Στρατής Βογιατζής: Οι πατέντες κρατουμένων από τις Φυλακές Χίου στο Ευρωκοινοβούλιο!

Δείτε τις Φωτογραφίες
Τρί, 02/04/2024 - 11:04

Την εργασία του στις φυλακές της Χίου με θέμα της πατέντες των κρατουμένων θα παρουσιάσει σήμερα 2 Απρίλη στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλες ο Στράτης Βογιάτζης ύστερα από πρόσκληση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογου και με αφορμή την έκθεση Άrt in Captivity. Για ένα περίπου χρόνο ο εικαστικός και ανθρωπολόγος Στρατής Βογιατζής εργάστηκε μαζί με 24 κρατούμενους από 17 διαφορετικές εθνικότητες στις φυλακές Χίου, καταγράφοντας τις αυτοσχέδιες ευρεσιτεχνίες τους (πατέντες) και προτρέποντας μέσα από δημιουργικά εργαστήρια (σχεδίου, δημιουργικής γραφής, κατασκευής και storytelling) να επινοήσουν πρόσθετες πατέντες.

Οι συμμετέχοντες με τις δεξιότητες ως σε τεχνίτες πλέον, σχεδιαστές, καλλιτέχνες, πεζογράφοι, χρησιμοποιήσαν εργαλεία από το περιβάλλον τους, τις γνώσεις που έχουν αποκομίσει στο παρελθόν και δημιούργησαν έργα πρακτικής ή συμβολικής χρησιμότητας. Αναδύθηκε έτσι μέσα από τις πρακτικές τους ένα ξεχωριστό επίπεδο νοητικών αναπαραστάσεων των υποκείμενων και ένα υφαντό νοήματων γύρω από τις πατέντες που ολοκλήρωσαν στο τέλος.

“Το project Patent(a) προτείνει μια αντι- χαρτογράφηση του τοπίου της φυλακής φωτίζοντας εκείνες τις αθέατες γεωγραφίες εντός της μέσα από τις οποίες αναπαριστάται ένας «αυτοσχέδιος κόσμος» που ενώ πλήττεται βάναυσα από το κυρίαρχο, εξουσιαστικό μοντέλο σωφρονισμού, συγκροτείται σιωπηλά, επινοεί και αφηγείται, αποκαλύπτοντας διαφορετικές επικράτειες της εμπειρίας, της φαντασίας και της μνήμης. Οι δημιουργίες αυτές είναι «πυκνωτές αφήγησης» της εμπειρίας των κρατουμένων στο χώρο και εγκιβωτίζουν το χωροθετικό στίγμα του εγκλεισμού.

Οι πατέντες γίνονται φορείς βιωμάτων και πληροφοριών και μετατρέπονται σε μανιφέστα μέσω των οποίων οι κρατούμενοι αρθρώνουν τη δική τους φωνή, μεταφέροντας τη μαρτυρία τους πέρα από τα τείχη των φυλακών. Οι πατέντες των κρατουμένων μεταφέρουν μια ενσώματη συνθήκη αμοιβαίας ευθραυστότητας. μια πορώδη συνθήκη σχεσιακότητας σε ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο το σώμα, συνδέεται άρρηκτα με μεθόδους καταστολής, εγκλεισμού και οριοθέτησης. Υπονομεύουν τις συμβάσεις του αισθητού και τις καθιερωμένες ιεραρχήσεις, μεταμορφώνονται σε «αλληγορικά σκαριφήματα» που μεταθέτουν τα όρια, νομιμοποιώντας και δίνοντας αξία στην κατοίκηση της εξαίρεσης. Μέσα όμως από αυτά τα ‘ευτελή αρμολογήματα’ αναδύεται μια ηθική ταπεινότητας και αξιοπρέπειας που προκρίνει μια αυτοσχέδια χειρονομία προς τη ζωή.

Οι πατέντες που δημιούργησαν οι κρατούμενοι είναι καινοτόμες τεχνικές επιβίωσης, μορφές αντίστασης και φορείς ελπίδας που εμπνέουν τους ανθρώπους εκτός των τειχών να δημιουργήσουν τις δικές τους πατέντες μέσα στη κλιματική κρίση και στην αβεβαιότητα ενός νεκροπολιτικού καπιταλισμού.”

Στράτης Βογιατζής

Το έργο αυτό πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Columbia και τη στήριξη του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. 

Σχετικά Άρθρα