Ξεκίνησε από αυτή την εβδομάδα το καζάνισμα της σούμας, μια διαδικασία που έρχεται από τα αρχαία ακόμα χρόνια, με την ίδια στην ουσία τελετουργία.
Έτσι τα ξύλα άναψαν, τα καζάνια πήραν φωτιά, τα σύκα που έχουν ήδη ζυμωθεί στα βαρέλια θα αδειάσουν μέσα στους άμβυκες και το τοπικό παραδοσιακό ποτό θα ρεύσει στα δοχεία των παραγωγών, για να συνοδεύει τον μεζέ τους όλο το χρόνο.
Όπως μας εξήγησε ο Παναγιώτης Αυγουστάκης από το Θολοποτάμι, στο δικό του ανεμπικαριό αλλά και συνολικά σε όλα, η απόσταξη σύκων μειώνεται λόγω της μεγάλης στροφής που παρατηρείται στο τσίπουρο, που καταφέρνει εν πολλοίς να εκτοπίσει και το ούζο.
Παρά ταύτα υπάρχουν οι φανατικοί του είδους, που κρατούν ζωντανή αυτή τη διαδικασία, που φέτος καλύπτεται και αυτή από την πανδημία, αφού το ανεμπικάρισμα ήταν συνδεδεμένο και με παρέες, που το συνόδευαν, κάτι που τώρα δεν γίνεται.








































