Επίσημα είναι η Τάφρος του Φρουρίου, δηλαδή προστατευόμενος αρχαιολογικός χώρος.
Ανεπίσημα παλιά πετάγαμε τις σαβούρες μας, μετά «πετάξαμε» τους πρόσφυγες και τώρα με την ανοχή της Αρχαιολογικής υπηρεσίας χρησιμοποιούμε τον χώρο για την στάθμευση Ι.Χ.
Αναφερόμαστε στην Σούδα, όπου από το Τάφρος, στο προσφυγικός καταυλισμός και πάρκινγκ, υπάρχει ένα κοινό σημείο, που τα ενώνει όλα. Κανείς δεν υπολογίζει ότι στην περιοχή μένουν άνθρωποι και αυτοί έχουν δικαίωμα στην ησυχία, έχουν δικαίωμα στον καθαρό αέρα και όχι στην σκόνη, έχουν τα δικαιώματα των υπόλοιπων πολιτών.
Αλήθεια, ποιος τους τα στερεί; Και στη συνέχεια ποιές και πόσες υπηρεσίες παρανομούν, κάνοντας τα «στραβά μάτια»;
Για να το ψάξουμε λίγο; Η Αρχαιολογική υπηρεσία «καθάρισε» απαγορεύοντας στον Δήμο να ρίξει πετρελαϊκό, μη δεχόμενη πρακτικά ο χώρος να γίνει πάρκινγκ, αλλά ανέχεται αυτό να συμβαίνει άτυπα. Τι συνιστά αυτό πρακτικά; Οι κάτοικοι που διαμένουν εκεί υφίστανται καθημερινά την σκόνη μέσα στα ρουθούνια τους ενώ έτσι ο χώρος δεν αξιοποιείται ως τέτοιος περιπάτου και πρασίνου, όπως έχει επιτευχθεί στο Νότιο μέρος της Τάφρου πίσω από το Δημαρχείο.
Όμως σε όλα αυτά το τελευταίο διάστημα ήρθε να προστεθεί κάτι άλλο, που ξεκίνησε δειλά – δειλά και στο τέλος το φορτώθηκαν και αυτό οι κάτοικοι, με τις υπηρεσίες συλλήβδην και πρώτα απ’ όλα την Αρχαιολογική (δικό της είναι το οικόπεδο) να κάνουν το κορόϊδο. Ο χώρος έχει μετατραπεί σε μόνιμο πάρκινγκ των νταλικών, που έρχονται από την Τουρκία με προορισμό τον Πειραιά.
Δεν συζητάμε αν καλώς έρχονται οι νταλίκες. Καλοδεχούμενες, αλλά η θέση τους είναι στο Λιμάνι. Αν το Λιμάνι δεν έχει χερσαίους χώρους, πρόβλημα του και πρόβλημα του Λιμενικού Ταμείου, που εισπράττει τα σχετικά τέλη. Αν δεν υπάρχει χώρος στο Λιμάνι ας ενοικιάσει νόμιμα το Λιμενικό ταμείο αλλού και ας σταθμεύουν εκεί προσωρινά οι νταλίκες.
Αλήθεια ποιός έδωσε σήμερα το δικαίωμα να γίνεται σήμερα ο χαμός στην Σούδα από τα μαρσαρίσματα και από την σκόνη δεκάδων νταλικών; Και τι γίνεται από την βαριά αυτή χρήση το ίδιο το μνημείο των τειχών του Κάστρου; Πως το ανέχεται αυτό ειδικά η Αρχαιολογική υπηρεσία;
Για να τα βάλουμε λοιπόν σε μια σειρά. Κακώς η Αρχαιολογική υπηρεσία ανέχεται η Τάφρος να λειτουργεί ως πάρκινγκ. Εφόσον θέλει να αφήσει εκεί ένα δρόμο, που δεν υφίσταται επισήμως και δεν χρειάζεται, ας περιφράξει τον άλλο χώρο και σε τελική ανάλυση, αν πρόκειται εκεί να προχωρήσει η διαμόρφωση, που κακώς δεν γίνεται, ας απαγορευτεί δια ροπάλου η στάθμευση νταλικών.
Εδώ οι τύποι που το χρησιμοποιούν έχουν τέτοια σιγουριά, που στην ιστοσελίδα τους για την διακίνηση των οχημάτων τους, έχουν την Σούδα, την Τάφρο του Φρουρίου δηλαδή, ως επίσημο καταγεγραμμένο χώρο στάθμευσης!
Τόσο θράσος, που φυσικά πηγάζει από την αδιαφορία κάποιων υπηρεσιών. Εκφράζουμε την έκπληξη μας για την ανοχή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και περιμένουμε τις ενέργειες της στην αποκατάσταση.
Υ.Γ: Προς Λιμενικό Ταμείο. Καλές οι… τρισδιάστατες διαβάσεις, αλλά επειδή τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και επιδέξιους κώλους, με το συμπάθιο, δεν μειώνεται κατ’ αρχήν αυτή την αηδία των 18 διαβάσεων σε ένα χιλιόμετρο (!) και δεν βάφετε τους «χολεριασμένους» στύλους έξω από του Χανδρή; Φωτο είς τον πάτο της σελίδος δεξιά, μετά τις… νταλίκες.