Σχολιάζοντας την τοπική επικαιρότητα (Νο 144/ 13-06-2024)

Πέμ, 13/06/2024 - 17:31

* Πέρασαν και οι Ευρωεκλογές και το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο. Βεβαίως, η μεγάλη πτώση του κυβερνώντος κόμματος είναι μια τρανή απόδειξη ότι, η αλαζονεία και ο εγωισμός είναι κακοί σύμβουλοι και ως φαίνεται δεν έλαβε τα μηνύματα που έπρεπε στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές. Ειδικά, για το κυβερνόν κόμμα (κεντροδεξιό) θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του και να δει ότι, δεν εκφράζει πλέον τους παραδοσιακούς κεντροδεξιούς ψηφοφόρους του (που σέβονταν τις παραδόσεις, τα ήθη, έθιμα, την Εκκλησία και τον ιερό θεσμό της οικογένειας). Αυτοί όλοι στράφηκαν αλλού. Βέβαια, η αποχή (60 % και άνω) θα πρέπει να τονιστεί ότι δεν συνιστά πράξη Δημοκρατίας. Ο λαός δεν έχει αντιληφθεί ότι έχει στα χέρια του ένα ισχυρό όπλο: Την ψήφο. Με την ψήφο του ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις. Αλλά, δυστυχώς, ενώ οι περισσότεροι φωνάζουν για τους (εκάστοτε) κυβερνόντες, την ημέρα των εκλογών είτε δεν πάνε να ψηφίσουν (και με το σκεπτικό ότι "όλοι ίδιοι είναι", αφήνουν να παραμένει στην εξουσία ο διοικών που …κατηγορούν ! Αλλά πού να το καταλάβουν…), είτε την τελευταία στιγμή λειτουργεί μέσα τους το εφήμερο συμφέρον και πάλι πράττουν μια από τα ίδια, γενόμενοι "κοψοχέρηδες" από την επομένη το πρωί !

* Το τεράστιο ποσοστό αποχής πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Κάποτε, στην αρχαία εποχή, δόθηκαν αγώνες και χύθηκε αίμα για να έχουν δικαίωμα ψήφου και συμμετοχής στα κοινά οι πολίτες. Σήμερα, πράγματα που θεωρούνται δεδομένα (υγεία, εργασία, οικογένεια, φιλία, δημοκρατία) δεν εκτιμώνται, με αποτέλεσμα πλείστοι όσοι άνθρωποι να αρέσκονται στον καναπέ του …πληκτρολογίου βγάζοντας από εκεί τα …απωθημένα τους ! Όμως, τις συνέπειες αυτής της (παράδοξης) τακτικής θα τις λουστούν τα παιδιά μας στο μέλλον, όταν πλέον η κοινωνία θα "ζουγκλοποιηθεί" πλήρως και θα εκκινήσει εξ αρχής και πάλι για να κατακτήσει αυτά που οι παππούδες και οι γονείς μας έδωσαν σε εμάς ως δεδομένα και δεν τα εκτιμήσαμε. Κρατήστε τούτα τα λόγια και θα με θυμηθείτε μελλοντικά.

* Σε τοπικό επίπεδο κάποιοι αυταρέσκονται να λένε ότι, η Χίος ήλθε 3η πανελλαδικά (σε ποσοστό επιλογής του κυβερνόντος κόμματος), όμως η αλήθεια είναι ότι "έκανε βουτιά" 13 % σε σχέση με τις -μόλις προ έτους- εθνικές εκλογές. Ας συνετιστούν οι όποιοι αρμόδιοι, όταν διοικούν με μια μικρή παρέα ανθρώπων (κυρίως από το βουλευτικό γραφείο), έχοντας διώξει με τη στάση και συμπεριφορά τους πολύ κόσμο, αλλά και ορισμένα κομματικά στελέχη των τελευταίων αυτοδιοικητικών εκλογών που (εξαιτίας της στάσης τους αυτής) απέτυχαν παταγωδώς και δεν κάνουν και κάτι για να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με όσους τους έδειξαν την πόρτα της συνεργασίας. Αυτή τους η στάση θα "εξοφληθεί" οριστικά στις όποιες επόμενες εκλογές (διότι το ποτάμι δεν γυρίζει πλέον πίσω, παρά τα όποια αναχώματα εμφανίζονται περιστασιακά). Οι ίδιοι θα είναι υπεύθυνοι για τις όποιες (ποσοστιαίες) απώλειες σημειωθούν έτι περαιτέρω, αφού αποστρέφονται εκείνους που κάποτε παρακαλούσαν να τους στηρίξουν, αλλά όταν έλαβαν θώκους (έστω μειοψηφικούς) συμπεριφέρθηκαν με "ύφος δέκα καρδιναλίων" αρνούμενοι τη συνεργασία και αποκλείοντας την (έπειτα από αυτό) για το μέλλον. Προσεχώς θα διαπιστώσετε ότι, οπαδοί ή στελέχη της ΝΔ θα αρνηθούν να συνυπάρξουν σε ίδιους αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς με ομοϊδεάτες τους (για δεύτερη φορά και μάλιστα με πιο έντονη χροιά). Αυτά θα πληρώσει και μελλοντικά ο Μητσοτάκης εάν δεν "καθαρίσει η ήρα απ΄ το στάρι"… Ή να προχωρήσει σε συνεργασίες ή αλλαγές παντού και αντικαταστάσεις (για όσους τις σαμποτάρουν) ! Στην δε αυτοκριτική του ας λάβει υπόψη ότι επεχείρησε να "στραγγαλίσει" πολλά στελέχη "φίλα προσκείμενα στο χώρο του" στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές (Δημάρχους, Περιφερειάρχες) με αποτέλεσμα να "κάψει" τους δικούς του υποψηφίους. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τα στελέχη τους καταψηφίζουν σήμερα και όσους προτείνουν εκείνοι (οι εκλεγμένοι Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι), κλείνοντας έτσι διαπαντός την πόρτα συνεργασίας μαζί με τους θιγόμενους. Όμως, με τον τρόπο αυτό, "έσται η εσχάτη πλάνη χείρον της πρώτης"!

* Η φωτιά που ξέσπασε πριν λίγες ημέρες σε Ρεστά - Τρυπατέ απέδειξε για μια ακόμη φορά δυο πράγματα: Πρώτον, το αξιόμαχο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Στρατού, των νέων δασοκομάντος και την αμεσότητα στα αντανακλαστικά των (αρκετών) εθελοντών. Και δεύτερον, την ανευθυνότητα κάποιων συμπολιτών μας, που μετέβαιναν κοντά στα επίμαχα σημεία για να δουν και να απαθανατίσουν φωτογραφικά τα γεγονότα, ώστε να τα αναρτήσουν κατόπιν στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Το δε άκρον άωτον είναι ότι (ευτυχώς ελάχιστοι) σήκωναν στον αέρα και τα γνωστά drones, δυσχεραίνοντας το εναέριο έργο των αρμόδιων φορέων. Μιλάμε για την πλήρη ανευθυνότητα! Εάν δεν μπορείς να βοηθήσεις, κάτσε σπίτι σου. Τί παριστάνεις; Τον φωτορεπόρτερ, να τραβάς πλάνα από τη φωτιά και να σχολιάζεις; Έλεος!

* Δυο ακόμη παράδοξα που συμβαίνουν στον τόπο μας και έχουν να κάνουν με το κυκλοφοριακό στην πόλη, είναι τα εξής: 1). Το ανεξέλεγκτο παρκάρισμα δικύκλων (μηχανακιών) σε οποιοδήποτε μέρος του δρόμου (ακόμη και επί της ασφάλτου, δίπλα στο πεζοδρόμιο, μέσα στον κυρίως δρόμο διέλευσης οχημάτων). Περάστε ένα μεσημέρι από τις οδούς Ροδοκανάκη, Βενιζέλου, Μιχ. Λιβανού, τις παρόδους του Κήπου, Ομηρείου, Περιφέρειας, Δημαρχείου, Απλωταριάς, πρώην Λαχαναγοράς, Αρρένων, Μητρόπολης, κλπ. και θα δείτε δεκάδες μηχανάκια σταθμευμένα παντού μέσα στους δρόμους. Ακόμη και ανάμεσα στους πλαστικούς κώνους που απαγορεύουν ρητά την οποιαδήποτε στάθμευση. Ερώτηση: Κλήσεις για παράνομη στάθμευση δίνονται μόνο στα αυτοκίνητα, όχι στα μηχανάκια; Γιατί; Αυτά επιτρέπεται να σταματούν όπου θέλουν και να μικραίνουν έτι περαιτέρω τους ήδη στενούς δρόμους κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης μας; Το γράφω με αγάπη, γνωρίζοντας ότι η Τροχαία κάνει πολύ καλά τη δουλειά της και θα επιληφθεί. 2). Η ανεξέλεγκτη κυκλοφορία ποδηλάτων μέσα στους δρόμους (από γνώστες, αλλά και μη, χρήσης τους- μάλιστα κάθε ηλικίας), όπου τις περισσότερες φορές πηγαίνουν αντικανονικά (ανάποδα από τη ροή κυκλοφορίας), κυκλοφορούν βράδυ δίχως φώτα, τρέχουν μανιωδώς και -κυρίως- δεν σταματούν ποτέ σε σήματα και φανάρια. Δημόσιοι κίνδυνοι!

* Πολλοί (τελικά, πολύ παραπάνω από όσο νόμιζα) είναι εκείνοι που με διαβάζουν και κατά περιόδους μου τηλεφωνούν ή με συναντούν στο δρόμο και με ρωτούν διάφορα, κυρίως για θέματα που αφορούν στο Δήμο, μιας και με τα του Δήμου ασχολήθηκα επισταμένως για μια 20ετία. Έτσι, θέλω να τονίσω πως, ότι γράφω εδώ, τα γράφω πάντα με καλή πρόθεση και αγαθή προαίρεση, με μοναδικό σκοπό και στόχο αφενός να διορθωθούν τα κακώς κείμενα (διαχρονικά) και αφετέρου να γίνουν πέντε νέα πράγματα που θα βοηθήσουν τους πολίτες του τόπου (ποιοτικά, στη ζωή τους), αλλά -εάν θέλετε- και τους δημιουργούς αυτοδιοικητικούς (πολιτικά). Γι΄ αυτό πάντοτε μιλώ με επιχειρήματα και για δοκιμασμένα ήδη πράγματα. Άλλοτε εισακουόμαστε και άλλοτε όχι. Πάντως, όσοι μας άκουσαν δεν ζημιώθηκαν πολιτικά. Όλο και κάτι κέρδισαν. Όσοι δεν άκουσαν -κυρίως λόγω εγωισμού- αυτόν τον εξαργύρωσαν στο ταμείο (βλέπε κάλπη εν ώρα κρίσεως). Κάτι παραπάνω δεν μπορώ να κάνω. Οι παλαιότεροι έλεγαν "εγώ στραβώνω και πουλώ κι εσύ βλέπε κι αγόραζε" ! Εγώ πάντα ζητώ συνεργασία, άλλοι την θέλουν άλλοι όχι.

* Το ζήτημα στάθμευσης οχημάτων κοντά στο αεροδρόμιο είναι και πάλι μείζον ζήτημα, ιδιαίτερα τώρα που ξεκινά η θερινή περίοδος. Εδώ δεν μπορούμε να λύσουμε στοιχειώδη ζητήματα και μετά θέλουμε και τουρισμό. Τρομάρα μας… ! Να υπενθυμίσω ότι, πριν 2-3 χρόνια, η Περιφέρεια χρηματοδότησε με 30.000 Ευρώ περίπου την εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία χώρου στάθμευσης οχημάτων στο αεροδρόμιο Χίου. Καλόν είναι να πληροφορηθούμε το προϊόν (συμπέρασμα, πόρισμα, υποδείξεις) της μελέτης αυτής, ώστε να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα.

* Κάθε πράγμα χρειάζεται την ωρίμανση του για να γίνει. Όπως λένε και οι ξένοι φίλοι μας "όταν έλθει το κατάλληλο timing"! Νομίζω, λοιπόν, ότι ήλθε ο χρόνος να βρεθεί ένας πολιτικός ολκής στη Χίο και να πάρει πάνω του την Απόφαση να μεταφερθεί η εμπορική κίνηση του λιμένα Χίου στον λιμένα Μεστών. Όταν ο αείμνηστος Νομάρχης Γιώργος Καλουτάς έβλεπε 30 χρόνια μπροστά τη Χίο, ήξερε γιατί και πως έπρεπε να φτιάξει ένα τέτοιο οδικό δίκτυο από την πόλη προς τα Μεστά. Σήμερα, το δίκτυο αυτό χρησιμοποιείται μόνο για την μετακίνηση από και προς τα χωριά και όχι για το μείζον, που είναι το λιμάνι των Μεστών. Ο Καλουτάς είχε τα κότσια να συγκρούεται για τον τόπο του και να ανοίγει δρόμους. Υπάρχουν πια Καλουτάδες; Ή αρκούμαστε στα μικρά και τα εφήμερα που απλά εξασφαλίζουν επανεκλογή; Μα, εάν το ερευνήσετε και ο Καλουτάς θα ξαναέβγαινε για τρίτη φορά εάν δεν πέθαινε κι εάν ο νομοθέτης του επέτρεπε να ξαναείναι υποψήφιος. Τελικά, τι ενδιαφέρει τους σημερινούς πολιτικούς, η εφήμερη ευμάρεια ή η διατήρηση του ονόματός τους στο διάβα του χρόνου με ανεξίτηλα γράμματα; Διαλέγετε και παίρνετε. Κάθε τόπος έχει ότι του αξίζει! Περί ορέξεως ουδείς λόγος ! Ευχής έργο θα ήταν να μιμηθούν κάποιοι τον αείμνηστο Γ. Καλουτά!

* Έχει αναρωτηθεί κανείς εάν και πόσο ασφαλές είναι, να διέρχονται τα πλοία πλησίον εξεδρών και προβλητών που δέχονται θαμώνες; Αυτό που όλοι χαίρονται και απαθανατίζουν, αναρωτήθηκαν εάν -λόγω πιθανής τεχνικής εμπλοκής ή/και ανθρώπινου ακούσιου λάθους- σταθεί αιτία πρόκλησης δυστυχήματος;

* Το έγραψα τουλάχιστον 4-5 φορές την προηγούμενη δημοτική θητεία, αλλά "αγρόν ηγόρααν" οι τότε αρμόδιοι. Επί δημοτικής Αρχής Βουρνού, στη Διεύθυνση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης (Τ.Ο.Α.), που είναι η Υπηρεσία που χορηγεί τις άδειες καταστημάτων, εισηγείται τις παρατάσεις ωραρίου μουσικής και την κατάληψη κοινοχρήστων χώρων, είχαμε δημιουργήσει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία κάθε χρόνο αναγράφονταν στον ηλεκτρονικό χάρτη (google map) στοιχεία αναφορικά με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέριες, ταβέρνες, καφενεία, κλπ), ως εξής: Η επωνυμία κάθε καταστήματος, ο αριθμός και η ημερομηνία άδειας λειτουργίας του, ο αριθμός αδείας για την παράταση ή μη χρήσης μουσικής και ο αριθμός αδείας κατάληψης κοινόχρηστου χώρου (με τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων που επιτρέπεται να χρησιμοποιεί). Έτσι, κάθε πολίτης (και από την Αυστραλία π.χ. ή την Αμερική, έμπαινε στην ιστοσελίδα του Δήμου Χίου (Τ.Ο.Α.- Πολίτες- Καταστήματα, κλπ) και έβλεπε στο τάδε χωριό ή στην δείνα πλατεία της Χίου ποιο κατάστημα έχει άδεια, ποιο μπορεί να χρησιμοποιεί μουσική και ποιο όχι και πόσα τετραγωνικά μέτρα νομιμοποιείται να καταλαμβάνει. Αυτό όλο, που στήθηκε με πολύ αγώνα και κόπο από αιρετούς και υπαλλήλους γύρω στο 2017-2018, το κατήργησε η προηγούμενη δημοτική Αρχή και εάν μπει σήμερα στη σχετική σελίδα κάποιος, θα δει να αναφέρονται οι τελευταίες άδειες που χορηγήθηκαν έως το 2019. Από τον Σεπτέμβριο του 2019 και εδώ η σελίδα δεν έχει ενημερωθεί. Ας το δει, λοιπόν, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τ.Ο.Α και ας επαναφέρει επικαιροποιημένη την σελίδα αυτή που ξεκίνησε η δημοτική Αρχή Βουρνού και είχε μεγάλη απήχηση στους ενδιαφερόμενους πολίτες, αλλά ακόμη και τις αρμόδιες Αρχές.

* Ομολογουμένως, τον τελευταίο καιρό, λόγω εντατικού περπατήματος τις απογευματινές ώρες σε διάφορες γειτονιές της πόλης, παρατηρώ κάτι που με έχει εξοργίσει. Εκατοντάδες τα σημεία που υπάρχουν περιττώματα ζώων (σκύλων), που ασφαλώς δεν είναι αδέσποτα, αλλά διέρχονται με τους ιδιοκτήτες τους και αφοδεύουν ανενόχλητα. Αγαπάμε τα ζώα κι εγώ ακόμη περισσότερο. Όμως, όποιος έχει στην κατοχή του ζώο, πρέπει να γνωρίζει ότι είναι σαν να έχει σπίτι του ένα μικρό παιδί, που χρειάζεται την ανάλογη επιμέλεια και φροντίδα. Και όταν λέμε επιμέλεια δεν εννοούμε μόνο να το βγάλεις περίπατο και για να "κάνει την ανάγκη του". Οφείλεις να μαζέψεις και τα περιττώματά του και να τα πετάξεις εκεί που προβλέπεται. Ας γνωρίζουν, λοιπόν, οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων ότι, υποχρεούνται κατά τον περίπατό τους να μαζεύουν τα περιττώματά τους, ειδάλλως επιβάλλεται τσουχτερό πρόστιμο. Δυστυχώς, ο νεοέλληνας μόνο "όταν φάει το πρόστιμο καταλαβαίνει, από νουθεσίες δεν παίρνει μπρός".

* Πριν λίγες ημέρες γράψαμε κάτι περί ΤΕΒΑ, όμως ουδείς μπήκε στον κόπο να επικοινωνήσει μαζί μας και να πληροφορηθεί τα δέοντα. Όταν σε λίγο καιρό ο κόσμος αρχίσει να διαμαρτύρεται που ήδη δεν συνεχίζεται, κάποιοι θα ενεργοποιηθούν, μα θα είναι πια αργά !

* Σε λίγες ημέρες και πάλι μαζί. Μέχρι τότε, υγεία, χαρά και καλή καρδιά! Η ζωή συνεχίζεται και οι εξελίξεις είναι ραγδαίες!

Άλλες απόψεις: Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου