08-14 Μαρτίου 2015: Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος

Σάβ, 07/03/2015 - 07:37

08-14 Μαρτίου 2015:   Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος

 

 

Του Οφθαλμιάτρου Ιωάννη Γ. Κοσμίδη

 

  Η εβδομάδα από τις 08 έως 14 Μαρτίου 2015 είναι η Παγκόσμια

Εβδομάδα Γλαυκώματος. Αλλά τι είναι το Γλαύκωμα;

   Το γλαύκωμα είναι μια ομάδα οφθαλμικών νόσων που προκαλούν προοδευτικά βλάβη του οπτικού νεύρου. Εάν αφεθούν

χωρίς θεραπεία τείνουν (χωρίς προειδοποίηση, ούτε εμφανή συμπτώματα) προς βαθμιαία επιδείνωση της οπτικής βλάβης που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. Αν αυτό συμβεί η οπτική βλάβη είναι μη αναστρέψιμη ‘ αυτός είναι ο λόγος που η νόσος του γλαύκωμα , περιγράφεται και ως ο «κλέφτης της όρασης».

 

   Το γλαύκωμα είναι η δεύτερη πιο ισχυρή αιτία τύφλωσης παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι 4,5 εκατ. άτομα παγκοσμίως  είναι τυφλά εξαιτίας  του γλαυκώματος και ότι ο αριθμός θα ανέλθει σε 11,2 εκατ. έως το 2020 . Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της σιωπηλής εξέλιξης την νόσου –τουλάχιστον στα αρχικά στάδια- έως 50% των προσβεβλημένων ατόμων στις αναπτυγμένες χώρες δεν γνωρίζουν ότι έχουν γλαύκωμα  . Αυτός ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί να αυξηθεί σε υπανάπτυκτες περιοχές του κόσμου.

 

    Εφόσον το γλαύκωμα ενδέχεται να μην εμφανίσει πρώιμα συμπτώματα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους παράγοντες κινδύνου και να τους συζητήσουμε με έναν ειδικό οφθαλμίατρο.

Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για το γλαύκωμα είναι οι εξής:

  • Ηλικία άνω των 45 ετών
  • Ιστορικό γλαυκώματος στην οικογένεια
  • Υψηλή ενδοφθάλμια πίεση
  • Άτομα με μεγάλη μυωπία

 

    Οι πιο κοινοί τύποι γλαυκώματος στους ενήλικες είναι το Πρωτοπαθές Γλαύκωμα Ανοικτής Γωνίας και το Γλαύκωμα Κλειστής Γωνίας.

    Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι η απώλεια της όρασης στο γλαύκωμα είναι μη αναστρέψιμη. Η φαρμακευτική αγωγή και η χειρουργική επέμβαση γίνεται με σκοπό τον έλεγχο της ενδοφθάλμιας πίεσης και μπορεί να σταματήσει ή να επιβραδύνει την επιδείνωση της όρασης. Συνεπώς μόνο η έγκαιρη διάγνωση είναι απαραίτητη για την πρόληψη αυτής της σοβαρής νόσου. Ο οφθαλμίατρος μετά από πλήρη οφθαλμολογική εξέταση μπορεί να ανιχνεύσει το Γλαύκωμα στα αρχικά στάδια της νόσου και να συμβουλεύσει για την καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου.

 

    Ποιο είναι το μήνυμα: Το γλαύκωμα είναι «ο κλέφτης της όρασης». Είναι ένας σιωπηλός, αόρατος, επικίνδυνος διαρρήκτης. Πρέπει να τον συλλάβουμε. Είναι στο χέρι μας να το κάνουμε:

Προλάβετε το Γλαύκωμα - Κάνετε οφθαλμολογική εξέταση!  

 

Του Οφθαλμιάτρου Ιωάννη Γ. Κοσμίδη  

 

 

 

 

Άλλες απόψεις: Του Γιάννη Κοσμίδη