Η αλαζονεία και η αμετροέπεια οδηγούν στη φθορά

Τετ, 12/07/2023 - 15:02

Στα χρόνια που πέρασαν ζήσαμε ανορθολογικές καταστάσεις που οδήγησαν την κοινωνία στην αμφισβήτηση κυρίαρχων ιδεολογιών περί Αριστεράς ή περί Δεξιάς. Ορισμένοι για λόγους κομματικών σκοπιμοτήτων φόρεσαν τον μανδύα του προοδευτισμού και αποκαλούν τους αντιπάλους τους συντηρητικούς.

Μετά τις δύο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις μπορεί ο καθένας μας να εκτιμήσει ποιοι κρίθηκαν από τον Ελληνικό λαό ως ικανοί να αντιμετωπίσουν με θετικό τρόπο τα κοινωνικά και τα εθνικά θέματα. Από την άλλη πλευρά φαίνεται καθαρά ότι δεν ευδοκίμησαν οι εξαγγελίες για προοδευτική πορεία της ζωής μας. Μάλιστα βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες που δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί η κατάληξή τους. Το βέβαιο είναι ότι οι εσωκομματικές λειτουργίες θα προκαλέσουν σε όλους μας μεγάλο ενδιαφέρον.

Σε αυτή τη φάση είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε στη διερεύνηση των αιτίων που προκάλεσαν τα αρνητικά αποτελέσματα στην αξιωματική αντιπολίτευση. Οι ίδιοι στα πλαίσια της αυτοκριτικής τους αναγνώρισαν ότι η κατάρρευσή τους οφείλεται στα λάθη που έκαναν κατά την κυβερνητική τους θητεία, αλλά και κατά την περίοδο που λειτούργησαν ως αντιπολίτευση. Μόνο που ξέχασαν να αναφέρουν ποια ήταν αυτά τα λάθη, ώστε στο μέλλον να αποφύγουν να τα επαναλάβουν. Ομολόγησαν μόνο ότι η εφαρμογή της Απλής Αναλογικής ήταν στρατηγικό τους λάθος. Ξέχασαν βέβαια να πουν τους πραγματικούς λόγους που τους οδήγησαν στην ψήφιση της Απλής Αναλογικής, αφού προηγούμενα συμμετείχαν σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις με την Ενισχυμένη Αναλογική, εξασφαλίζοντας να σχηματίσουν κυβέρνηση με τον Καμμένο. Η αλήθεια που προκύπτει από τα γεγονότα είναι ότι στο βάθος του μυαλού τους είχαν να εμποδίσουν την κατάκτηση της εξουσίας από τον Μητσοτάκη.

Στη μνήμη μας διατηρούνται οι δηλώσεις του Τσίπρα στη Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης το 2015, για την αμφισβήτησή του στην ύπαρξη συνόρων στη θάλασσα. Γνωστή είναι και η αντίδρασή του στην ανέγερση του φράχτη στον Έβρο. Πώς όμως είναι δυνατόν να ξεχαστούν οι δηλώσεις του κατά την προεκλογική περίοδο το 2015 ότι: “την επομένη των εκλογών θα καταργήσουμε τα μνημόνια με ένα νόμο και ένα άρθρο”; Όταν μάλιστα αργότερα ως πρωθυπουργός ψήφισε το τρίτο μνημόνιο;

Οι πολιτικοί μας δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η αλαζονεία της εξουσίας μαζί με την ακατάσχετη αμετροέπεια τους οδηγούν σε ολέθρια αποτελέσματα.

 

Άλλες απόψεις: Του Χρήστου Κοντογιάννη