Χίος, Τετάρτη 5 Αυγούστου

 «Σινεμά της Χίου» στις Οινούσσες και στη Βολισσό

Δευ, 19/08/2019 - 07:57

Μετά το «Σινέ Κήπος» της πόλης μας και τον κινηματογράφο των Νενήτων, το βιβλίο «Σινεμά της Χίου, από το χτες στο σήμερα» του Δημήτρη Φρεζούλη, παρουσιάζεται αύριο Τρίτη στις 8.00 μ.μ. στο «Σινέ Ιωνία» των Οινουσσών. Η πρωτοβουλία ανήκει στις εκδόσεις άλφα πι και στο Σύλλογο Φίλων Οινουσσών. Εξ’ άλλου την προσεχή Παρασκευή θα παρουσιαστεί και στο σχολείο της Βολισσού με πρωτοβουλία του συλλόγου «Ομηρος».

   Στις Οινούσσες το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι Ελένη Αχλιόπτα και Γιάννης Ζωφός και αποσπάσματα θα διαβάσουν οι Στέλλα Μορφούλη και Γιάννης Τσουμπαριώτης.

   Αντίστοιχα στη Βολισσό θα το παρουσιάσει ο Διομήδης Τζιώτης και θα διαβάσουν οι Αννα Λαγού και Δημήτρης Κεφάλας. Θα προβληθεί συνέντευξη του αείμνηστου Παντελή Χαρίτου για την πρώτη προβολή ταινίας στη Βολισσό.

   Ενα βιβλίο γέννημα της λατρείας για το σινεμά που αγάπησαν γενιές και γενιές, στο οποίο υπάρχουν ειδικές ενότητες για τις προβολές στις Οινούσσες και Βολισσό.  Μια ιστορική αναδρομή από τότε που έγινε η πρώτη προβολή στη Χίο και όλα όσα μεσολάβησαν μέχρι σήμερα. Μια υπέροχη περιήγηση σε όλα όσα σημάδεψαν τους ανθρώπους που ασχολήθηκαν συστηματικά με τη μεγάλη οθόνη, την κοσμοπλημμύρα των θεατών, ιδιαίτερα στη δεκαετία του ‘ 60, τα σοβαρά και τα ευτράπελα κατά τη διάρκεια των προβολών.

   Το βιβλίο (σελ. 264) διατίθεται από τις εκδόσεις άλφα πι (Ροδοκανάκη 7, 1ος  όροφος, τηλ. 2271041287) στην τιμή των 15 ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 04/08/2020 - 16:11

Μια ξεχωριστή καλοκαιρινή βραδιά με φεγγάρι και με εξαιρετικά μουσικά σονέτα υπόσχεται απόψε το βράδυ ο Δήμος Οινουσσών στον εντυπωσιακό συναυλιακό χώρο του Αμφιθεάτρου.

Το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου σαλπάρει για το ακριτικό μας νησί προτείνοντας το κουαρτέτο εγχόρδων Giocoso String Quartet, το οποίο ταξιδεύει από την μακρινή Βιέννη για να μας αφηγηθεί τις δικές του μουσικές ιστορίες.

Το κουαρτέτο αποτελείται από νέους ταλαντούχους μουσικούς, οι οποίοι έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν στον τομέα τους. Έχουν κάνει διεθνείς παρουσίες σε γνωστές ανά τον κόσμο μουσικές αίθουσες, αλλά παράλληλα έχουν αφιερώσει εμφανίσεις τους και σε κοινό, που λόγω συνθηκών δεν έχει αυτή τη δυνατότητα να βρεθεί σε τέτοιους μουσικούς χώρους.

Στο Giocoso String Quartet μετέχουν οι: Sebastian Caslenau και η Dorothea Stepp στο βιολί, η Martha Windhagauer στην βιόλα και ο Alexander Kovalev στο τσέλο. Στο δεύτερο μέρος συμπράττουν μαζί τους μουσικά οι βιολονιστές Όλγα Holdorff - Μυριαγκού και ο Φώτης Πέζος.

Kαλούνται οι θεατές να προσέλθουν εγκαίρως στο Αμφιθέατρο μέχρι τις 20.45 περίπου για να τακτοποιηθούν στις θέσεις, όπως ορίζουν οι υγειονομικές οδηγίες. Η είσοδος είναι ελεύθερη.