ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ. ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ: Η μακαρονάδα της Αμβέρσας.

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα
Τρί, 01/10/2019 - 19:28

Το συγγραφικό έργο του Κώστα Ζαφείρη έχει τρείς συνιστώσες. Η πρώτη αφορά την ποίηση , η δεύτερη το μυθιστόρημα και η τρίτη συνιστώσα το διήγημα.

Ομολογώ αυτό το βιβλίο είναι η πρώτη δουλειά του Κ. Ζ., που μελέτησα και  παρόλα αυτά πιστεύω ότι αυτή η τρίτη συνιστώσα -το διήγημα- είναι και η πλέον σημαντική στο μέχρι τώρα συγγραφικό έργο του.

Δέκα εννέα διηγήματα στις 158 σελίδες του βιβλίου ρυθμός γρήγορος-όχι πρόχειρος- τόνος ανάλαφρος αλλά με βαρύτητα, προσωπικό ύφος, μια ιδιαίτερη ικανότητα να εμπλέκει βιωματικά στοιχεία με μυθοπλασία, διηγήματα άλλοτε αφηγήσεις τρίτων, άλλοτε βιωματικά που στο σύνολο δημιουργούν μια αξιόλογη σύγχρονη συλλογή διηγημάτων ικανή να προσελκύσει πανελλήνια εμβέλεια ξεφεύγοντας από τα ντόπια στενά όρια της Χίου.

Μαγειρίτσες, πίτσες, μακαρονάδες κλπ στους τίτλους των διηγημάτων που σταθερή τους συνιστώσα είναι η ψυχολογική πολιτική και κοινωνική έκφραση του Νεοέλληνα κάτι που αντανακλάται στην προσωπική συγγραφική συνείδηση του Κ.Ζ, και αποτυπώνεται στα διηγήματα του.

Κοινωνικός προβληματισμός … πίσω από μακαρονάδες, ευφυής και πρωτότυπος συνδιασμός γεύσεων …με μηνύματα.

Πρωτοτυπία ναι στο θέμα, ευκολία στην γραφή , γλώσσα καθημερινή εμπλουτισμένη με λέξεις που δύσκολα συναντάμε σήμερα σε αρκετούς από τους σύγχρονους συγγραφείς μας.

Παρατηρώ στη συλλογή του Κώστα Ζαφείρη λυρισμό, οξύνεια και ευστροφία, κάποιες στιγμές το είδος της γραφής του αισθητισμού και…

…. και στο τελευταίο διήγημα της συλλογής ‘Ο παράδεισος’(σ.152-158) περνάμε από την πραγματικότητα στο χώρο του φανταστικού διηγήματος ! Παραδοξολογία και υπερρεαλισμός; Αυτό θα το αποφασίσουν οι εξοικιωμένοι με αυτού του είδους (φανταστικού) διηγήματα.

Δεν έχω μελετήσει  προηγούμενη συλλογή διηγημάτων του Κ. Ζ., αλλά εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι ο συγγραφέας ‘πλάθει’ και ‘διατηρεί’ στο βιβλίο ύφος καθαρά προσωπικό που κάθε φιλαναγνώστης εύχεται να μείνει ύφος αναλλοίωτο.

Η διηγηματική γραφή του Κώστα Ζαφείρη γλωσσικά, αφηγηματικά, ιδεολογικά αξίζει της προσοχής των αναγνωστών του πεζού λόγου της σύγχρονης Ελληνικής λογοτεχνίας.

Κώστας Ζαφείρης

Η μακαρονάδα

  της Αμβέρσας.

Και άλλες μαγειρικές ιστορίες.

Εκδόσεις Άλφα πι/Ροδοκανάκη 7/Χίος.

Κείμενο

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

 

Σχετικά Άρθρα