H εμμονική Κυβέρνηση εκδικείται και κόβει τα φτερά των νέων

Παρ, 13/08/2021 - 09:33
Ευαγγελία Μανιτσούδη

Ακούω συχνά να λέγετε από τον πρωθυπουργό και την υπουργό παιδείας ότι ενδιαφέρονται για τους μαθητές ,για την νεολαία και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα, από όλα τα τερατώδη  που έχουν γίνει σε αυτά τα δύο χρόνια.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς ,την συστηματική  στοχοποιήση τους στην εξάπλωση της πανδημίας, τις αναφορές περί “αιώνιων φοιτητών”, “άνομων” και “μπαχαλάκηδων”, την εγκατάσταση της Αστυνομίας εντός των Πανεπιστημίων ή την δραστική μείωση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ με την  θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής;

Μήπως, ακόμα να θυμηθούμε ότι η κυβέρνηση  συστηματικά καταπατά δικαιώματα, επενδύει στον φόβο, στην βία,στο αποφασίζομε και διατάσσομε;

Σχετικά με το τελευταίο δωράκι στους μαθητές ,την θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στην μέση της σχολικής χρονιάς, κάτι που θα αφήσει, εκτός πανεπιστημίων 25.000 υποψήφιους , αγνοώντας τις έντονες αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας, είναι από μόνο του τρανταχτή απόδειξη της έγνοιας που έχουν για τους μαθητές και την ψυχολογική πίεση που έχουν υποστεί τα δύο τελευταία σχολικά έτη.

Προβάλουν, ως ισχυρισμό ότι με αυτό τον τρόπο εισάγονται στο πανεπιστήμιο φοιτητές που πληρούν ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις, κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ως κυβέρνηση είχε ανοίξει τις πόρτες των πανεπιστημίων σε μαθητές με ιδιαίτερα χαμηλή επίδοση και ότι αυτό που διασφαλίζουν είναι την εισαγωγή στα πανεπιστήμια των αρίστων.

Πρόκληση αποτελεί και η παρουσίαση του διπλού μηχανογραφικού ως την μεγάλη καινοτομία και την φοβερή προσφορά ευκαιριών.

Είναι άλλη μια κοροϊδία ,μια παραπλάνηση και μια απολύτως ταξική και ανάλγητη επιλογή. Η Επιλογή της φοίτησης σε δημόσιο ΙΕΚ, υπήρχε ήδη και πολλά παιδιά επέλεγαν μια από τις ειδικότητες των Δημόσιων ΙΕΚ.

Η Διαφορά ήταν στον τρόπο εισαγωγής, απλά τώρα υπερπροβάλλεται ως η δυνατότητα που έχουν τα παιδιά σε πολλές επιλογές.

Επιπλέον το σπρώξιμο των υποψηφίων να δηλώσουν το μηχανογραφικό των ΙΕΚ, είναι σκόπιμη κίνηση που απομακρύνει τα παιδιά από τα πανεπιστήμια, τα μπερδεύει, δεν τα αφήνει να ξαναπροσπαθήσουν και τους δημιουργεί  τετελεσμένα.

Για να έρθουμε όμως στο δεδομένο που διαμορφώθηκε με την ανακοίνωση των βάσεων. Μένουν εκτός και δεν μπορούν να υποβάλουν μηχανογραφικό άριστοι μαθητές ,με την αιτιολογία ότι στο μάθημα ειδικότητας έγραψαν ελάχιστα πιο κάτω από την ελάχιστη βάση που έβαλαν τα πανεπιστήμια. Είναι πρωτοφανές, εκδικητικό και άδικο.

Ως πολιτεία αντί να σκύψουν πάνω από αυτά τα παιδιά που δύο χρόνια τώρα ταλαιπωρούνται, κάνουν μάθημα σε μια οθόνη, με ανεπάρκειες και ελλείψεις, προσπαθούν να διαχειριστούν το άγχος και την αγωνία τους, τους δίνουν την χαριστική βολή με ένα ανάλγητο μέτρο που δεν τους έδωσαν ούτε τον χρόνο να προσαρμοστούν.

Άκουσα την υπουργό παιδείας να απαντά στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή , προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι εκείνοι θέλουν αποφοίτους και όχι εισακτέους. Αυτό που ισχύει είναι ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποφάσισε, το ποσοστό αποφοίτων μέχρι το 2030,να φτάσει το 45%.

Η ΝΔ επιχειρεί με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής να αδειάσει τα πανεπιστήμια, και να εκπληρώσει τον διακαή πόθο της που οδηγεί τους αποφοίτους του λυκείου στα ιδιωτικά ΙΕΚ. Βλέπετε για τα ιδιωτικά ΙΕΚ κριτήριο είναι το φουσκωμένο πορτοφόλι ,ενώ τα ακαδημαϊκά προσόντα πάνε περίπατο.

Η ΝΔ, είναι πιστή σε ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο  μοντέλο που απαξιώνει την δημόσια παιδεία,  κάτι που επιχείρησε το 2013 με τις καταργήσεις τομέων στα ΕΠΑΛ και την διαθεσιμότητα-απόλυση 2500 εκπαιδευτικών. Η ΝΔ ότι δεν πρόλαβε τότε θα το αποτελειώσει τώρα. Δεν άλλαξε σε τίποτα, ο στόχος της είναι ένας. Απαξιωμένη  δημόσια παιδεία, παιδιά με κομμένα τα φτερά και  ιδιώτες να μεγαλουργούν.

 

Άλλες απόψεις: Της Ευαγγελίας Μανιτσούδη