Χίος, Τρίτη 12 Νοεμβρίου

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ. Ελένη Χωρεάνθη "Σύνθεση σε  ρε ελάσσονα"

Τρί, 13/08/2019 - 19:19

Ποίηση,συλλογή ποιημάτων χωρισμένη σε τέσσερεις ενότητες το : ‘Σύνθεση σε ρε ελάσσονα’ η νέα δουλειά στην εργογραφία της Ελένης Χωρεάνθη.

Μακρά η θητεία της  λόγιας Ελένης Χωρεάνθη στο χώρο της γραφής με την λογοτεχνική της πορεία να περιλαμβάνει όλα τα είδη του λόγου.

ΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ.

Φύλλα του φθινοπώρου στο κατώφλι

κίτρινα φύλλα

σκορπισμένα στην αυλή

φύλλα νεκρά

δολοφονίας αναίμακτης

φθορά της αναμάρτητης νεότητας των δέντρων.

‘Λίγα λουλούδια’ ο τίτλος της πρώτης  της ποιητικής συλλογής/κυκλοφορία του 1963 .’Σύνθεση σε ρε ελάσσονα’ η πλέον πρόσφατη συλλογή της  Ε.Χ., κυκλοφορία του 2019…

Η Ελένη Χωρεάνθη μεταποιεί καθημερινές στιγμές σε ποίηση που καταχτάει τον αναγνώστη με τον ωραίο περιεκτικό λόγο της. Σε πολλά ποιήματα ο αναγνώστης βρίσκει τον εαυτό του με τα μηνύματα ,τις περιγραφές αλλά και το όνειρο με τις προσδοκίες. Με δυο λόγια γράφει ποιήματα που αναδύονται από τα βάθη της ψυχής της.

Κίτρινα φύλλα

στους αιώνες πεταμένα

θνησιγενής διάκοσμος του χρόνου

στο περιδέραιο της σήψης ο ανθός της οικουμένης.

Απέραντες οι δυνατότητες της Ε.Χ., να φτάνει στην ουσία των θεμάτων της τεκμηριωμένα και με εκφραστική πληρότητα προσωπικού της ύφους.Μέσα από τον στοχασμό της αναδύονται καταστάσεις ποικίλων συναισθημάτων….

Πόσα φθινόπωρα

μαζεύω σκορπισμένα διανοημάτων φύλλα

ευτάκτως διατυπωμένα οράματα

τάξεις ευρύθμως ταξινομημένων στίχων

τα χρόνια μου μες τα χαρτιά.

Η Ελένη Χωρεάνθη έχει διανύσει πολύ χρόνο στο χώρο της ποίησης, και κάθε φορά βρίσκει κάποιο νέο τρόπο έκφρασης.

Πόσα φθινόπωρα

κεντάω ανθούς λιβανωτούς

μαιάνδρους στίχων στης αναμονής τα βράχια

την περασμένη μου ζωή

για το διηνεκές της ωραιότητας του εφήμερου

αντίδωρο της καλοσύνης των αιώνων

λύτρον αντί πολλών αμαρτημάτων

η αθωότητα του Χρόνου

Μέσα από την ποίηση της η Ε.Χ., οικοδομεί το προσωπικό της ύφος με την ποιότητα που συνοδεύεται από ένα εκ βαθέων ταλέντο.

Κίτρινα

πεταμένα φύλλα φθινοπώρου

σκορπισμένα στο λιθόστρωτο

η ζωή μου όλη

Παλαιό Φάληρο, 3-8 Σεπτεμβρίου 2017.( ποίημα ‘Φύλλα του Φθινοπώρου’ σ.15)

4 οι ενότητες της ποιητικής συλλογής της Ελένης Χωρεάνθη ‘Σύνθεση σε ρε ελάσσσονα’ Είμαι σίγουρη ότι θα συγκινήσουν τους φίλους της ποίησης. Είμαι σίγουρη ότι πρόκειται για την καλύτερη μέχρι σήμερα  ποιητική συλλογή της. Ομολογώ δύσκολα σε μια συλλογή και μάλιστα ολιγοσέλιδη να καταφέρεις να βρείς πνευματική απόλαυση δηλαδή ο ποιητής …να καταφέρει να σε συγκινήσει με περισσότερα του ενός ποιήματα του…

Κατέβαλα προσπάθεια  λόγω της υψηλής ποιότητας των στίχων της Ελένης Χωρεάνθη να είμαι όσο πιο λιτή γίνετε για να έχει τον πρώτο λόγο η προβολή της συλλογής κι όχι …του κριτικού. Ελπίζω να τα κατάφερα…

      Σύνθεση

σε ρε ελάσσονα.

Εκδόσεις Σ.Ι. ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ/Αθήνα 2019.

Κείμενο

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 08/11/2019 - 19:14

Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, το απόγευμα το Ιερό Τάγμα Αγίου Παντελεήμονος διοργάνωσε το καθιερωμένο ετήσιο τσάι-καφέ στο ξενοδοχείο Χανδρή για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου του Σωματείου.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στις αγιογραφίες του παρεκκλησίου του Παναγίου Τάφου στα Λιβάδια, ομοίωμα του κουβουκλίου του Ζωοδόχου Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα, αλλά και στο δημιουργό των αγιογραφιών, τον Γεώργιο Παναγιωτάκη. Στην είσοδο της αίθουσας υπήρχε μικρή έκθεση φωτογραφίας των αγιογραφιών του Παναγίου Τάφου, αλλά και φυλλαδίου από παλαιότερη αναδρομική έκθεση έργων του Γεώργιου Παναγιωτάκη που είχε οργανωθεί το 2005 από το Φάρο Βαρβασίου.

Στην εκδήλωση μίλησε η κ. Γεωργία Λουκά-Μίτση-ανηψιά του αγιογράφου, με αναφορές σε κείμενο της Ειρήνης Μίτση, ιστορικού τέχνης με σπουδές στη Γαλλία. Η κ. Μίτση αναφέρθηκε στην πορεία και τη ζωή του Γ. Παναγιωτάκη, αλλά και σε μια σειρά εκκλησιών της Χίου διάσπαρτες σε όλο το νησί που κοσμούνται από έργα του καλλιτέχνη, ΄Αγ Γεώργιος Βροντάδου, ΄Αγ, Ιάκωβος, το μοναστήρι της Παναγίας Βοήθειας, αλλά και τα περισσότερα παρεκκλήσια στο Ιερό Τάγμα Αγίου Παντελεήμονος.

 Ήταν ένα ευχάριστο απόγευμα με αθρόα προσέλευση φίλων του σωματείου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Χίου κ. Στ. Κάρματζης, ο αντιδήμαρχος κ. Μπουρνιάς Χ., εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου ο αιδεσιμότατος ιερέας Γ. Χανδρής, ο αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου κ. Μπουρνιάς Παντελής και πρόεδρος της Ένωσης Ομογενών, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου δημοτικής ενότητας Χίου κ. Βενέτος, και πληθώρα κόσμου .

Ευχάριστη έκπληξη της εκδήλωσης υπήρξε όταν  ευγενές μέλος του Σωματείου προσφέρθηκε να αναλάβει την χορηγία της μόνωσης του παρεκκλησίου για προστασία του! Τέλος έγινε λαχειοφόρος αγορά για ενίσχυση των σκοπών του φιλανθρωπικού σωματείου, με πληθώρα δώρων από ευγενικές χορηγίες καταστημάτων.

Η εκδήλωση έκλεισε με την υπόσχεση όλων να προσπαθήσουμε να αναδείξουμε και να διατηρήσουμε αυτά τα πολύτιμα μνημεία πίστης αλλά και αγιογραφίας, το παρεκκλήσιο του Παναγίου Τάφου και τις αγιογραφίες του Γ. Πανγιωτάκη.