στο σήμερα...που περιγράφει σαν κινηματογραφική ταινία...πρόσωπα και πράγματα των κινηματογράφων του νησιού μας, που πολύ συνδέθηκαν με τη ζωή και την κοινωνία της Χίου των περασμένων δεκαετιών.

 Ο Παναγιώτης Καλαμπόκης, υιός του αειμνήστου και τιμωμένου της βραδιάς Αλέκου Καλαμπόκη, ο γνωστός και αγαπητός μας Διευθυντής της Εμπορικής Τράπεζας Χίου επί σειρά ετών, ο πάντα... Πρόσκοπος, φανερά συγκινημένος καθ' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, ευχαρίστησε τις Εκδόσεις '' Άλφα Πι '' και τη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου ''Κοραής για τη διοργάνωση, καθώς και όλους τους συντελεστές του αφιερώματος και τον Δημήτρη Φρεζούλη, ο οποίος είχε ήδη φροντίσει να καταγράψει προ ετών σε τηλεοπτική συνέντευξη στην  ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV τις προσωπικές αναμνήσεις ''ντοκουμέντα'' του Παναγιώτη Καλαμπόκη, από εκείνη την τόσο όμορφη και ρομαντική όσο και δύσκολη εποχή...που ο πατέρας του σαν μηχανικός προβολής, διαπαιδαγωγούσε και διασκέδαζε τη μαθητιώσα νεολαία της Χίου που δε θα τον ξεχάσει ποτέ. Η εν λόγω συνέντευξη προβλήθηκε το Σάββατο στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης...όπως τότε που παίζονταν στο χώρο αυτό ντοκιμαντέρ και εκπαιδευτικές ταινίες τις εποχής καθώς επίσης και κωμωδίες και περιπέτειες για όλη την οικογένεια, με εισιτήριο πάντα συμβολικό. Η χαρά και η ωφέλεια που πρόσφεραν όλα αυτά στα παιδιά και τη νεολαία της Χίου είναι απροσμέτρητες.

 Όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα, μαζί με την ιστορία των κεντρικών κινηματογράφων του νησιού μας ''Ρεξ'', ''Αστήρ'', ''Διάννα'' και ''Ακροπόλ''...έως και το σύγχρονό μας Θερινό ''Σινέ-Κήπος'', στο βιβλίο του Δημήτρη Φρεζούλη ''Σινεμά της Χίου''-Από το χθες στο σήμερα...που όπως είπε η Διευθύντρια της Δ.Κ.Ι. Βιβλιοθήκης Χίου ''Κοραής'' Άννα Χαζίρη στον πρόλογο της βραδιάς...θα παραμείνει αιώνιο ντοκουμέντο για τη ζωή και τις πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες της Χίου.

Αναφερόμενη στον αείμνηστο Αλέκο Καλαμπόκη, στη ζωή και το έργο του, ανέγνωσε στο κοινό μια εξαιρετικά χαρακτηριστική δική του φράση που δείχνει τη συναίσθηση της ευθύνης που είχε και το ολοκληρωτικό δόσιμό του στην εργασία αυτή που την άσκησε ως λειτούργημα. ''Τούτη 'δω η Βιβλιοθήκη είναι χώρος ιερός, χώρος προσφοράς σε γενιές και γενιές ανθρώπων...γιαυτό και εγώ την αγάπησα και την έκαμα δεύτερο σπίτι μου...δεν έχω ούτε ώρες, ούτε μέρες δουλειάς.'' Παρόλες τις αντίξοες συνθήκες της εποχής, το λιγοστό προσωπικό της Βιβλιοθήκης και τα λιγοστά τεχνικά μέσα, ο Αλέκος Καλαμπόκης, όπως υπογράμμισε η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης Άννα Χαζίρη, κατάφερε να πραγματοποιήσει την ταξινόμηση της δωρεάς του Αλέξανδρου Παχνού Βουλευτή της Χίου-που αποτελείται από δύο χιλιάδες τόμους βιβλίων, την οργάνωση της Βιβλιοθήκης του Γεωργίου Θεοτοκά, δημιούργησε ευρετήριο χειρογράφων, συνέβαλε στην τακτοποίηση του Μουσείου Αργέντη, δημιούργησε ο ίδιος το Δανειστικό Τμήμα αντιλαμβανόμενος τις ανάγκες των νέων της εποχής, δημιούργησε Τμήμα συντήρησης και...κουβαλούσε ο ίδιος μαζί με το Στέφανο Καββάδα, που διετέλεσε κι εκείνος Διευθυντής...τα βαριά τραπέζια και τα καθίσματα, για τη διαμόρφωση του χώρου του αναγνωστηρίου της βιβλιοθήκης, σε σινεμά, κάθε Τετάρτη. 

Εξαίρετος οικογενειάρχης και άνθρωπος, που ήρθε με τους γονείς του στη Χίο από την Ανατολική Θράκη, με το 2ο διωγμό των Ελλήνων το 1922. Πολέμησε στον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο στο Αλβανικό Μέτωπο, σπούδασε Βιβλιοθηκονομία στην Εθνική Βιβλιοθήκη, παντρεύτηκε τη Μαρία Ψαλτάκη και απέκτησε δύο παιδιά, τον Παναγιώτη και τη Ματρώνα. Η ανάμνησή του έχει μείνει ολοζώντανη μέχρι τις μέρες μας.

 Η Διευθύντρια της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Χίου ''Κοραής'' Άννα Χαζίρη και ο Πρόεδρος της Κώστας Μερούσης, καθώς και το προσωπικό της Βιβλιοθήκης, δήλωσαν ιδιαίτερα ευτυχείς που ανάμεσα στις πολύ ουσιαστικές και ιδιαίτερες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια στο αναγνωστήριο, συμπεριλαμβάνεται και αυτή η αφιερωματική βραδιά στο Σινεμά της Βιβλιοθήκης και στον αείμνηστο Αλέκο Καλαμπόκη. Πρόσθεσαν ακόμη ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό, που μέσα από το βιβλίο του Δημήτρη Φρεζούλη ''Σινεμά της Χίου''-Από το χθες στο σήμερα...αξιοποιήθηκαν όλες οι πηγές από τοπικές εφημερίδες, περιοδικά και συγγράμματα που διαθέτει η Βιβλιοθήκη ''Κοραή''. 

 Ο Δημήτρης Φρεζούλης μιλώντας για το βιβλίο του, τόνισε πόσο χαρούμενος είναι που βλέπει ότι αυτό έχει εξαιρετικά ενθουσιώδη ανταπόκριση από το κοινό...'' ίσως επειδή έχει τόσους πολλούς και οικείους μας πρωταγωνιστές ''...και γιαυτό όλοι βρίσκουν κάποιο σημείο αναφοράς που τους ενδιαφέρει. 

 Στην εκδήλωση του Σαββάτου στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης, σαν κινηματογραφική ταινία πέρασαν μπροστά από το κοινό, όλοι εκείνοι οι πολυαγαπημένοι και αξέχαστοι μηχανικοί προβολής των ιστορικών κινηματογράφων της Χίου...οι αδελφοί Μιχάλης και Πέτρος Δημόπουλος, ο Παντελής Χαρίτος, ο Παντελής Παντελίδης, ο Κώστας Χιονάς, ο Παντελής Σακαλόπουλος, ο Δημήτρης Ματσάγκος, ο Κώστας Σταματουλάκης, ο Γιάννης Κολύβας, ο Διονύσης Δελέγκος, ο Νίκος Καρασούλης και ο Παναγιώτης Λούρος...

 Την γενική παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Φρεζούλη ''Σινεμά της Χίου''-Από το χθες στο σήμερα...που δίνει με τα πιο ζωντανά χρώματα το κλίμα της κοινωνικής ζωής της Χίου σε όλες τις μεταπολεμικές δεκαετίες με επίκεντρο το σινεμά, απέδωσε ο Φιλόλογος Γιάννης Κουγιούλης, με πολύ χαρακτηριστικές και ουσιώδεις αναφορές.

 Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασαν οι Εκπαιδευτικοί Κατερίνα Χαιρέτη και Μιχάλης Ανεζίρης, που κράτησαν έντονο το ενδιαφέρον του κοινού και έδωσαν κέφι στους παρευρισκομένους που γέμισαν απ' άκρη σ' άκρη την αίθουσα μέχρι το τέλος της βραδιάς, με τα πολύ γλαφυρά και ευχάριστα κεφάλαια του βιβλίου που διάλεξαν, τα οποία αναφέρονταν σε περιστατικά και ανακοινώσεις που στις μέρες μας μπορεί να μας φαίνονται αστεία...όπως ο ''τεχνητός αήρ'' που διέθετε ο κινηματογράφος για την άνεση των θεατών...και οι αρρένων ξέχωρες...και θηλέων ξέχωρες επίσης...προβολές της ταινίας...''Η ανατομία του ανθρωπίνου σώματος'' ...όμως...τότε αυτά τα πράγματα όλοι τα θεωρούσαν σημαντικά και σπουδαία!...

Μία ωραία και καλοστεκούμενη κυρία από το κοινό της εκδήλωσης του Σαββάτου που ήταν μαθήτρια το 1945, διηγήθηκε στο ακροατήριο, πως έτρεμε η καρδιά τους...μην τυχόν και τις τσακώσει ο επιστάτης του Γυμνασίου, να μπαίνουν στο Σινεμά για να δουν τα ''Ανεμοδαρμένα ύψη''...πράγμα που ήταν κολάσιμο!...Και στην προβολή της συνέντευξης του Δημήτρη Φρεζούλη, ο Παναγιώτης Καλαμπόκης διηγήθηκε σε κάποιο σημείο...με τι λαχτάρα συγκεντρώνονταν στο πίσω μέρος του ''Ρεξ'', μαθητές και μαθήτριες για να πάρουν αυτόγραφα από τη Βουγιουκλάκη, την Καρέζη και άλλους γνωστούς ηθοποιούς, όταν έμπαιναν από κεί στα καμαρίνια για τις Θεατρικές Παραστάσεις που παίζονταν...   

Δημήτρης Ζαφείρης