Στην οδό Απελλή στον Συνοικισμό του Νοσοκομείου

Από τηλεοπτικό ένθετο "Φτού και βγαίνω" στο Δελτίο Ειδήσεων στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV το Σάββατο και την Κυριακή
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 11/11/2022 - 07:58

Ο Απελλής υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες ζωγράφους της αρχαιότητας που άκμασε κατά την πρώιμη Ελληνιστική περίοδο.

Το πώς βρέθηκε να είναι… οδός στον Συνοικισμό του Νοσοκομείου είναι απλά συμπτωματικό, κάτι που δεν ισχύει για την κεντρική οδό απέναντι από το Νοσοκομείο, που φέρει την εμβληματική ονομασία του Χρυσοστόμου Σμύρνης, του Ιεράρχη που μαρτύρησε το 1922.

Από αυτή την οδό στρίβουμε αριστερά όπου μια πινακίδα μας ενημερώνει ότι κοντά μας βρίσκεται η παλαιοχριστιανική του Αγίου Ισιδώρου.

Σημειώστε στην μνήμη σας την οδό που θα δούμε σήμερα. Σε λίγα χρόνια θα φιλοξενεί τα περισσότερα τουριστικά λεωφορεία του νησιού από επισκέπτες του σπουδαίου αυτού αρχαιολογικού μνημείου.

Η οδός Απελλή έχει το χαρακτηριστικό φάρδος των δρόμων όλων των προσφυγικών Συνοικισμών. Άλλωστε με εξαίρεση το πρώτο σπίτι που εξελίχθηκε σε τριώροφο, δίπλα ακριβώς υπάρχει μια κλασική προσφυγική κατοικία.

Ένα παλιό μοτοποδήλατο αντίκα στο πεζοδρόμιο θυμίζει στην κα Ευτυχία Ζανάρα τον αδελφό της, όπως της θυμίζουν και όλα το… Νοσοκομείο, που όσο θυμάται τον κόσμο γειτνιάζει με τα σπίτια τους.

Τα δίκυκλα αντίκες συνεχίζονται εναλλάξ με τα σπίτια από την μια πλευρά του δρόμου, γιατί από την άλλη υπάρχει κατωφέρεια προς την οδό Πανθείδη, που την ακολουθεί.

Εδώ υπάρχει και συνάντηση από την μια πλευρά με τον δρόμο του τετραγώνου του Συνοικισμού και της οδού Α. Ασπιώτη, που είναι στην ουσία τα σκαλοπάτια που οδηγούν στην Πανθείδη.

Η οδός Απελλή συνεχίζεται με μια… μερακλίδικη σύνθεση από πρασινάδες, μέχρι και μια πικροδάφνη που διαμορφώθηκε σε… δέντρο.

Τα σπίτια εδώ έχουν όλα σχεδόν γκαράζ ενώ μια πινακίδα ενημερώνει ότι κοντά μας βρίσκονται Σχολεία. Πολλά από αυτά τα σπίτια έχουν έντονα χρώματα όπως κίτρινο και μπλέ αν και το τελευταίο έχει και μια παράξενη εξήγηση που δίνει η ιδιοκτήτρια του Ρένα Πτήνη.

Το έβαψε μπλέ, για να το βλέπουν οι Τούρκοι από... απέναντι και να "σκυλιάζουν".

Η ίδια θυμάται τον Συνοικισμό από τα πρώτα χρόνια των προσφύγων.

Τα σημάδια άλλωστε των προσφύγων φαίνονται και στις πρασινάδες από γιασεμιά, βοκαμβίλιες και σειρές από βασιλικούς, που από την μυρωδιά… πετάγονται πρακτικά σε… κρεμαστές ψησταριές.

Η οδός Απέλλη με διαλείμματα από οικόπεδα που απλά φιλοξενούν αυτοκίνητά ολοκληρώνεται με σπίτια που φτάνουν μέχρι τον γωνιακό χώρο μιας παλιάς παιδικής χαράς, που τώρα ελλείψει οργάνων απλά έχει μετατραπεί σε ανοικτή χαβούζα για λερώματα σκυλιών, προς δόξαν και της σχετικής πινακίδας που κατά τα άλλα το απαγορεύει.

Μετά τον χώρο αυτό ο δρόμος βγάζει πλέον στην πλατεία του Αγίου Ισιδώρου όπου από την οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης ξεκινήσαμε και μέσω της οδού Απελλή στην παλαιοχριστιανική Εκκλησία του Αγίου Ισιδώρου «Φτού και βγήκαμε».

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Τζούμας

Κάμερα - Φωτογραφίες: Κωστής Μιλτ. Αναγνώστου

Επεξεργασία εικόνας: Νέλο Μέσι

 

ftoy_kai_vgaino_stin_odo_apelli_ston_synoikismo_toy_nosokomeioy

Σχετικά Άρθρα