Ότι έχει τρύπα, ποτέ δεν σε πνίγει! Μόνο στα... χρέη, μπορεί...

Τετ, 28/07/2021 - 18:16
Τσεσμετζής Δημήτρης

Ότι έχει τρύπα, ποτέ δεν σε πνίγει! Μόνο στα... χρέη, μπορεί... 

Ο γάμος έγινε την Κυριακή και οι νεόνυμφοι κάλεσαν τους φίλους και γνωστούς να έρθουν στο ωραίο ξενοδοχείο ...μετά την γαμήλια τελετή, για να γιορτάσουν το χαρμόσυνο γεγονός!

Αφού λοιπόν, έφαγαν ήπιαν και διασκέδασαν καλά, το ξενοδοχείο αντί για κερασάκι στην τούρτα τους έφερε λουκουμάδες! Όχι όμως σαν του Μανάρα, με τρύπα στη μέση, αλλά στρογγυλούς, σαν μπαλάκι του πιγκ πογκ! Και έτσι δεν άργησε να συμβεί το κακό... Μια νεαρή κυρία έφαγε λίγο λαίμαργα ένα λουκουμά και της έκατσε... Γούρλωσε τα μάτια της, έπιασε το λαιμό της και άρχισε να μελανιάζει, αφού δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Τα έχασαν όλοι οι παρευρισκόμενοι και δεν υπήρχε ούτε ένας γιατρός στους καλεσμένους! (Κάποιοι προσπάθησαν να της βγάλουν το λουκουμά, αλλά εις μάτην.) Φώναξαν λοιπόν εκτός το 166 και τον γιατρό Τσιλίμη, που διαμενει κάπου εκεί κοντά, και που εθεάθη με το βαλιτσακι του να καταυθάνει βιαστικός γύρω στις 01:30 το πρωί...

Επειδή όμως, όπως όλοι ξέρουμε; Όταν δεν οξυγονωθεί ο εγκέφαλος για 4' λεπτά, επέρχεται βλάβη, ευτυχώς που βρέθηκε μια αοιδός, γνωστή θαμώνας, (κατ'άλλους ένα παλικάρι) και της έδωσε μια μπουνιά στην κοιλιά, μια και δεν ήξεραν την λαβή Χάιμλιχ, και ο λουκουμάς πετάχτηκε έξω από το στόμα της και άρχισε να ανασαίνει! Τότε κατεύθασε και το ασθενοφόρο και παρέλαβε την μισοπνιγμένη. Ευτυχώς δεν είχαμε το θλιβερό παρόμοιο περιστατικό που συνέβει στο Βροντάδο πριν 8 χρόνια, και κατέληξε σε πνιγμό από - στρογγυλή - λουκουμάδα, μιας 40χρονης κυρίας!

Ηθικό δίδαγμα: Μην τρώτε στρογγυλούς λουκουμάδες και διαβάστε παρακάτω τη μέθοδο Heimlich (Χάιμλιχ προφέρεται) γιατί εκατοντάδες πνίγονται κάθε χρόνο!

(Πάλι καλά που δεν της έδωσαν... λουκούμι! Μην πάθουμε τα καλά που έπαθε η γυναίκα του Αλεκου Μαυριάνου από το Πυτιός τη δεκαετία του 80, που της έκατσε ένα κόκαλο και όταν την πήγαν στο Νοσοκομείο και δεν μπορούσαν να το βγάλουν, μια νοσοκόμα είπε να της δώσουν ένα... λουκούμι να καταπιεί και μετά ένα ποτήρι νερό... για να πάνε όλα κάτω! Και όταν το είπε αυτό, ο Μαυριάνος, στην κλινική των Αθηνών, όπου την πήγε αμέσως, του είπαν ότι η γυναίκα του θα πνιγονταν, γιατί το κόκαλο είχε κάτσει κάθετα και δεν θα έφευγε με λουκούμια!)

Η λαβή Χάιμλιχ είναι μία θεραπευτική τεχνική για την αποφυγή πνιγμού ατόμου λόγω απόφραξης του αναπνευστικού του σωλήνα από ξένο σώμα. Επινοήθηκε από τον Αμερικανό χειρουργό Χένρι Χάιμλιχ ο οποίος την παρουσίασε στην ιατρική κοινότητα το 1974.

Βασίζεται στη χρήση του αέρα του θώρακα του ασθενή, με την πρόκληση βήχα, για την απομάκρυνση του αντικειμένου που προκαλεί την ασφυξία. Εφαρμόζεται με λαβή από την οπίσθια πλευρά του ασθενή, κατά την οποία ο θεραπευτής σταυρώνει τα χέρια του στην κοιλιά του πάσχοντα (ακριβώς πάνω από τον ομφαλό) και με μία απότομη κίνηση προς τα μέσα και άνω, επιτυγχάνει την αφαίρεση του ξένου σώματος. Η μέθοδος αυτή έχει υιοθετηθεί από τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό (ARC) και την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA).

Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:

1. Σιγουρέψου πως το θύμα πραγματικά πνίγεται. Ένα θύμα πνιγμού από ξένο σώμα θα φέρει πιθανότατα τα χέρια στο λαιμό του και θα έχει ένα βλέμμα πανικού. Δε θα μπορεί να ανασάνει ή να μιλήσει, ή μπορεί να ακούγεται ηχηρά η προσπάθειά του να πάρει ανάσα. Δε θα μπορεί να βήξει αποτελεσματικά και μπορεί το χρώμα του να γίνει μπλε ή γκρι, ή ακόμα και να χάσει τις αισθήσεις του.

2. Αν πνίγεται όντως, καθησύχασέ τον και ζήτησε από κάποιον να καλέσει το 166. Αρκούν μόλις 4 λεπτά χωρίς οξυγόνο για να υπάρξει εγκεφαλική βλάβη, οπότε κάθε δευτερόλεπτο είναι σημαντικό.

3. Σήκωσέ τον όρθιο και έλα πίσω του, με τα πόδια σου καλά ανοιγμένα για να είσαι σταθερή - ρός. Αυτό θα σου επιτρέψει να τον πιάσεις και να τον ακουμπήσεις μαλακά κάτω αν χάσει τις αισθήσεις του.

4. Κύκλωσε τα χέρια σου γύρω από το στομάχι του. Σφίξε σε γροθιά το «καλό» σου χέρι, με τον αντίχειρά σου να δείχνει προς τα μέσα, προς το στομάχι του, και τοποθέτησε τη γροθιά σου ακριβώς πάνω από τον αφαλό και κάτω από το θώρακα. Τύλιξε το άλλο σου χέρι σφιχτά γύρω από τη γροθιά σου.

5. Σφίξε με τα χέρια σου προς τα μέσα και προς τα επάνω γρήγορα και χρησιμοποιώντας φόρα – σχεδόν σαν να προσπαθούσες να τον σηκώσεις στον αέρα. Επανάλαβε αρκετές φορές γρήγορα αυτή την πίεση στο στομάχι μέχρι το ξένο σώμα να ξεκολλήσει και να αποβληθεί. Χρησιμοποίησε την ίδια τεχνική αλλά με ελαφρώς λιγότερη δύναμη στα παιδιά.

6. Μπορείς να εκτελέσεις το χειρισμό αυτό στον εαυτό σου, είτε με την παραπάνω τεχνική είτε τοποθετώντας τα χέρια σου στο σωστό σημείο και πιέζοντας το σώμα σου σε ένα σταθερό αντικείμενο, όπως μια πολυθρόνα ή ένα έπιπλο.

7. Βεβαιώσου πως αναπνέει κανονικά.