Η «ημέρα μνήμης απωλεσθέντων ναυτικών» και η ΕΒΑΤ

Τετ, 06/10/2021 - 17:40

Τέλος Αυγούστου (28/8/2021) έστω και με ολίγους παρόντες λόγω κορωνοϊού, με πρωταγωνίστρια πάλι την ΕΒΑΤ, έγινε η καθιερωμένη κατ’έτος εκδήλωση για να τιμήσομε τη μνήμη των απωλεσθέντων ναυτικών Εμπορικού Ναυτικού πολεμικής περιόδου 1939-1945.

Η εκδήλωση λίγο-πολύ ήταν η ίδια με τις εκδηλώσεις των περασμένων ετών, ακόμα και οι ομιληταί-παρουσιασταί ήσαν οι ίδιοι, με λίγες εξαιρέσεις. Τελείως τυχαίως έχω μπροστά μου το αντίστοιχο πρόγραμμα του 2018 (21/9) όπου και εκεί παρουσίασαν την εκδήλωση εκ μέρους της ΕΒΑΤ, ο Νικόλαος Αρακάς και η Αγγέλα Βασιλάκη.

Για να μην πλατειάζω, οι ομιλίες και οι χαιρετισμοί είχαν λίγο-πολύ το ίδιο περιεχόμενο με αυτό των περασμένων ετών, εκτός από την ομιλία (χαιρετισμό) του κ. Παντελή Μπογδάνου, ο οποίος ανεφέρθη με αριθμούς και στατιστικά ντοκουμέντα συγκριτικά με τις υπόλοιπες-εμπλεκόμενες χώρες στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και η οποία ομιλία (ο χαιρετισμός του) με εντυπωσίασε!...

Η κριτική μου είναι καλοπροαίρετη και παρά το γεγονός ότι λέμε τα ίδια και τα ίδια, επειδή βέβαια η ιστορία δεν αλλάζει, θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές που κρατάνε τη Χίο μας και την ιστορία της ζωντανή.

Επίσης να συγχαρώ που -επιτέλους- προσέθεσαν και τους απωλεσθέντες ναυτικούς του Ε.Ν. που υπηρετώντας τη θητεία τους σε πολεμικά πλοία του Πολεμικού (Βασιλικού, τότε) Ναυτικού έχασαν τη ζωή τους και που -κακώς- τα ονόματά τους ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται στα ονόματα που είναι σκαλισμένα στο μνημείο και που είναι αρκετοί. Μόνο στη Λέρο είναι θαμμένοι 17 (δεκαεπτά) Χιώτες που υπηρετούσαν στο βυθισμένο από γερμανικά στούκας πλοίο του Β.Ν., το «Βασίλισσα Όλγα». Μεταξύ αυτών ήταν, όπως έχω ξαναγράψει, και ο αδελφός της μητέρας μου, Μάρκος-Γεώργιος Μάρκου Μενής.

Αυτά προς συμπλήρωση κάποιων λεπτομερειών, οι οποίες λεπτομέρειες όμως, είναι απαραίτητες για να διατηρήσομε αλώβητη την ιστορία μας!...

Από την εκδήλωση στο Ναυτικό Μουσείο, αντιγράφω από την ομιλία του κ. Παντελή Μπογδάνου κάποια στοιχεία, τα οποία θεωρώ χρήσιμα να διατηρηθούν στη μνήμη των αναγνωστών και να τα μεταλαμπαδεύσουν στους απογόνους τους! Έτσι διατηρείται η ιστορία μας. Έτσι λοιπόν (αντιγράφω):

«Το Ελληνικό Εμπορικό Ναυτικό την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν 9ο στη σειρά από πλευράς αριθμού πλοίων (όχι όλα βέβαια με ελληνική σημαία). Τα πλοία μας του Ε.Ν. εχρησιμοποιούντο για μεταφορά προσωπικού (στρατιωτικού και πολιτών) και οι "Αγέλες Λύκων" [έκφραση του κ. Μπογδάνου] τα εβύθισαν πολλές φορές αύτανδρα!... 486 (τετρακόσια ογδόντα έξι) πλοία εβυθίστηκαν (το 72% της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας – 1.400.000 κ.ο.χ.). Από τους 19.000 ναυτεργάτες, 4.000 πνίγηκαν, 2.500 βγήκαν ανάπηροι (σωματικά) και 200 απεσύρθησαν με ψυχασθένεια!...»

Οι απώλειες ήσαν περισσότερες και από τα εγγλέζικα πλοία, τα οποία βέβαια ήσαν πρώτα σε αριθμό και χωρητικότητα!

Αγαπητοί Αναγνώστες (και Αναγνώστριες, βέβαια), παρά το γεγονός ότι ο Λαός λέει ότι «η ιστορία επαναλαμβάνεται», αν κάποιοι από εμάς (ΕΒΑΤ κλπ.) δεν κάναμε κάποιες προσπάθειες να διατηρήσουμε στη μνήμη μας κάποια γεγονότα, ποιος θα θυμόταν τους εθνικούς μας ήρωες, τα κατορθώματά τους, τα επιτεύγματά τους κλπ. κλπ.;

Κλείνω λοιπόν, δίδοντας ακόμα μια φορά συγχαρητήρια, διότι έστω και με λίγα ανθρώπινα λάθη και παραλείψεις, μας κρατάτε (οι έχοντες την πρωτοβουλία της διοργανώσεως) ζωντανούς και συγχρόνως προβληματισμένους!...

 

Άλλες απόψεις: Του Αναστ. Ι. Τριπολίτη