Χίος, Τρίτη 2 Ιουνίου

Ισότιμη πρόσβαση των ΑμεΑ στην εργασία κόντρα στην λογική των «εργολάβων»

Τρί, 23/04/2019 - 15:55

Κάθε Δημοκρατική και δίκαιη Δημοτική Αρχή, οφείλει να νοιάζεται και να διασφαλίζει την κατοχύρωση της ισονομίας, της κοινωνικής συνοχής και της ισότιμης συμμετοχής των δημοτών, με ιδιαίτερη μέριμνα για τα άτομα με αναπηρία, προκειμένου να εξασφαλίσουν ίσα δικαιώματα στην εργασία και στην πρόσβαση στις υπηρεσίες.

Σε μια περίοδο που τα ρατσιστικά φαινόμενα παίρνουν μεγάλες διαστάσεις τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη, με αύξηση των διακρίσεων και προσπάθεια απομόνωσης των «διαφορετικών», έχουν γίνει από την σημερινή Κυβέρνηση, νομοθετικές πρωτοβουλίες για τα δικαιώματα των αναπήρων και το αναφαίρετο δικαίωμα τους στην εργασία.

Με το νόμο 4440/2016 προβλέπεται ποσοστό προσλήψεων 15% μέσω Α.Σ.Ε.Π. στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό τόσο για τους αναπήρους αλλά και για τις οικογένειες τους και βοηθά ουσιαστικά στην εξεύρεση και ένταξη στην εργασία, αντιμετωπίζοντας τις επιπτώσεις της κρίσης αλλά και κατοχυρώνοντας καινούργια δικαιώματα στο πλαίσιο της αναγκαίας συγκρότησης του νέου Κοινωνικού Κράτους.

Σε επίπεδο Δήμων πολλά άτομα ΑΜΕΑ απασχολούνται σε διάφορες υπηρεσίες, μέσα από προκηρύξεις με το ποσοστό του 15% που προβλέπει ο νόμος. Παρατηρείται όμως μια περίεργη αντιμετώπιση έως επίκριση, η οποία δικαιολογείται ως μη ικανοποιητική απόδοση στην εργασία. Θυμίζει τη λογική του εργοδότη στην ιδιωτική επιχείρηση που βάζει κριτήρια ανταγωνισμού, αποδοτικότητας και στο τέλος επιπλήττει ή ακόμα και απολύει τον υπάλληλο που δεν «αποδίδει» κ.λπ.

Συνήθως αυτή η αιτιολόγηση χρησιμοποιείται προσχηματικά ως αφορμή για να δικαιολογήσουν την νεοφιλελεύθερη αντίληψη τους που έχει ανοίξει διάπλατα τις πόρτες των δήμων στους κάθε λογής εργολάβους υπαλλήλων ή πιο σωστά εργολάβους «ανθρώπων».

Είμαι κάθετα αντίθετη σε λογικές που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του Δήμου και τα κοινωνικά αγαθά ως εργαλείο στα χέρια των προθύμων, για εργασιακές συνθήκες λάστιχο και απαράδεκτα αμειβόμενες.

Πιστεύω απόλυτα ότι οι Δήμοι όπως και το ευρύτερο Δημόσιο χρειάζεται μονίμους υπαλλήλους με σταθερή και αξιοπρεπή εργασία και καλά αμειβόμενη. Μόνο σε έκτακτες και επείγουσες ανάγκες ή στα πλαίσια συγκεκριμένων προγραμμάτων απασχόλησης να προσλαμβάνονται συμβασιούχοι. Οι εργαζόμενοι δεν είναι παιχνίδι στα χέρια των ισχυρών και των εχόντων την εξουσία. Αυτά οφείλουμε να τα διαφυλάξουμε και όπου υπάρχουν να τα σταματήσουμε. Οι εποχές που χρησιμοποιούσαν τους εργαζομένους ως ομήρους Δήμαρχοι και παρατρεχάμενοι για να εξασφαλίζουν την μελλοντική τους εκλογική πελατεία τελειώνει.

Η επόμενη μέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου έχει αναμφισβήτητα αρκετή δουλειά σε αυτό τον τομέα.

Άλλες απόψεις: Της Ευαγγελίας Μανιτσούδη