Ο Όμηρος, ο πατήρ Όμηρος, ο Άγιος... Άρης και το ψαροντούφεκο

Πέμ, 04/02/2021 - 18:53

 

Γράφει ο Τάσος Τριπολίτης, Ιατρός και ψαροντουφεκάς

 

 

Αφορμή να γράψω το κείμενο αυτό μου το έδωσε ο θάνατος του Σήφη Βαλυράκη, ενός ΑΝΘΡΩΠΟΥ (με κεφαλαία) που εκτός από τα καλά που περιέχει η λέξη «άνθρωπος» είχε και… τις ανθρώπινες αδυναμίες: Και αυτές ήσαν η εξής… μία: το ψαροντούφεκο[1].

Όποιος έχει κάποια σχέση με τη θάλασσα, ασφαλώς και είδε (από κοντά) κάποια στιγμή και το βυθό της και – φαντάζομαι – θα έμεινε έκθαμβος! Έτσι και ο αείμνηστος Σήφης για τη θάλασσα, το βυθό της και το ψαροντούφεκο, έδωσε και τη ζωή του, έδωσε και την ψυχή του!

Αλλά, θα διερωτάται ο Αναγνώστης μου (και η Αναγνώστριά μου ασφαλώς) τι σχέση έχει ο Σήφης Βαλυράκης με τον Όμηρο! Διαβάστε (κάντε λίγη υπομονή) και θα δείτε:

Τη δεκαετία του ’70 λοιπόν πέρασα κάποιο διάστημα στο Σιάτλ (Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον, Βρετανική Κολομβία) κάνοντας κάποιες «σπουδές» στους υπερήχους (είμαι Αγγειοχειρουργός και ασχολήθηκα πάρα πολύ, με αυτό που εδώ το ονομάσαμε – καλώς ή κακώς – Triplex). Το Σιάτλ λοιπόν, μια «ανθρώπινη» πόλη είχε πάρα πολλούς Έλληνες (Ορθόδοξους βέβαια) και δύο ενορίες: την «Παναγίτσα» και τον «Άγιο Δημήτριο». Στην «Παναγίτσα» όπου εκκλησιαζόμουν και βοηθούσα στο ψαλτήρι, παπάς ήταν ο Πατήρ Όμηρος (Father Homer)!... Μέχρι τότε δεν γνώριζα ότι υπάρχει Άγιος με το όνομα Όμηρος, παρά το γεγονός ότι στην Πατρίδα μου τη Χίο (Βροντάδος ή Ομηρούπολις) μένω σε απόσταση 80-100 μ. από το «σπίτι» του πραγματικού Ομήρου, τη «Δασκαλόπετρα» (ο χώρος που δίδασκε ο Όμηρος τους μαθητές του, κατ’άλλους «Ναός της Κυβέλης»). Βέβαια την καταγωγή ή την Πατρίδα του Ομήρου τη διεκδικούν πολλές πόλεις.

Όμως εδώ δεν είναι αυτό το θέμα μας, το θέμα μας είναι ο π. Όμηρος[2]. Ο π. Όμηρος λοιπόν, καταγόμενος από κάποιο παραθαλάσσιο χωριό της Πελοποννήσου, ήλθε το καλοκαιράκι να κάνει τα μπάνια του στην πατρίδα του. Εκεί λοιπόν κάνοντας ψαροντούφεκο τον πρόδωσε η καρδιά του και άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στη θάλασσα του χωριού του (ωραίος θάνατος και για τον Σήφη και για μένα που είμεθα σχεδόν συνομήλικοι, όχι όμως για ένα άτομο 40-45 ετών που ήταν ο πατήρ Όμηρος!...).

Για τον Όμηρο (τον παππού μας εννοώ) δεν θα γράψω πολλά, διότι αναφέρομαι συχνά σ’αυτόν. Το μόνο που αναφέρω σχετικά με το κείμενό μου είναι ότι όταν (συχνά) ανεφέρετο στον Θεό Ποσειδώνα, ανέφερε – σχεδόν πάντα – και την… τρίαινά του.

Ε! λοιπόν ο συνειρμός είναι απλός. Και το ψαροντούφεκο – σχεδόν πάντα – το φανταζόμεθα με την τρίαινά του και όχι με το απλό καμάκι του για διαφόρους λόγους!...

Τελειώνω με το τρίτο πρόσωπο του τίτλου του κειμένου μου. Με τον Άγιο… Άρη (Αριστείδη στην πραγματικότητα). Και τελειώνω με αυτή την αναφορά μου, διότι τίποτε άλλο δεν ακούμε και δεν βλέπομε στο γυαλί, την τηλεόραση δηλαδή, που λόγω του κορωνοϊού και όχι μόνο καταναλίσκομε αρκετό χρόνο κοντά της, παρά μόνο για βιασμούς, ασέλγειες κλπ. εγκληματικές και αισχρές πράξεις, όπου συχνά αναφέρονται και γιατροί!

Έχοντας λοιπόν κάποια προκάρδια ενοχλήματα, επισκέφθηκα (ποιον άλλον;) τον καρδιολόγο μου στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο. Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ έγινε θυσία και όχι μόνο αυτός. Από τον (την) θυρωρό, μέχρι τους νοσηλευτές, βλέποντας προφανώς τα άσπρα μου μαλλιά και ακούγοντας ότι υπήρξα γιατρός, με βοήθησαν από το “parking” και το ασανσέρ, μέχρι το γραφείο του συναδέλφου. Ας είναι καλά όλοι τους και να χαίρονται με υγεία τις οικογένειές τους!...

Δεν μπορώ να κλείσω αν δεν αναφέρω το αιώνιο παράπονό μου. Κατάγομαι ως γνωστόν από τη Χίο, την οποία (ομολογώ) ότι την εγκατέλειψα για πολλούς και διαφόρους λόγους (συνήθως λέμε «για ένα καλύτερο μέλλον»). Όμως η Χίος είναι εκεί, η ιδιαιτέρα μου Πατρίδα η ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗ επίσης (πρώην Βροντάδος επίσης) και… περιμένει τη βοήθεια των… Κυβερνώντων για να… επιβιώσει! Όμως οι Κυβερνώντες (και δεν πολιτικολογώ, ΟΛΟΙ τους ανεξαρτήτως χρώματος και πολιτικής… σκούφιας) αντί να δημιουργούν… καταστρέφουν(!!!). Γιατί καταστροφή είναι η κατασκευή προσφυγικών καταυλισμών και η αλλοίωση του πληθυσμού. Και όλα αυτά, για να μη «χαλάσουμε την καρδιά» των συμμάχων μας(!!!). Πού είσαι αξέχαστε ΚΙΣΣΙΝΓΚΕΡ να καμαρώσεις το έργο που ξεκίνησες εσύ, την ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΙΤΣΑΣ ΜΑΣ ΕΚ ΤΩΝ ΕΝΔΟΝ, όχι με όπλα και πολεμικά μέσα!...

Αλλά πολύ σας κούρασα. Καλή Χρονιά!

 

 

Πάντα με ΑΓΑΠΗ

(ελπίζω τα παιδιά μου να με θάψουν εκεί

στον τάφο μου που ετοίμασα, στην Πατρίδα μου,

πάνω από το Μερσινίδι),

 

 

Αναστ. Ι. Τριπολίτης

 

[1]     Δεν είχα την τιμή να γνωρίσω τον αείμνηστο Σήφη Βαλυράκη προσωπικώς, όμως εξ όσων γνωρίζω, ουδέποτε ενεπλάκη σε κάποιο είδος σκανδάλου, παρ’ότι ήταν επί πολλά χρόνια πολιτικός!

[2]     Ο Άγιος Όμηρος γιορτάζει στις 10 Απριλίου.

Άλλες απόψεις: Του Αναστάσιου Τριπολίτη