Aρκάδι... Το Σεϊτάν βαπόρι

Τετ, 04/12/2019 - 06:22
Μιχάλης Καριάμης
Εδώ και κάμποσα χρόνια, σαν Έθνος, αισθανόμαστε την καυτή ανάσα των αιμοδιψών και αρπάγων γειτόνων μας, να πλησιάζει όλο και πιο κοντά μας. Δεν θέλω να έχω μια καφενειακού επιπέδου συζήτηση. Δεν θέλω να σπείρω δαιμόνια φόβου ή ηττοπάθειας. Όχι, δεν θα προβώ σε λεονταρισμούς. Δεν θα ζωστώ παλάσκες. Δεν θα αδράξω όπλα και σπαθιά. Με υπερφίαλες δηλώσεις δεν θα γίνω κήρυκας ή άγγελος πολέμου. Ο Πόλεμος πάντα έχει ολέθριες συνέπειες σε ανθρώπινο δυναμικά και από τις δυο πλευρές και μακάρι οι λογικοί άνθρωποι να μη φθάνουν εκεί ποτέ.
Τα Νεοοθωμανικά οράματα και η μεγαλομανία του σύγχρονου σουλτάνου, οδήγησαν τον αλαζόνα γείτονα σε μια φρενίτιδα εξοπλισμών. Όταν εμείς κλείναμε τα εργοστάσια πολεμικού εξοπλισμού, αυτοί με την βοήθεια άσπονδων συμμάχων μας ανέπτυξαν δυναμική και εξελισσόμενη  αμυντική βιομηχανία σε όλους σχεδόν τους τομείς, ώστε να κάνουν ακόμα και εξαγωγές σε φίλα τους προσκείμενα κράτη.
Γνωρίζω ότι δεν έχω σχέση ούτε γνώσεις για τέτοιου είδους αναλύσεις. Άλλωστε, δεν είναι αυτός ο σκοπός μου. Απλά, θέλω να θυμίσω στους υπερφίαλους πασάδες, μα κυρίως στα αδέλφια μας, κάποιες ιστορικές στιγμές, πιθανά άγνωστες στο ευρύ κοινό.  
Σας μεταφέρω στην εποχή της Κρητικής Επανάστασης, του 1866. Με την έναρξη του αγώνα, έγινε αντιληπτό σε όλους ότι το κυριότερο πρόβλημα ήταν ο εφοδιασμός της Μεγαλονήσου με στρατιώτες και πυρομαχικά, μια και ο ισχυρός στόλος των Οθωμανών, είχε αποκλείσει τα παράλια. Σαν λύση, η Μητέρα Πατρίδα, προσέλαβε δυο ατμόπλοια. Τα «ΥΔΡΑ»  και «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ», τα οποία κατάφερναν να σπάνε τον αποκλεισμό και να εφοδιάζουν την επανάσταση.
 
 
Το «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ», έσπασε αμέτρητες φορές τον κλοιό των τούρκων ώστε αυτοί να αποκαλούν το πλοίο μας «Ντελή Παντελή» (τρελοπαντελή) από τα απίστευτα που είχε καταφέρει όλο αυτό το διάστημα. Από τις αρχές του 1867, τη θέση τους παίρνει το μικρό ατμοκίνητο «ΑΡΚΑΔΙ», «Πλοίο του Διαβόλου» ή «Σειτάν Βαπορού», κατά τους τούρκους.  Με την έλευση του, ο αποκλεισμός έσφιξε περισσότερο. Παρ όλα αυτά, τα κατάφερε. Έκανε είκοσι έξι, παράτολμα ταξίδια που τόνωσαν και κράτησαν άσβηστη τη φλόγα της επανάστασης. Σε ένα από τα ταξίδια του, στο δέκατο τρίτο, εντοπίσθηκε από τα εχθρικά καταδρομικά «ΙΤΖΕΔΔΙΝ» και «ΤΑΛΙΑ» και το καταδίωξαν.  Κάτω από την πίεση τους, κατέφυγε στο λιμάνι των Αντικυθήρων. Όταν η κατάσταση, έγινε ανυπόφορη, ο παράτολμος καπετάνιος του Αγγελινάρας, επιτέθηκε ακάθεκτα στα πανίσχυρα πολεμικά πλοία.
Οι ναυμάχοι μας, με τα πυρά τους, προξένησαν τρόμο. Σοβαρές φθορές και ανθρώπινες απώλειες με αποτέλεσμα να φοβηθούν να καταδιώξουν το μικρό εμπορικό πλοίο. Το «ΑΡΚΑΔΙ», επέστρεψε στη Σύρο. Αποκατέστησε τις ζημιές του και ακολούθως ξεκίνησε για το νέο του ταξίδι. 
 
 
 
 
Το 1867,την έβδομη ημέρα του Αυγούστου, μονάδες του τουρκικού στόλου υπό το «ΙΤΖΕΔΔΙΝ», κατάφεραν να παγιδεύσουν το πλοίο μας, στα Νότιο Δυτικά της Κρήτης. Οι θρυλικοί ναυμάχοι μας, δεν το έβαλαν κάτω. Όλη την ημέρα, αψηφώντας τον αριθμό και την υπεροπλία των εχθρών, παραδίδοντας μαθήματα υψηλής τακτικής και με αλάνθαστους ελιγμούς, κατάφεραν να προξενήσουν μεγάλες ζημιές στα τρία εχθρικά πλοία. Λύσσαξαν οι τούρκοι μη πιστεύοντας ότι ένα ανίσχυρο καραβάκι συνέχισε να τους ξεφτιλίζει. 
Αυτά έως ότου ένα βλήμα του «ΙΤΖΕΔΔΙΝ», κατάστρεψε τον δεξί τροχό του πλοίου μας.  Χωρίς να δειλιάσει ο καπετάν Αναστ. Κουρεντής, έφερε το πλοίο του σε ρηχοτοπιές, καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση στα μεγάλου εκτοπίσματος βαριά πολεμικά πλοία. Βρήκε τον απαιτούμενο χρόνο ώστε να αποβιβάσει με ασφάλεια τα γυναικόπαιδα και τους εθελοντές στην στεριά. Ακολούθως για να μην πέσει «λάφυρο», το πλοίο σύμβολο, στα μιαρά εχθρικά χέρια, έβαλε φωτιά και το έκαψε.

 

 
Εκείνες τις ηρωικές ώρες επαναληφθεί για άλλη μια φορά το κατόρθωμα του Χιωτογενοβέζου «Φλαντανελλά» (Μαυρίκιος Καττάνεον - Cattaneo), που με τέσσερα πλοία, ναυμάχησε κάτω από τα τείχη της πλεούσης τα λοίσθια Βασιλεύουσας στις 20 Απριλίου του 1453, εκατόν σαράντα τουρκικά πλοία και έσπασε τον αποκλεισμό. Για να μη τους συνοδεύει, ένα νέο,  αξέχαστο «Μάλτα Γιοκ», οι τούρκοι πήραν λάφυρο ένα μισοκαμένο κούτσουρο από το «ΑΡΚΑΔΙ» και μαζί με αυτό τον ψεύτικο ισχυρισμό, πως τάχατες αιχμαλώτισαν το θρυλικό «Σειτάν Βαπόρ» 
 
Καλυπτόμενοι πίσω από την ανοχή και τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων ας μην κομπορρημονούν και ας μην υπολογίζουν στις υπέρμετρες δυνάμεις τους. Πλοία – αεροπλάνα και τανκς πιθανά να έχουν πολλαπλάσια των δικών μας. Όμως τα οδηγούν, τα κυβερνούν και τα πιλοτάρουν μεμέτια.                                                       
Αντιθέτως τα δικά μας τα διαφεντεύουν απόγονοι του Αχιλλέα, του Μιλτιάδη, του Οδυσσέα, του Λεωνίδα του Κανάρη, του Κουντουριώτη του Ιατρίδη, του Τούμπα και τόσων άλλων που δεν μας παίρνει το χαρτί και ο χρόνος για να τα αναφέρουμε. 
Και κάτι ακόμα… κάποιοι – κάποτε σε αυτόν τον  ιερό και καθαγιασμένο τόπο προ χιλιετιών είπαν σε … βαρβάρους της ανατολής «Μολων Λαβέ», προετοιμάζοντας το έδαφος ώστε να ομολογήσουν οι τρανοί της γης, χρόνους πολλούς αργότερα,  για τους απογόνους τους «Στο εξής δεν θα λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες»  
 
 

Άλλες απόψεις: Του Μιχάλη Καριάμη