Τι έγινε η προτομή του Ιωάννη Βαρβάκη;

Επιστολή στην ΕΣΤΙΑ του γιατρού Αναστάσιου Τριπολίτη
Παρ, 02/10/2020 - 17:08

Αγαπητέ και Σεβαστέ[1] (επιτρέψτε μου) κ. Ελευθέριε Σκιαδά,

Στο φύλλο της «ΕΣΤΙΑΣ» με ημερομηνία 21/09/2020, διαβάζω για τις «περιπέτειες των οστών του ευεργέτου Ιωάννου Βαρβάκη» (σ.σ. κατά κόσμον Ιωάννης Ανδρέου Λεοντής). Στην εισαγωγή Σας λοιπόν γράφετε ότι «Η ιστορία του είναι γνωστή. Έχει γραφεί σε βιβλία, δημοσιεύματα εφημερίδων και περιοδικών, και έγινε κινηματογραφική ταινία». Εγώ, παρά το γεγονός ότι αμφιβάλω αν η ιστορία του είναι γνωστή (αρκετοί θα γνωρίζετε βέβαια ότι ξεκίνησε ταλαίπωρος και πειρατής, κτυπούσε βέβαια κυρίως τον Τουρκικό Στόλο, και βοηθώντας τους Ρώσους στη Ναυμαχία του Τσεσμέ, ανατίναξε τη ναυαρχίδα των Τούρκων και τραυματίστηκε βαριά, πήρε από τη Μεγάλη Αικατερίνη ως αμοιβή την Κασπία και πλούτισε με το αυγοτάραχο!), εδώ δεν προσπαθώ να ξαναγράψω τα χιλιοειπωμένα, αλλά να γράψω το παράπονό μου, που κι αυτό έχει ως βάση την αχαριστία μας έναντι της μνήμης των Μεγάλων Ευεργετών μας.

Λοιπόν κάποτε μας επεσκέφθη ο Σαρλ ντε Γκωλ (όταν ήταν στις μεγάλες δόξες του)! Για να τον τιμήσομε κι εμείς, σκεφθήκαμε να «ανοίξομε» (διαπλάτυνση) τη Λεωφόρο Συγγρού! Αλλά για να ανοίξει η Λεωφόρος έπρεπε να αφαιρεθεί (προσωρινά;) η προτομή του Μεγάλου Ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού!... Η προτομή φυλάχθηκε (αποθηκεύθηκε, ανέπαφη ελπίζω) στα υπόγεια (σε ένα χώρο τέλος πάντων) της Δημαρχίας, όπως τουλάχιστον «κάποιος, κάπου, κάποτε»[2] μου απήντησε!

Έκτοτε έχουν περάσει κάποιες δεκαετίες, με πολλές προσπάθειές μου να επανέλθει – η προτομή βέβαια – στην προτέρα θέση της, έχομε όμως μείνει στο «θα». Εγώ το θέμα το «πάλεψα» ως Πρόεδρος της ΟΧΣΑ (Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής) και – υποτίθεται – θα βοηθούσε και ο έχων Χιακές ρίζες τότε Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γεώργιος Καμίνης!

Τώρα, σε λίγους μήνες πιάνω τα 80, κάνω μια τελευταία προσπάθεια, επ’ευκαιρία του άρθρου Σας, για τον Ιωάννη (με δύο «ν» παρακαλώ) Βαρβάκη[3]. Αν με ακούσει κανένας που μπορεί και ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ας βοηθήσει, παρακαλώ (Κε Χιώτη Βουλευτή και Υφυπουργέ, Κε Νότη Μηταράκη, με ακούτε; Κα Λίνα Μενδώνη, Χιώτισσα κι αυτή, Υπουργός Πολιτισμού, με ακούτε;).

Ελπίζω ο Κος Μηταράκης, ή η Κα Μενδώνη, ή κάποιος από το επιτελείο τους να διαβάζει την «ΕΣΤΙΑ», αλλά κι εγώ, για καλό και για κακό, θα κάνω και ένα τηλεφώνημα να τους ενημερώσω. Όμως, επειδή είμαι προνοητικό άτομο, έχω ήδη αγοράσει οικογενειακό τάφο στην Πατρίδα μου τη Χίο, στο Δημοτικό Νεκροταφείο του Μυρσινιδίου, και φρόντισα να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από τους χώρους του Νεκροταφείου του Μυρσινιδίου που είχαν καταλάβει παλαιότερα!

Έτσι, τουλάχιστον για τάφο, δεν τους χρειάζομαι (τους πολιτικούς). Οι οποίοι βέβαια δεν θα πολυστεναχωρηθούν, διότι θα ησυχάσουν από εμένα!

Αδέλφια, όλα εδώ θα μείνουν!

 

 

Πάντα με ΑΓΑΠΗ,

 

Αναστ. «Ι. Τριπολίτης

Ιατρός (Ψυχών και Σωμάτων)

 

[1]     Παρά το γεγονός ότι δεν Σας γνωρίζω και δεν γνωρίζω βέβαια και την ηλικία Σας, εντούτοις είστε Σεβαστός για μένα διότι σέβεστε την Ιστορία μας!...

[2]     Ας ευθυμήσομε, τουλάχιστον, για να ζήσομε λίγο παραπάνω!...

[3]     Προσπαθώ να διατηρήσω το χιούμορ μου, για να μην πάθω κανένα «εγκεφαλικό».

Σχετικά Άρθρα