Φωνή Μαρδά… εν τη ερήμω ή πώς να είμαστε… κότες έναντι της Τουρκίας

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 12/02/2025 - 21:27

Επιτρέψτε μου αδέλφια να μην θέλω να βλέπω τυπικά τα πράγματα αλλά να μπαίνω στην ουσία τους.

Σήμερα εξελέγη ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Για το πνευματικό επίπεδο και την πολιτική εμπειρία του Κωνσταντίνου Τασούλα εγώ δεν εκλαμβάνω ως τυπικό αυτό που είπε σήμερα, όταν ο νέος Πρόεδρος της Βουλής, του ανακοίνωσε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Βουλής των Ελλήνων.

Θα πρέπει είπε, μεταξύ άλλων, να ενισχυθούν οι διπλωματικές και αμυντικές δυνατότητες της χώρας μας.

Επειδή λοιπόν εγώ παίρνω αυτό που είπε τοις μετρητοίς, του ζητώ να εξετάσει γιατί το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας κάνει τον κουφό, σε αυτά που δημοσίως καταθέτει ο έμπειρος Κοινοβουλευτικός συντάκτης, τον ξέρει καλά ο κ. Τασούλας, συνταξιούχος σήμερα δημοσιογράφος, ποιητής και συγγραφέας Κώστας Μαρδάς, αυτός που και παλαιότερα κε νέε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, πρότεινε να μπει στα Σχολεία μάθημα Αιγαίου, για να προσκρούσει πάλι σε κουφούς, όταν στα Σχολεία της γείτονος, διδάσκεται ως μάθημα η «Γαλάζια πατρίδα».

Τι λέει λοιπόν ο Κώστας Μαρδάς και σήμερα είχαν την δυνατότητα να τα ακούσουν οι συμπατριώτες μας μέσω του Ράδιο αλήθεια;

Πως όταν δεν ζητάς τίποτα και μονίμως αμύνεσαι σε έναν άλλο, που μονίμως ζητά ακόμα και παλαβομάρες (αποστρατικοποίηση νησιών για παράδειγμα) τότε σίγουρα χάνεις.

Το 2019, λοιπόν, όταν παρουσίασε στο βιβλιοπωλείο Ιανός το βιβλίο του ΠΡΟ- ΙΜΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ (Εκδόσεις Ι.Σιδέρης) πρότεινε για πρώτη φορά και σήμερα το διευρύνει, μια σειρά διεκδικήσεων, που πρέπει η Ελλάδα να ζητά από την Τουρκία στο τραπέζι κάθε διαλόγου.

Ποιές είναι αυτές οι διεκδικήσεις; Τις ανάλυσε και σήμερα Ραδιοφωνικά.

1. Να ζητήσουμε το ειδικό καθεστώς ελληνικής διοίκησης και ελληνικής αστυνομίας στην Ίμβρο και Τένεδο όπως προβλέπει το άρθρο 14 της Συνθήκης της Λωζάννης.

2. Να ζητήσουμε να διαβάζεται το Ευαγγέλιο κάθε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στην Αγιά Σοφιά.
 

3. Να ζητήσουμε το δικαίωμα ελέγχου αναφοράς της ελληνικότητας των αρχαιοτήτων στην Τροία , στην Έφεσο και σε κάθε ελληνικό εύρημα στην Τουρκική επικράτεια.

4. Να ζητήσουμε να αναγνωρίσει το τουρκικό κράτος το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού απογόνων ελληνογεννών στον Πόντο, κρυπτοχριστιανών και τουρκοΚρητικών στην περιοχή της Σμύρνης- Τσεσμέ .
 

5. Να ζητήσουμε το δικαίωμα σύστασης πολιτιστικών σωματείων από τους σημερινούς τους απογόνους τους με τήρηση εθίμων και δικαίωμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.
 

6. Να ζητήσουμε τη δυνατότητα ίδρυσης πολιτιστικών παρατάξεων και δικαίωμα συμμετοχής στις δημοτικές εκλογές
 

7. Να ζητήσουμε εγκατάσταση απογόνων διωχθέντων Κωνσταντινοπολιτών και Σμυρνιών, με εγγύηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω χρηματοδοτικού προγράμματος στην Πόλη και στη Σμύρνη ώστε να αναβιώσει η ελληνική κοινότητα.
 

8. Να ζητήσουμε το δικαίωμα υπερπτήσεων ελληνικών αεροσκαφών αναγνώρισης σε ζώνη κατά μήκος των μικρασιατικών ακτών για να πιστοποείται ότι δεν συγκεντρώνονται δυνάμεις κατά των νησιών μας.
 

9. Να ζητήσουμε τη διάλυση της Στρατιάς Αιγαίου της Τουρκίας.
 

10. Να ζητήσουμε την απόδοση στην Ελλάδα νησιών και βραχονησίδων που κατέχει η Τουρκία παράνομα αφού είναι πέραν των 3 μιλίων που ορίζει η Συνθήκη της Λωζάννης.

Ακόμα κι αν η Τουρκία δεν τα δεχθεί, είπε για άλλη μια φορά από Ραδιοφώνου ο Κώστας Μαρδάς, εμείς πρέπει να ζητούμε, αλλιώς, ο Ερντογάν, όπως πάει, θα μας ζητήσει και τη μισή… Ακρόπολη.

Ιδού λοιπόν κε Τασούλα πεδίο δόξης λαμπρό. Για να μην είναι κενά περιεχομένου τα λόγια σας, πράγμα που δεν το πιστεύουμε, ζητήστε από τις Διπλωματικές σας υπηρεσίες, διαθέτει αυτές η Προεδρία της Δημοκρατίας, να επεξεργαστεί αυτές τις προτάσεις Μαρδά.

Αλλιώς θα πρέπει να προβληματιστούμε πολύ, αν τόσο πολλοί στην χώρα μας παριστάνουν τους… κουφούς.

Υ.Γ.: Θυμάμαι μετά την κρίση των Ιμίων σε ένα δημοσιογραφικό ταξίδι στην Γκιούλ Μπαξέ, μικρή πόλη πριν την Σμύρνη και μιλώντας με ΤουρκοΚρητικούς είς άπταιστον ελληνικήν, ότι ρώτησα στον Έλληνα Πρόξενο, γιατί δεν θέτουμε στην Τουρκία θέμα μειονότητας. Ο άνθρωπος με κοίταξε απελπισμένος, δείχνοντας ότι το ζήτημα τον ξεπερνά. Αλήθεια ξεπερνά και το υπουργείο Εξωτερικών, όταν αυτά πλέον κατατίθενται δημόσια; Επιτρέψτε μου να ελπίζω τουλάχιστον σε παρέμβαση του Κ. Τασούλα.

 

Σχετικά Άρθρα