Χίος, Παρασκευή 22 Νοεμβρίου

Θα ζητήσει συγνώμη από τον Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκο κανένα γαϊδούρι της δημοσιογραφίας;

Γιάννης Τζούμας
Κυρ, 05/05/2019 - 08:03
Μετά το... μάθημα ιστορίας

Κατ’ αρχήν να εξηγηθώ ότι τα γαϊδούρια μου είναι πολύ συμπαθή και… δυσεύρετα.

Ομως επειδή δεν είναι και πολύ… εκδηλωτικά ζώα, ο λαός μας δίνει το προσωνύμιο αυτό στην χοντράδα και στην αναισθησία.

Αφού λοιπόν πρώτον εξηγηθώ, δεύτερο διευκρινίζω ότι χρησιμοποιώ τον όρο για μερικούς του συναφιού μου, στα κεντρικά μάλιστα μέσα ενημέρωσης, επιεικώς γιατί θα μπορούσα να τους χαρακτηρίσω και διαφορετικά.

Μπαίνω τώρα στο θέμα, όχι για τα… γαϊδούρια αλλά για σας, που ξέρω πως είναι δύσκολο, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να επιλέγετε από πού θα ενημερωνόσαστε, αποκλείοντας όλους αυτούς που σας σερβίρουν ψέματα.

Μονή Αγίου Μηνά Τρίτη 30 Απριλίου. Ο Μητροπολίτης Χίου μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας αναφέρεται σε λιτή ομιλία του στην Ανάσταση, στη θυσία των Χίων στον ιστορικό Μοναστήρι, όπου τιμάται η μνήμη των Σφαγών του 1822 εκεί ακριβώς στον τόπο της θυσίας και συνδέει διαχρονικά όλες τις θυσίες όπως και αυτή της Ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο, ενθυμούμενος πως η μάνα του, που πήγαινε νεαρή στην Κατοχή με τα πόδια από τον Βροντάδο στα Νοτιόχωρα να πουλήσει ότι κόσμημα υπήρχε για να πάρει  μια χούφτα αλεύρι, μεγάλωσε ορφανή γιατί ο παππούς του υπήρξε το 1941 θύμα τορπιλισμού του πλοίου, που εργάζονταν από Γερμανικό υποβρύχιο.

Αυτά βεβαίως δεν τα είπε τυχαία, αφού έβλεπε στο Εκκλησίασμα Βουλευτή της «Χρυσής Αυγής» απ’ αυτούς που ψήφισε και θα… ξαναψηφίσει ο ελληνικός λαός, που χαιρετούν Ναζιστικά!

Τον είδαμε και εμείς οι Χιώτες δημοσιογράφοι, αλλά αποφασίσαμε να κάνουμε εν σώματι αυτό που του αξίζει, να τον… ξεφυσήσουμε κανονικά, είπαμε δε, πως αν τολμούσε να καταθέσει, αν και ακάλεστος και αντιθεσμικά κάποιο στεφάνι, να κατεβάσουμε τις κάμερες επιδεικτικά, ως δεύτερο… ξεφύσημα.

Τελικώς ο Βουλευτής δεν έκανε τίποτα και εκλαμβάνοντας σωστά ότι ήταν ανεπιθύμητος αποχώρησε όπως ήρθε, χωρίς να του δώσει κανείς σημασία. Μάλιστα αν ετοιμάζονταν να κάνει κάτι, πάλι δεν άφησε περιθώρια ο Χίου, αφού είπε στο τέλος στο… άσχετο, ότι ο Αγιος Μηνάς είναι Μοναστήρι, που χρειάζεται σεβασμός και υπάρχει τάξη και… κουμάντο κάνει εκείνος και η Ηγουμένη.

Πάμε τώρα στα… γαϊδούρια. Κάποιος έγραφε σε Αθηναϊκό, υποτίθεται μέσο ενημέρωσης, ότι κάτι είπε για το Δίστομο ο Μητροπολίτης και κάποιος άλλος ότι δεν είπε και μάλιστα καλοδέχτηκε τον Χρυσαυγίτη, με τον οποίο υπ’ όψιν δεν αντάλλαξε ούτε βλέμμα.

Αυτό ήταν. Το ένα γαϊδούρι άρχιζε να γκαρίζει στο άλλο και επειδή αυτό που γκάριζε δεύτερο ήταν πιο δυνατό αυτό αναπαράχθηκε ταχύτατα.

Και τώρα θα επί κανείς. Πως αντιμετωπίζονται αυτά τα λεγόμενα ελληνιστί «ψεύτικα νέα»;

Μα με τον τρόπο που επέλεξε ο Χίου κ. Μάρκος. Με το γνωστό του επίπεδο, χωρίς να απαντήσει σε κανένα γκάρισμα, έκανε το εξής απλό. Ανάρτησε στην ιστοσελίδα της Μητροπόλεως την ομιλία του. Οποιος θέλει μπορεί να την ακούσει και μετά αν θέλει να είναι ενημερωμένος πολίτης και όχι «χάνος» ας ψάξει να βγεί ποιος από όλα αυτά τα γαϊδούρια της δημοσιογραφίας θα ζητήσει συγνώμη από τον Μητροπολίτη, για τις μπούρδες που έγραψε σε βάρος του.

 

Υ.Γ. Φυσικά και όλα τα δάκτυλα δεν είναι τα ίδια. Μετά τα όσα γράφτηκαν, ο Σκάϊ επικοινώνησε μαζί μου να διασταυρώσει τα αναγραφόμενα. Τους είπα τι ακριβώς έγινε και φυσικά δεν έγραφαν τίποτα αφού δεν υπήρχε είδηση.

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 21/11/2019 - 21:12

Ξεκινάω με ερωτηματικό τίτλο και έτσι απότομα, επιδιώκοντας να δούμε την αλήθεια κατάματα.

Αύριο θα γίνει άλλο ένα θεματικό Δημοτικό Συμβούλιο για το προσφυγικό πρόβλημα, όπου ήδη τα αίματα, λεκτικά εννοώ πάντα, έχουν ανάψει.

Ερώτημα πρώτο. Στις 5, 15, 25, μέχρι σήμερα συνεδριάσεις, του ίδιου οργάνου, για το ίδιο θέμα λύθηκε κάποιο πρόβλημα; Μας ρώτησε κανείς; Μας πήρε υπ’ όψιν του κανείς;

ΟΧΙ και ούτε θα μας πάρει. Παρ’ όλα αυτά δεν είναι κακό να συζητάμε αλλά όχι για να πλακωθούμε μεταξύ μας, ποιός δεν θέλει περισσότερο το πρόβλημα.

Υπάρχει κανείς που να διαφωνεί ότι θέλουμε την… κανονικότητα μας, που θάλεγε και Πρωθυπουργός; Νομίζω πως όχι. Όσο όμως και αναθεματίζουμε την τύχη μας, όσα… ξεματιάσματα και να κάνουμε το πρόβλημα δεν λύνεται και το ξέρουμε όλοι.

Το πρόβλημα είναι εδώ στην πόρτα μας και θα είναι για καιρό.

Θα πρότεινα λοιπόν αντί να αμπελοφιλοσοφούμε, αντί να συναγωνιζόμαστε σε φωνές, αντί να αναθεματίζουμε σε κάθε κατεύθυνση, να κάνουμε κάτι δύσκολο για τον ελληνικό χαρακτήρας μας, να… συνεννοηθούμε.

Υπάρχει σήμερα μια νέα κυβέρνηση. Αν ξεκινήσουμε με το δεδομένο «τα γουρούνια όλα έχουν την ίδια μούρη» και αυτοί θα είναι άχρηστοι και μας δουλεύουν, παύουμε να το συζητάμε, αλλά μαζί και να ελπίζουμε.

Επειδή όμως μέχρι στιγμής βλέπουμε να κυβερνούν… φυσιολογικοί άνθρωποι ας προσπαθήσουμε να συνεννοηθούμε πρώτα μεταξύ μας και μετά να μεταφέρουμε προς τα πάνω τις θέσεις μας.

Κατ’ αρχήν, θέλουμε να κλείσει η ΒΙΑΛ;

Αν ναι, οι μετανάστες – πρόσφυγες δεν θα εξαερωθούν, θα πρέπει να δεχτούμε ένα άλλο χώρο φιλοξενίας ή φύλαξης ή όπως θέλει ας το ορίσει η Κυβέρνηση. Αυτό δεν είναι δική μας δουλειά.

Δική μας δουλειά είναι να πούμε ότι οι υπολογισμοί της γίνονται σε νησί και στα νησιά κάθε γιγαντισμός, σε κάθε τομέα, είναι καταδικασμένος.

Άρα τα νούμερα που υπολογίζει πρέπει να ξεχαστούν, είναι λάθος, δεν αντέχονται.

Υπήρχε ένα δεδομένο ενός πληθυσμού της ΒΙΑΛ πάνω από 1000 άτομα. Αυτό το νούμερο το «σύστημα» έδειξε να το αντέχει. Και σε καλές στιγμές και σε… άσχημες.

Συνεπώς η δομή, το χωριό, η φυλακή, ας την πουν όπως θέλουν και ας την λειτουργήσουν όπως θέλουν, είπαμε δεν είναι δική μας δουλειά, δεν θα πρέπει να ξεπερνά αυτό τον αριθμό.

Μετά για να γίνει η δομή θέλει 8 μήνες. Στο διάστημα αυτό πρέπει να λειτουργήσει ο υπόλοιπος σχεδιασμός της Κυβέρνησης.

Θα γίνεται φύλαξη συνόρων; Θα ελεγχθούν οι ΜΚΟ; Θα γίνεται αμέσως καταγραφή και θα επιστρέφονται πίσω στην Τουρκία οι έχοντες μεταναστευτικό προφίλ; Θα απονέμεται αμέσως ή θα απορρίπτεται το άσυλο;

Κοντολογίς θα εφαρμοστεί ο υπόλοιπος σχεδιασμός; Εάν ναι τότε τι χρειάζεται εδώ μια προσφυγική πόλη 5,7 και γιατί όχι και 10.000 ανθρώπων;

Σκέπτονται στο υπουργείο να… κατουρήσουν αυτοί όλοι μαζί ταυτόχρονα, πόσοι από μας θα πνιγούν;

Ζητώ συγνώμη για το παράδειγμα, αλλά θέλω να φανεί το λάθος του γιγαντισμού σε μικρούς και δή νησιωτικούς ακριτικούς τόπους.

Επιστρέφω λοιπόν σε μας. Δεν χρειάζεται να… φαγωθούμε μεταξύ μας.

Ας τους πούμε, εμείς μαζί σας είμαστε. Θέλετε και εσείς να λύσετε το πρόβλημα, τόσα χρόνια σηκώνουμε το σταυρό του μαρτυρίου και μάλιστα με κυβερνώντες, που δεν ήξεραν ότι υπήρχαν θαλάσσια σύνορα ή πως η Μυτιλήνη με τη Λέσβο είναι τα ίδια νησιά.

Να συμμετέχουμε λοιπόν στον νέο σχεδιασμό, να βάλουμε πλάτη αλλά με τα νούμερα που λέτε θα καταρρεύσουμε, δεν βγαίνει.

Για να το βάλουμε σε αυτή τη βάση; Σκεφτείτε το και οι συμμετέχοντες και οι τοπικά κυβερνώντες στους οποίους αφιερώνω το υστερόγραφο.

 

Υ.Γ. Ας πούμε ότι παραιτείστε, θα λυθεί το πρόβλημα; Και ας πούμε ότι και η κυβέρνηση παραιτείται, το πρόβλημα θα λυθεί καλύτερα; Οι παραιτήσεις έχουν σχεδόν πάντα συναισθηματικό χαρακτήρα αλλά προβλήματα δεν λύνουν.