Στην οδό Διονυσίου του Χίου

Από την ένθετη εκπομπή "Φτου κι βγαίνω" το Σάββατο και την Κυριακή στο Δελτίο Ειδήσεων στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 30/09/2023 - 07:32

Καμιά σχέση με τον μακαριστό Μητροπολίτη Χίου Διονύσιο, ο οποίος ήταν ο Δ’ άρα έχουν προηγηθεί άλλοι… τρείς. Όποιος έχει μαγικές ιδιότητες ας γνωρίσει και σε μας τις λεπτομέρειες.

Στην οδό μπαίνουμε από την Καλοπλύτου και στρίβοντας δεξιά τις πρώτες πληροφορίες γι’ αυτήν μας δίνει ο Γιώργης Κουγιούλης.

Ο ίδιος μας δείχνει με καμάρι το εργαστήριο επεξεργασίας ξηρών καρπών των γιών του.

Μπαίνοντας στην οδό παρατηρούμε ότι η πινακίδα ονοματοθεσίας είναι σκεπασμένη με αυτοκόλλητα ομάδας (!) δεξιά μας υπάρχει μια ράμπα καθόδου σε γκαράζ, ενώ βλέπουμε ότι από την μια τουλάχιστον πλευρά ότι τα σπίτια έχουν μικρή αυλή στην είσοδο, που… σκιάζονται από σκάλες, που οδηγούν στους επάνω ορόφους.

Εκεί μας ανεβάζουν οι Σοφία Καράμαλη, με τον σύζυγο της Κωνσταντίνο, η μια για να ζητήσει ένα ρεμπαγό ανόδου προς τους Αγίους Αναργύρους ενώ το ίδιο πρακτικός ο κύριος Κώστας, ζητάει να κοιμάται τουλάχιστον τα βράδια από ένα καπάκι, που βροντοχτυπά μόλις το πατήσει ρόδα οχήματος και αυτό γίνεται 24 ώρες το 24ωρο!

Η κίνηση είναι ασυνήθιστη για το μικρό μήκος της οδού, που συναντάται με την μικρή επίσης οδό Ρηγίνου, με μια διπλή πινακίδα με τα ονόματα των οδών, στην σκιά ενός γιασεμιού.

Ένα διώροφο στη συνέχεια με πυκνή διακόσμηση, άλλο ένα με εσπεριδοειδή στην αυλή, ένα από τα οποία κάνει σκιά σε ένα Ι.Χ. το κατάστημα Νέου – Γεωργαλά στην απέναντι πλευρά, όπως και η αποθήκη του και εδώ ξαφνικά η οδός κάνει την έκπληξη οδηγώντας σε μια μικρή πλατεία, που αν ήταν περιποιημένη θα μπορούσε να αποτελεί μια αθέατη ανάσα πρασίνου και ξεκούρασης.

Προς το παρόν παραμένει αναξιοποίητη με ένα παλιό σπίτι να δεσπόζει απέναντι, μια σιδερένια σκάλα παλαιού τύπου μια ελιά και ένα σκιερό οξό.

Μετά την πλατεία η οδός στενεύει και γίνεται ανηφορική. Ξεχωρίζουμε ένα… έργο τέχνης με γκράφιτι, δύο ψηλά ντουβάρια στο ένα από τα οποία ζητούν οι κάτοικοι και τον ρεμπαγό για την Εκκλησία και εδώ ακριβώς τερματίζεται η μικρή οδός Διονυσίου του Χίου στην οποία από την οδό Καλοπλύτου μπήκαμε και στην οδό Αγίων Αναργύρων «Φτου και βγήκαμε».

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Τζούμας

Εικονοληψία - φωτογραφίες: Κώστας Αναγνώστου

Επεξεργασία εικόνας: Νέλο Μέσι

 

ftoy_vgaino_-_stin_odo_dionysioy_toy_hioy

Σχετικά Άρθρα