Χίος, Σάββατο 7 Δεκεμβρίου

"Απόλπους" για το πρώτο TEDxChios

Τετ, 13/11/2019 - 16:57

  Σε λίγες μέρες το πρώτο TEDxChios θα είναι πραγματικότητα, για την ακρίβεια την Κυριακή 24 Νοεμβρίου στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου. Όμως, ο όρος TEDx για πολλούς από εμάς είναι άγνωστος ή απλά γνώριμος χωρίς να καταλαβαίνουμε ακριβώς περί τίνος πρόκειται.

   Ας πάρουμε τα πράγματα όμως  από την αρχή, ξεκινώντας περίπου πριν από τρεις δεκαετίες  στην Δυτική Αμερική, όπου άρχισαν εθελοντικά να οργανώνονται ομιλίες με σκοπό να διαδώσουν ιδέες και να εμπνεύσουν το κοινό. Αυτό το φαινόμενο βρήκε γρήγορα ανταπόκριση και έτσι άρχισε να εξαπλώνεται σε διάφορα μήκη και πλάτη του κόσμου. Γεννήθηκαν, λοιπόν, οι εκδηλώσεις TED (Technology, Entertainment, Design)  και οι εκδηλώσεις TEDx , όπου όπως καταλαβαίνει κάποιος, ακόμη και από το όνομα, η διαφορά εντοπίζεται στο x, το οποίο υποδηλώνει την ανεξάρτητη εκδήλωση, η οποία όμως είναι εγκεκριμένη από το TED και ακολουθεί τις προδιαγραφές του. Με τα χρόνια, ήρθε και στην Ελλάδα, όπου οι πρώτες πόλεις που το αγκάλιασαν και ξεκίνησαν εθελοντικές ομάδες να το διοργανώνουν, ήταν η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, τα Χανιά και πολλές άλλες.

   Στο νησί μας, που πάντα ήταν τόπος με ανοιχτούς ορίζοντες και πρωτοπόρα μυαλά, μία τέτοια εκδήλωση δεν θα μπορούσε να λείπει. Μια ομάδα από ανήσυχους νέους αποφάσισε να οργανώσει το πρώτο TEDxChios, φιλοδοξώντας να γίνει η αφετηρία για ένα ραντεβού που θα δίνουμε κάθε χρόνο με το κοινό. Η εκδήλωση σκοπό έχει να προσφέρει μια ολοήμερη, ολοκληρωμένη εμπειρία, αφού τις ομιλίες που θα ακούσουμε από καταξιωμένους ανθρώπους διαφόρων χώρων, θα πλαισιώσουν δρώμενα, εργαστήρια και ευκαιρίες για αλληλεπίδραση. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια γιορτή ιδεών, μια ημέρα που θα μείνει για λίγο πίσω ο γρήγορος ρυθμός της καθημερινότητας, αφιερώνοντάς την στην τέρψη του νου. Στόχος μας είναι, να βρεθούμε όλοι μαζί, Χιώτες και μη, στον ίδιο χώρο, να ζήσουμε μια ξεχωριστή εμπειρία και να μοιραστούμε ιδέες που μπορεί να αλλάξουν την καθημερινότητά μας προς το καλύτερο.

  Κάθε εκδήλωση TEDx συνηθίζεται να φέρει από έναν τίτλο, διαφορετικό ανά χρονιά, ο οποίος αποκωδικοποιεί κάποιο κοινό γνώρισμα των ομιλιών που πρόκειται να παρουσιαστούν και φέρει κάποια σημασιολογία. Για τον τίτλο του πρώτου  TEDx που θα γίνει στο νησί μας, η ομάδα έριξε πολλές προτάσεις στο τραπέζι και μέσα από ώρες καταιγισμού ιδεών κατέληξε στην απλή αλλά τόσο πολυσήμαντη λέξη "απόπλους", η οποία θα αποτελέσει τον τίτλο για το φετινό TEDxChios. Εύλογα πολλοί αναρωτιούνται γιατί "απόπλους", προσπαθώντας να συλλάβουν κάποια σύνδεση με τον ναυτικό όρο. Ο "απόπλους" μπορεί να δεχθεί πολλαπλές ερμηνείες, αφού για κάποιους είναι το ξεκίνημα, για άλλους είναι ο αποχωρισμός, η ελευθερία, η ευκαιρία που αναζητούσαν, τα δεσμά που αφήνονται πίσω, η ανασφάλεια που συμπεριλαμβάνει το ταξίδι, η ελπίδα, ο κύκλος που ολοκληρώνεται και ανοίγει πάλι ή το τελείωμα ενός ταξιδιού.  Όλα αυτά, όμως, θα μπορούσαν να αποτελέσουν σκέψεις και συναισθήματα ακούγοντας τους ομιλητές να μοιράζονται μαζί μας τις ιδέες, τις εμπειρίες, τις δυσκολίες, τις ανησυχίες, τα βιώματα και το όραμά τους.

   Πώς θα μπορούσε, λοιπόν, να λείπει ο "απόπλους" από έναν τόπο με τόσο μεγάλη ναυτική παράδοση, που πάντα ήξερε να βρίσκει διέξοδο στην ανοιχτή θάλασσα; Δεν θα ήταν δυνατόν η ομάδα να μην είχε λάβει σοβαρά υπόψη τη μακρά ναυτική ιστορία αυτού του νησιού, δίνοντας έναν ταιριαστό τίτλο στο ταξίδι που ξεκινά το TEDxChios.

   Η ναυτοσύνη έδωσε πολύτιμα εφόδια στον Χιώτη, του έμαθε να κοιτά μπροστά, να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις με ανοιχτό μυαλό, να σκαρφίζεται καινοτομίες, να μην φοβάται τη φουρτούνα και τις δυσκολίες, να ξεπερνά τα όρια και να πλέει για νέους ορίζοντες. Αντίστοιχα, το πρώτο TEDxChios φιλοδοξεί να συμπλεύσει με αυτή τη νοοτροπία και να δημιουργήσει τα ανάλογα ερεθίσματα σε μια χρονική στιγμή που το έχουμε ανάγκη πιο πολύ από ποτέ.

 

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 04/12/2019 - 21:48

Είναι αρκετά εκνευριστικό όταν ξεμένουμε από μπαταρία στο κινητό μας. Ωστόσο, την επόμενη φορά που θα θελήσουμε να φορτίσουμε το κινητό μας έξω με ένα τυχαίο καλώδιο που βρήκαμε σε ένα αεροδρόμιο ή μια οποιαδήποτε θύρα USB μέσα σε ένα ξενοδοχείο, θα πρέπει να το σκεφτούμε διπλά πριν το κάνουμε. 

Καθώς πλησιάζει η πολυάσχολη περίοδος των διακοπών, το Γραφείο Εισαγγελέα του Λος Άντζελες προειδοποιεί τους ταξιδιώτες για την απάτη με την φόρτιση μέσω καλωδίου USB.

Ειδικότερα, τον βαθμό επικινδυνότητας της χρήσης ενός τυχαίου φορτιστή εξηγεί ο Luke Sisak, ο οποίος εργάζεται ως αναπληρωτής εισαγγελέας στο Λος Άντζελες, αναφέροντας ότι «μια δωρεάν φόρτιση του κινητού μας θα μπορούσε να καταλήξει στο άδειασμα του τραπεζικού μας λογαριασμού». 

Όπως εξηγεί αυτή η διαδικασία ονομάζεται «juice jacking» και ουσιαστικά αναφέρεται στο γεγονός πως ανυποψίαστοι χρήστες συνδέουν τις ηλεκτρονικές τους συσκευές σε θύρες ή καλώδια USB, τα οποία περιέχουν κακόβουλο λογισμικό.  

Με αυτόν τον τρόπο το λογισμικό μπορεί να αξιοποιηθεί από τους χάκερ, οι οποίοι εξάγουν τα δεδομένα των χρηστών της εκάστοτε ηλεκτρονικής συσκευής και συνήθως επιλέγουν να τα κλειδώσουν, καθιστώντας τα πρακτικώς άχρηστα. Ωστόσο, πέρα από τα καλώδια, εξίσου επικίνδυνη είναι και η χρήση θυρών. Κι αυτό γιατί οι χάκερ μπορούν πολύ εύκολα να προσθέσουν δικό τους κακόβουλο λογισμικό στις θύρες USB.    

Επομένως, ο μόνος τρόπος για να προστατεύσουμε τα δεδομένα μας είναι να έχουμε πάντα μαζί μας δικό μας φορητό φορτιστή ή καλώδιο USB και κυρίως να αποφεύγουμε τις φορτίσεις σε μέρη, όπως τα ξενοδοχεία, τα μέσα μεταφοράς και τα αεροδρόμια, καθώς εκεί εγκυμονεί ο κίνδυνος για τέτοιου είδους απάτες. 

Πηγή: The New York Times