Στην… ηρωϊκώς απλή, οδό Στρατηγού Βορριά

Από την ένθετη εκπομπή "Φτου και βγαίνω" το Σάββατο και την Κυριακή στο Δελτίο Ειδήσεων στην Αλήθεια ΤV
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 23/10/2021 - 17:10

Ο Στρατηγός Βορριάς ήταν ο… ήρωας της διπλανής πόρτας.

Ξεκίνησε από την γειτονιά της ΕΜΧ στην αρχή του Φραγκομαχαλά και έφτασε μέχρι Αρχηγός Στρατιάς.

Απλός άνθρωπος, εξαίρετος Αξιωματικός σε μια εποχή, που ήθελες μέσω να υπηρετήσεις μέρος της θητείας σου στη Χίο, ο Γεώργιος Βορριάς είχε συλλάβει το αυτονόητο, ότι οι Χιώτες έπρεπε να υπηρετούν στην Χίο και επειδή αυτό ήθελε το «μέσο» του, δεν υπήρχε Χιώτης, που να μην χρησιμοποίησε τον Στρατηγό Βορριά για να μετατεθεί στο νησί.

Όχι βέβαια γι’ αυτό το λόγο αλλά για την εν γένει προσφορά του στον τόπο, και την Πατρίδα ο Δήμος Χίου τον τίμησε το 1994 με προτομή του στον Δημοτικό Κήπο και με μια οδό, που φέρει το όνομα του και που αρχίζει από το… σπίτι του.

Αυτό το σπίτι απέναντι από την ΕΜΧ, είναι αυτό με το οποίο ξεκινά η οδός Στρατηγού Βορριά εκεί, όπου γεννήθηκε και υπάρχει μέχρι σήμερα, σε μια γειτονιά, που κάποτε έσφυζε από ζωή και κυρίως παιδιά.

Η Γιούλα Αργυρούδη, ανιψιά του Στρατηγού, γεννήθηκε ακριβώς σ’ αυτόν τον δρόμο, που τότε βέβαια δεν έφερε το όνομα του θείου της.

Ο Αντιναύαρχος ε.α. Γιάννης Βορριάς, μεγάλωσε στην Αθήνα ή όπου υπηρετούσε ο πατέρας του και θυμάται όχι μόνο την έντονη στρατιωτική του θητεία, που ξεκινά με την έναρξη του πολέμου το 1940 και τερματίζεται στην μεταπολίτευση, αλλά και την αγάπη του για τη Χίο και την γειτονιά του.

Ο δρόμος μετά το σπίτι του Στρατηγού, που φέρει το όνομα του, συνεχίζεται με την επιχείρηση ενοικιαζομένων δωματίων του Κ. Μούνδρου και με την Πολυκατοικία, που στήθηκε δίπλα, εκεί, που είχε το σπίτι της η οικογένεια Ψάλτη.

 Απέναντι ένα σπίτι που έμεινε τελικά για χρόνια πολλά ημιτελές, ένα άλλο που φιλοξενεί στο ισόγειο του το Ιατρείο του Βουλευτή Α. Μιχαηλίδη και απέναντι ένα οικόπεδο, που χρησιμοποιεί ως χώρο στάθμευσης το Super market Βιδάλη, με χαρακτηριστική μια γωνιά του με τρείς βαρυφορτωμένες πορτοκαλιές, απότοκο των περιβολιών, που κάποτε κυριαρχούσαν στην περιοχή και που συνεχίζονται στο τέρμα της οδού.

Στη μέση της, οι οικίες Νιτάκη και Συριώδη, πραγματικά κοσμήματα, όχι μόνο αρχιτεκτονικής αλλά και επιλεγμένης τοποθέτησης πρασίνου στον κήπο και τα μπαλκόνια τους. Ο δρόμος στη μέση του φαρδαίνει, αλλά το προσόν χάνεται από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, που δεν μπορούν να κρύψουν έναν 40χρονο σχίνο με μαστίχι παρακαλούμε στην γωνία, ενώ τα καταφέρνουν στις πιπεριές και μια ντοματιά που έχει βγεί μόνη της έξω από το σπίτι του Γιάννη Ρέ, που υπερήφανα μας δείχνει πως μια Λυγαριά κατάφερε να σκαρφαλώσει πάνω σε μια Πασχαλιά, για να κάνουν συναγωνισμό ευωδιάς και χρωμάτων.

Η Στρατηγού Βορριά διασταυρώνεται με την οδό Αγίου Φωτίου και συνεχίζει με το ίδιο πλάτος και με ένα κενό εγκαταλελειμμένου οικοπέδου, με ωραία διώροφα σπίτια με θαυμάσιος κήπους και μια πρασινάδα, που προσφέρει μια απίθανη σκίαση, για να καταλήξει στο τέρμα της, παλιά ήταν αδιέξοδος, σε ένα Περιβόλι, που μια πινακίδα όμως πληροφορεί ότι είναι προς πώληση.

Συνεπώς , σε βάρος πάντως του πρασίνου, που όλο και υποχωρεί η Οδός Στρατηγού Βορριά εκτός από… ηρωϊκή έχει και… μέλλον.

Ρεπορτάζ Γιάννης Τζούμας

Κάμερα - φωτογραφίες Κωστής Αναγνώστου

Μοντάζ Νέλο Μέσι

 

ftoy_vgaino

Σχετικά Άρθρα