Χίος, Πέμπτη 14 Νοεμβρίου

Γενναίος νέος (διασυνδεδεμένος) κόσμος: 50 χρόνια από τη «γέννηση» του ίντερνετ

Τρί, 29/10/2019 - 21:03

Η πρώτη διαδικτυακή σύνδεση μεταξύ δυο υπολογιστών συνέπεσε χρονικά με την πρώτη προσσελήνωση. Η προσεδάφιση του ανθρώπου στην επιφάνεια της Σελήνης το 1969 ήταν ένα γεγονός το οποίο επισκίασε, φυσικά, κάθε άλλη εξέλιξη και είδηση από το χώρο της επιστήμης. Και αυτό παρότι οι οικονομικές και πολιτικές συνέπειες της χρήσης του ίντερνετ είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερες και πολύπλευρές από τη νίκη των Αμερικανών στη μάχη του διαστήματος.

Η γέννηση του ίντερνετ ξεκίνησε με ένα crash. Στις 29 Οκτωβρίου του 1969 ο φοιτητής Πληροφορικής Τσαρλς Κλάιν επιχειρούσε να στείλει ένα μήνυμα από υπολογιστή του Πανεπιστημίου Καλιφόρνια του Λος Άντζελες (UCLA) σε υπολογιστή που βρισκόταν σε απόσταση 500 και πλέον χλμ. στο Stanford Research Institute (SRI). O Κλάιν ήθελε να στείλει τη λέξη «LOGIN», αλλά μετά από δυο μόλις γράμματα το σύστημα κατέρρευσε. Μία ώρα αργότερα η λέξη έφτασε τελικά στον προορισμό της. Μέχρι τη στιγμή εκείνη μπορούσαν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους μόνον υπολογιστές ίδιας κατασκευής. «Πριν από 50 χρόνια κατέστη για πρώτη φορά εφικτό να ανταλλάξουν πληροφορίες και υπολογιστές με διαφορετικά λειτουργικά συστήματα», εξηγεί ο καθηγητής Κρίστοφ Μάινελ, διευθυντής του Ινστιτούτου Hasso-Plattner του Πότσνταμ, εξαίροντας την ιστορική σημασία της εξέλιξης. «Έτσι η 29η Οκτωβρίου του 1969 θεωρείται η ημερομηνία γέννησης του ίντερνετ».

«Δεν γνωρίζαμε πόσο σημαντικό ήταν το γεγονός»

Και ενώ η προσσελήνωση μεταδόθηκε ζωντανά στην τηλεόραση, η πρώτη διαδικτυακή σύνδεση στο UCLA πέρασε σχεδόν απαρατήρητη. Ακόμη και οι εμπλεκόμενοι επιστήμονες δεν είχαν αντιληφθεί τη σπουδαιότητα του βήματος. «Γνωρίζαμε ότι αναπτύσσαμε μια σημαντική νέα τεχνολογία για την αναμέναμε ότι θα ήταν χρήσιμη για μέρος του πληθυσμού. Δεν γνωρίζαμε όμως πόσο σημαντικό ήταν το γεγονός», είπε αργότερα ο προϊστάμενος του Κλάιν, Λέοναρντ Κλάινροκ.

Βέβαια χρειάστηκαν πολλά ακόμη χρόνια μέχρι το ίντερνετ να διεισδύσει στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Όταν το 1971 οι χρήστες μπορούσαν να στέλνουν για πρώτη φορά μηνύματα υπό τη μορφή e-mail, το Advanced Research Projects Agency Network (APRANET) μετρούσε μόλις 15 κόμβους. Δυο χρόνια αργότερα έγιναν οι πρώτες συνδέσεις με υπολογιστές εκτός ΗΠΑ σε Όσλο και Λονδίνο.

Χρειάστηκαν άλλα δέκα χρόνια μέχρι το επόμενο μεγάλο ορόσημο στην ιστορία του διαδικτύου το οποίο έφερε και την βελτίωση της ποιότητας των συνδέσεων. Το 1983 εισήχθη το λεγόμενο Πρωτόκολλο Ελέγχου Μετάδοσης/Πρωτόκολλο Διαδικτύου (Transmission Control Protocol/Internet Protocol), γνωστό με τη συντομογραφία TCP/IP. Πρόκειται για το πρωτόκολλο επικοινωνίας με το οποίο γίνεται ουσιαστικά μέχρι και σήμερα η μεταφορά δεδομένων.

Ο ρόλος του στρατού

Σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό του ίντερνετ έπαιξαν και οι απαιτήσεις του στρατού. Το αμερικανικό Πεντάγωνο ήθελε να οικοδομήσει ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό σε τυχόν πυρηνικές επιθέσεις δίκτυο επικοινωνίας και έτσι δημιούργησε την υπηρεσία προηγμένων αμυντικών ερευνών Defense Advanced Research Projects Agency (DAPRA). Η σημασία του ρόλου του στρατού στην εξέλιξη του ίντερνετ δεν θα πρέπει ωστόσο να υπερεκτιμάται, σχολιάζει ο καθηγητής Μάινελ. «Η DAPRA ήταν μια υπηρεσία η οποία μπορούσε να χρηματοδοτεί προγράμματα που εκείνη θεωρούσε σημαντικά, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια». Το ότι η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκε περισσότερο στους επιστήμονες παρά στους στρατιωτικούς επιβεβαιώνει και ένα «εκ γενετής λάθος»: το πρωτόκολλο επικοινωνίας δεν έχει ενσωματωμένες λειτουργίες ασφαλείας, «ουσιαστικά ισχύει η αρχή ότι στο ίντερνετ ο ένας εμπιστεύεται τον άλλο», εξηγεί ο Γκραντ Μπλανκ από το βρετανικό Oxford Internet Institute. Το λάθος αυτό ακολουθεί το διαδίκτυο μέχρι και σήμερα και επιτρέπει ή διευκολύνει την εγκληματικότητα και την κατασκοπεία αλλά και επιχειρήσεις παραπληροφόρησης.

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990 οι εξελίξεις στο χώρο του ίντερνετ υπαγορεύονταν από τους Αμερικανούς. Το επόμενο μεγάλο βήμα ωστόσο έγινε στην Ευρώπη. Το 1989 ο Τιμ Μπέρνερς-Λι έθετε στο ερευνητικό κέντρο CERN τις βάσεις του World Wide Web. Με τον πρώτο browser λίγα χρόνια αργότερα το σύστημα απλοποιήθηκε και δεν χρειάζονταν πλέον σύνθετες εντολές για την πλοήγηση στο διαδίκτυο. Έτσι γεννήθηκαν και οι πρώτοι κολοσσοί του διαδικτύου, όπως η google και η amazon. Έκτοτε οι εξελίξεις είναι ακόμη πιο ραγδαίες. Τα έξυπνα κινητά και κυρίως το λανσάρισμα του iPhone το 2007 κατέστησαν το διαδίκτυο πιο προσιτό και εύχρηστο για τις μάζες.

Πηγή: DW Κρίστοφ Ντέρνμπαχ (dpa)/ Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

 

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 13/11/2019 - 16:59

  Σε λίγες μέρες το πρώτο TEDxChios θα είναι πραγματικότητα, για την ακρίβεια την Κυριακή 24 Νοεμβρίου στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου. Όμως, ο όρος TEDx για πολλούς από εμάς είναι άγνωστος ή απλά γνώριμος χωρίς να καταλαβαίνουμε ακριβώς περί τίνος πρόκειται.

   Ας πάρουμε τα πράγματα όμως  από την αρχή, ξεκινώντας περίπου πριν από τρεις δεκαετίες  στην Δυτική Αμερική, όπου άρχισαν εθελοντικά να οργανώνονται ομιλίες με σκοπό να διαδώσουν ιδέες και να εμπνεύσουν το κοινό. Αυτό το φαινόμενο βρήκε γρήγορα ανταπόκριση και έτσι άρχισε να εξαπλώνεται σε διάφορα μήκη και πλάτη του κόσμου. Γεννήθηκαν, λοιπόν, οι εκδηλώσεις TED (Technology, Entertainment, Design)  και οι εκδηλώσεις TEDx , όπου όπως καταλαβαίνει κάποιος, ακόμη και από το όνομα, η διαφορά εντοπίζεται στο x, το οποίο υποδηλώνει την ανεξάρτητη εκδήλωση, η οποία όμως είναι εγκεκριμένη από το TED και ακολουθεί τις προδιαγραφές του. Με τα χρόνια, ήρθε και στην Ελλάδα, όπου οι πρώτες πόλεις που το αγκάλιασαν και ξεκίνησαν εθελοντικές ομάδες να το διοργανώνουν, ήταν η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, τα Χανιά και πολλές άλλες.

   Στο νησί μας, που πάντα ήταν τόπος με ανοιχτούς ορίζοντες και πρωτοπόρα μυαλά, μία τέτοια εκδήλωση δεν θα μπορούσε να λείπει. Μια ομάδα από ανήσυχους νέους αποφάσισε να οργανώσει το πρώτο TEDxChios, φιλοδοξώντας να γίνει η αφετηρία για ένα ραντεβού που θα δίνουμε κάθε χρόνο με το κοινό. Η εκδήλωση σκοπό έχει να προσφέρει μια ολοήμερη, ολοκληρωμένη εμπειρία, αφού τις ομιλίες που θα ακούσουμε από καταξιωμένους ανθρώπους διαφόρων χώρων, θα πλαισιώσουν δρώμενα, εργαστήρια και ευκαιρίες για αλληλεπίδραση. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια γιορτή ιδεών, μια ημέρα που θα μείνει για λίγο πίσω ο γρήγορος ρυθμός της καθημερινότητας, αφιερώνοντάς την στην τέρψη του νου. Στόχος μας είναι, να βρεθούμε όλοι μαζί, Χιώτες και μη, στον ίδιο χώρο, να ζήσουμε μια ξεχωριστή εμπειρία και να μοιραστούμε ιδέες που μπορεί να αλλάξουν την καθημερινότητά μας προς το καλύτερο.

  Κάθε εκδήλωση TEDx συνηθίζεται να φέρει από έναν τίτλο, διαφορετικό ανά χρονιά, ο οποίος αποκωδικοποιεί κάποιο κοινό γνώρισμα των ομιλιών που πρόκειται να παρουσιαστούν και φέρει κάποια σημασιολογία. Για τον τίτλο του πρώτου  TEDx που θα γίνει στο νησί μας, η ομάδα έριξε πολλές προτάσεις στο τραπέζι και μέσα από ώρες καταιγισμού ιδεών κατέληξε στην απλή αλλά τόσο πολυσήμαντη λέξη "απόπλους", η οποία θα αποτελέσει τον τίτλο για το φετινό TEDxChios. Εύλογα πολλοί αναρωτιούνται γιατί "απόπλους", προσπαθώντας να συλλάβουν κάποια σύνδεση με τον ναυτικό όρο. Ο "απόπλους" μπορεί να δεχθεί πολλαπλές ερμηνείες, αφού για κάποιους είναι το ξεκίνημα, για άλλους είναι ο αποχωρισμός, η ελευθερία, η ευκαιρία που αναζητούσαν, τα δεσμά που αφήνονται πίσω, η ανασφάλεια που συμπεριλαμβάνει το ταξίδι, η ελπίδα, ο κύκλος που ολοκληρώνεται και ανοίγει πάλι ή το τελείωμα ενός ταξιδιού.  Όλα αυτά, όμως, θα μπορούσαν να αποτελέσουν σκέψεις και συναισθήματα ακούγοντας τους ομιλητές να μοιράζονται μαζί μας τις ιδέες, τις εμπειρίες, τις δυσκολίες, τις ανησυχίες, τα βιώματα και το όραμά τους.

   Πώς θα μπορούσε, λοιπόν, να λείπει ο "απόπλους" από έναν τόπο με τόσο μεγάλη ναυτική παράδοση, που πάντα ήξερε να βρίσκει διέξοδο στην ανοιχτή θάλασσα; Δεν θα ήταν δυνατόν η ομάδα να μην είχε λάβει σοβαρά υπόψη τη μακρά ναυτική ιστορία αυτού του νησιού, δίνοντας έναν ταιριαστό τίτλο στο ταξίδι που ξεκινά το TEDxChios.

   Η ναυτοσύνη έδωσε πολύτιμα εφόδια στον Χιώτη, του έμαθε να κοιτά μπροστά, να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις με ανοιχτό μυαλό, να σκαρφίζεται καινοτομίες, να μην φοβάται τη φουρτούνα και τις δυσκολίες, να ξεπερνά τα όρια και να πλέει για νέους ορίζοντες. Αντίστοιχα, το πρώτο TEDxChios φιλοδοξεί να συμπλεύσει με αυτή τη νοοτροπία και να δημιουργήσει τα ανάλογα ερεθίσματα σε μια χρονική στιγμή που το έχουμε ανάγκη πιο πολύ από ποτέ.