Το δίλημμα τους

Δευ, 11/05/2015 - 00:33

Τις τελευταίες εβδομάδες, σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, κάτω από το βάρος της οικονομικής πίεσης έχει επικρατήσει να θεωρούμε ότι τα διλλήματα είναι μόνο της ελληνικής κυβέρνησης.

Είναι όμως έτσι;
Τι θα συμβεί όταν η κυβέρνηση μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων προχωρήσει με σαφήνεια το πρόγραμμα βάσει του οποίου εκλέχτηκε;

Τότε οι νεοφιλελεύθεροι της Ε.Ε. έχουν το εξής δίλλημα:
-Αν την αφήσουν να υλοποιήσει την ετερόδοξη πολιτική που συνιστά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ –για το οποίο εκλέχτηκε- τότε μεσοπρόθεσμα οι νεοφιλελεύθεροι στην ΕΕ σαν κυρίαρχο δόγμα λιτότητας θα έχουν υποστεί ήττα πρώτου μεγέθους. Θα αποδειχθεί από τα πράγματα ότι οι κοινωνίες μπορούν να ζήσουν καλύτερα δηλαδή με λιγότερη ανισότητα και αδικία και να αναπτύσσονται με κοινωνική δικαιοσύνη και ουσιαστική δημοκρατία. Με απόλυτη προτεραιότητα τις ανάγκες των πολλών
-Αν εξωθήσουν την χώρα μας εκτός ευρωζώνης τότε η Ε.Ε. θα κινδυνεύει με διάλυση οικονομικά με ένα δραματικό οικονομικό ντόμινο πλανητικών διαστάσεων. Ακόμη και αν αυτό το ελέγξει για κάποιους μήνες η Ε.Ε. θα έχει υποστεί πολιτική ήττα ήττα καθοριστική για το μέλλον της
Θα είναι η πρώτη φορά από την δεκαετία του 1950, από την ίδρυση της ΕΟΚ, που ένα κράτος καταφέρνει να ζήσει καλύτερα ακόμη κι αν εξωθηθεί σε μία πορεία σε έξοδο από το ευρώ.
Εδώ ας έχουμε ξεκάθαρα τα εξής:
1) Δεν υπάρχει, γιατί δεν έχει προβλεφθεί, τρόπος εξόδου μίας χώρας μέλους της ευρωζώνης από το ευρώ εφόσον δεν το θέλει. Μπορεί μόνο να εκβιάζεται με έλλειμμα ρευστότητας. Αλλά όλοι οι εκβιασμοί έχουν ένα όριο ανοχής: αυτό που θέτουν οι αντοχές του εκβιαζόμενου εν προκειμένω της ελληνικής κοινωνίας.
2) Ακόμη κι αν η ελληνική κοινωνία επιλέξει να αποστασιοποιηθεί από το ευρώ η διαδικασία αυτή τεχνικά και πολιτικά θέλει κάποια χρόνια.
Πολύ γρηγορότερα οι τεκτονικές αλλαγές θα έχουν επιταχυνθεί. Ο κόσμος της εργασίας στην Ε.Ε., η κοινωνική πλειοψηφία που ζει στην ανασφάλεια, κάτω από την διαρκή λιτότητα του νεοφιλελευθερισμού θα ανατρέψει την τωρινή πολιτική εξουσία.
Η αλλαγή αυτή θα είναι η σημαντικότερη από την εποχή της κατάρρευσης του υπαρκτού σοσιαλισμού και θα εγκαινιάσει μια νέα εποχή.
Εντελώς διαφορετική από την καταστροφική περίοδο που έζησαν οι κοινωνίες των εργαζομένων ειδικά από το 1980 και δώθε, όταν επεκράτησε ο νεοφιλελευθερισμός σαν απάντηση του κεφαλαίου στην κρίση της δεκαετίας του ‘70. Σε αυτήν την τεράστια αλλαγή η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης θα έχει συντελέσει καθοριστικά.

 

 

 Δημήτρης Λαβατσής

 Μέλος της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Χίου

 

 

Άλλες απόψεις: Του Δημήτρη Λαβατσή