Περί κατανομής των εδρών στην Χίο και... προσγείωση στην πραγματικότητα

Τετ, 07/06/2023 - 06:10

Έχω μπει πολλές φορές στον πειρασμό της δημόσιας παρέμβασης περί των εκλογών κι ένα χέρι με τραβάει πάντα πίσω, γιατί εκτιμώ ότι ο Λαός ξέρει πολύ καλά να σταθμίζει τα προεκλογικά δεδομένα και να αποφασίζει όπως κρίνει…

Όμως, με την επαναλαμβανόμενη και υπερβολική θεωρία των δύο (2) εδρών στη Ν.Δ. εδώ στη Χίο,  θεωρώ ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και το ποτήρι της μέθης έχει πλέον ξεχειλίσει…!!!

Το Σύνταγμα κι ο εκάστοτε εκλογικός νόμος καθορίζει την κατανομή των εδρών.

Το μεν Σύνταγμα (άρθρο 54 §3) αναφέρεται στο πως κατανέμονται οι (15) έδρες σε επίπεδο Επικράτειας στα κόμματα κι αυτό γίνεται με την λογική της Απλής Αναλογικής.

Ο νέος εκλογικός νόμος που ψήφισε η Ν.Δ. και με τον οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 , επαναφέρει το  κλιμακωτό μπόνους στο 1ο κόμμα κι εφαρμόζεται ο μηχανισμός κατανομής των εδρών στις εκλογικές περιφέρειες.

Με βάση τα δεδομένα αυτά ,σε μια Δυεδρική περιφέρεια δεν αρκεί μόνο το 50% για να καταλάβει ένα κόμμα και τις δύο έδρες, αφού, και αν ακόμα το 1ο κόμμα ξεπερνούσε το 50%, για να λάβει και τη 2η έδρα, θα έπρεπε το άνω του 50% ποσοστό του, να ξεπερνά το ποσοστό του 2ου κόμματος.

Δηλαδή, για να γίνει κατανοητό εδώ στη Χίο από τις εκλογές της 21ης Μαϊου 2023 είχαμε: 31.099  έγκυρα ψηφοδέλτια: 2 έδρες = 15.549.

Το εκλογικό μέτρο

Ν.Δ.: 14.349 Ψήφοι, Ποσοστό 46,14% και ΜΙΑ ΕΔΡΑ

ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ: 6001 Ψήφοι, Ποσοστό 19,30% και ΜΙΑ ΕΔΡΑ

ΑΡΑ, για να καταλάβει και την δεύτερη έδρα η Ν.Δ. , με βάση τα ποσοστά της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης, θα πρέπει να καταλάβει ποσοστό της τάξης του 69,30% περίπου…

Συνεπώς, στις διεδρικές περιφέρειες, οι έδρες  με βάση την απλή λογική αλλά και τα απλά μαθηματικά, κατανέμονται μεταξύ 1ου και 2ου κόμματος (τοπικά) εκτός κι αν συμβεί κάποιο θαύμα…!!!

Ε, νομίζω πως τέτοια θαύματα ούτε ο Θεός τα θέλει!!!

Κι ούτε ο Λαός της Χίου!!!

 

Στυλιανός  Ι. Καμπούρης - Δάσκαλος και Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας

Άλλες απόψεις: του Στέλιου Καμπούρη