Στην οδό Παλαιών Ψαρών στο Καστέλλο

Από την ένθετη εκπομπή "Φτου κι βγαίνω" το Σάββατο και την Κυριακή στο Δελτίο Ειδήσεων στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 24/02/2024 - 09:04

Σε αντιδιαστολή με τον προσφυγικό οικισμό των Νέων Ψαρών, η οδός αυτή στο Καστέλλο είναι αφιερωμένη στα Παλαιά Ψαρά, αυτό που σήμερα λέμε Ηρωϊκή νήσος των Ψαρών και αρχίζει από την οδό Αδράστου και προς την θάλασσα.

Μια μονοκατοικία στην αρχή με την πρώτη πινακίδα της οδού, ένα διώροφο σπίτι στο μπλέ χρώμα, μια επίσης μονοκατοικία απέναντι με μια πορτοκαλιά στην αυλή της, ένα παλιό σπίτι του Συνοικισμού με την ένδειξη ότι πωλείται, μια μικρή πλατεία που σχηματίζεται και εδώ η οδός ανταμώνει με την κεντρική της Αγίας Παρασκευής, όπου βρίσκομε και την… γνωστή μας τρύπα στην βάση ενός στύλου, με μοναδική πρόοδο, ότι τώρα προστέθηκε και μια «προστατευτική» παλέτα.

Συνεχίζουμε προς την θάλασσα, αντικρύζοντας στην γωνία μια Αροκάρια, να σκιάζει μια από τις περίφημους Δημοτικούς στύλους αλλά άνευ… λάμπας και την κάτοικο του σπιτιού Γεωργία Μπουλά, να θυμάται πόσο καλύτερα ήταν τα παλαιότερα χρόνια, που ο Συνοικισμός είχε ως χαρακτηριστικό του μόνο το προσφυγικό στοιχείο, με πολύ αλληλεγγύη μέσα του.

Συνεχίζουμε με ένα σπίτι, με άλλη μια πορτοκαλιά στην είσοδο και εδώ η οδός αρχίζει να γίνεται κατηφορική. Μια λεμονιά σε ένα οικόπεδο απέναντι, ένα μπαλκόνι σπιτιού με ζωγραφικές ταβανογραφίες και εδώ η Παλαιών Ψαρών ανταμώνει με την γνώριμη μας Ανδριανουπόλεως.

Ένας κάκτος στην γωνία, πρασινάδες στους τοίχους, μια προειδοποίηση για τετράποδο φύλακα, ένα σπίτι με γκαράζ και ένα κουκλάκι στο παράθυρο, ζαρντινιέρες από ξύλο, ένας μικρός τετράποδος επίσης φίλος, που αποζητά το χάδι μας και εδώ ο γείτονας Γιώργης Αξιώτης, επισημαίνει ότι ο δρόμος έχει ασυνήθιστη κίνηση, που χρειάζεται να προσεχθεί.

Η οδός συνεχίζεται με άλλη μια οικία αριστερά απέναντι από ένα οικοπεδικό χώρο και ολοκληρώνεται στην κεντρική Παντελεήμονος Φωστίνη.

Εδώ τελειώνει η οδός Παλαιών Ψαρών, την οποία από την οδό Αδράστου ξεκινήσαμε την περιήγηση μας και σε ένα παγκάκι απέναντι ακριβώς από τις Μικρασιατικές ακτές, «Φτου» και.. ξεκουραστήκαμε.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Τζούμας

Εικονοληψία - φωτογραφίες: Κώστας Αναγνώστου

Επεξεργασία εικόνας: Νέλο Μέσι

ftoy_vgaino_-_stin_odo_palaion_psaron_sto_kastelo

Σχετικά Άρθρα