Φιόντορ Ντοστογιέφσκι - 28 Ιανουαρίου 1881: Το τέλος του κορυφαίου όλων των εποχών Ρώσου συγγραφέα

Δείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 29/01/2022 - 07:09

"Και μήπως είναι τίποτα άλλο από ένα όνειρο η ζωή μας".

Φιόντορ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι.

Σαν σήμερα 28 Ιανουαρίου 1881και στην Αγία Πετρούπολη πέρασε στην αιωνιότητα ο Φιόντορ Ντοστογιέφσκι κορυφαίος συγγραφέας με παγκόσμια απήχηση, συγγραφέας ο οποίος γεννήθηκε στην Μόσχα στις 2 Νοεμβρίου 1821 και απεβίωσε στην Αγία Πετρούπολη στις 28 Ιανουαρίου 1881.

Ο Φιόντορ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι , Ρώσος συγγραφέας διηγηματογράφος, δοκιμιογράφος, δημοσιογράφος και φιλόσοφος  συνέγραψε εν συνόλω 12 μυθιστορήματα, 4 νουβέλες, 16 διηγήματα κλπ. Από τα πιο γνωστά του έργα: ‘Έγκημα και Τιμωρία’-1866, ‘Ο Ηλίθιος’-1869, ‘Οι Δαιμονισμένοι’-1872, ‘Αδελφοί Καραμάζοφ’-1880.

Το 1849 ο Φ.Ν,  καταδικάστηκε σε καταναγκαστικά έργα στην Σιβηρία από όπου τελικά επέστρεψε στην Αγία Πετρούπολη  το 1859.

Το τέλος του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι.

"Κανένας πόνος της ζωής δεν είναι τόσο βαθύς που να μπορεί να συγκριθεί με το θάνατο, αυτόν τον αιώνιο ανταγωνιστή της".

Φιόντορ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι.

Στις αρχές Οκτώβρη του 1878, ο Ντοστογιέφσκι με την οικογένειά του μετακόμισε σ' ένα διαμέρισμα στην Οδό Κουζνέτσνυ αριθ. 5. Σ' αυτό το σπίτι με την ταπεινή επίπλωση, ο Ντοστογιέφσκι έγραψε το τελευταίο μυθιστόρημά του Οι αδελφοί Καραμάζοφ.

Η απόφαση να πάει σ' ένα νέο σπίτι συνδέεται με τον τραγικό θάνατο του μικρότερου γιου του στις 16 Μαίου 1878 από επιληψία, αρρώστια που είχε κληρονομήσει από τον ίδιο τον πατέρα του.
Ο Ντοστογιέφσκι, πέρα από επιληπτικός, υπέφερε σ' όλη του τη ζωή και από ασθένεια των πνευμόνων. Στις 26 Γενάρη του 1881, είχε μια σοβαρή πνευμονική αιμορραγία. Το βράδυ της ίδιας ημέρας κάλεσαν τον ιερέα της γειτονικής Εκκλησίας του Αγίου Βλαντίμιρ κι ο Ντοστογιέφσκι εξομολογήθηκε και δέχτηκε τη Θεία Κοινωνία. 'Οπως γράφει στο "Ημερολόγιό" της η 'Αννα Γρηγόριεβνα Ντοστογιέφσκι,-η δεύτερη σύζυγος του-, όταν διαβεβαίωνε τον Ντοστογιέφσκι ότι θα ζούσε ακόμη για πολλά χρόνια, εκείνος της απάντησε:

«Οχι, το ξέρω, θα πεθάνω σήμερα! 'Αναψε μια λαμπάδα, 'Αννια, και δος μου το Ευαγγέλιο».

Στις 28 Γενάρη του 1881 (9 Φεβρουαρίου με το νέο ημερολόγιο), ώρα 8.36 το βράδυ, ο Φιόντορ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι άφησε την τελευταία του πνοή. Τα νέα για το θάνατο του Ντοστογιέφσκι τάραξαν αφάνταστα τους Ρώσους της Αγίας Πετρούπολης.
Για δυο συνεχείς ημέρες, 29-30 του Γενάρη, το διαμέρισμα της Οδού Κουζνέτσνυ αριθ. 5 κατακλυζόταν από κόσμο, που συνέρρεε για το τελευταίο αντίο - μπροστά στο ξεσκέπαστο φέρετρο στη μέση του γραφείου του - στον πολυαγαπημένο του συγγραφέα. 'Ολα τα δωμάτια του σπιτιού ήταν κατάμεστα με κόσμο. Μεγάλες μορφές της ρωσικής λογοτεχνίας συνωστίζονταν γύρω από το φέρετρό του.
Το διαμέρισμα αυτό της Κουζνέτσνυ αριθ. 5, όπου ο Ντοστογιέφσκι έζησε για 2 1/2 χρόνια μέχρι το θάνατό του, ήταν στο δεύτερο όροφο με έξι δωμάτια και παράθυρα με θέα στην Εκκλησία του Αγίου Βλαντίμιρ, όπου ο Ντοστογιέφσκι εκκλησιαζόταν στα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Ο τάφος του Φ.Ντοστογιέφσκι  βρίσκεται στο Κοιμητήριο Τίχβιν της Μονής Αλεξάντερ Νιέφσκι στην Αγία Πετρούπολη.

Πληροφορίες βιογραφικού: Wikipedia.

Φωτογραφίες από ρωσική σελίδα λογοτεχνίας: 1. Φ. Ντοστογιέφσκι, έργο του Βασίλι Περόφ, 1872./ Το σπίτι της οδού Κουζνέτσνι όπου απεβίωσε ο συγγραφέας, σήμερα μουσείο.

 

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα