Σχολιάζοντας την τοπική επικαιρότητα (Νο 74/ 10-08-2022)

Τετ, 10/08/2022 - 17:05

*Ειλικρινά λυπάμαι -και συνάμα ντρέπομαι- για όσα διαβάζω καθημερινά αναφορικά με την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ στη Χίο και την αδυναμία εξασφάλισης δεύτερου (επανδρωμένου με κατάλληλο προσωπικό) ασθενοφόρου κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες και αργίες. Εάν κάποιοι διέθεταν ίχνος πολιτικού φιλότιμου θα έπρεπε να είχαν δράσει αλλιώς!

Τι να την κάνουν οι νησιώτες την ανάπτυξη όταν κείτονται ασθενείς στους δρόμους και δεν μπορεί η Πολιτεία να τους εξασφαλίσει την έγκαιρη μεταφορά τους στην πλησιέστερη μονάδα υγείας! Πρόσφατα, πληροφορηθήκαμε -από δημόσιες δηλώσεις στελέχους του ΕΚΑΒ στη Χίο- ότι, τις τρεις (3) τελευταίες ημέρες, αδυνατούσαν να ανταποκριθούν σε πέντε (5) διαφορετικές περιπτώσεις κλήσεων για την επείγουσα διακομιδή ασθενών, λόγω έλλειψης δεύτερου επανδρωμένου ασθενοφόρου. Για μια ακόμη φορά οι όποιες πολιτικές εξαγγελίες παραμένουν μέχρι σήμερα "έπεα πτερόεντα" ("λόγια του αέρα")!

Αλήθεια, η τελευταία δωρεά της Ι. Μητροπόλεως, για την πρόσληψη διασωστών κατά τη θερινή περίοδο και την κάλυψη δεύτερης βάρδιας επειγόντων περιστατικών (όχι απλών μετακινήσεων λόγω εξιτηρίου, κ.λπ., που καλώς γίνονται αλλά προηγούνται τα επείγοντα περιστατικά) τι απέγινε; Δεν αξιοποιήθηκε ακόμη;

* Παρήγορο και θετικό σημάδι το γεγονός ότι, σε κωμόπολη γειτονικού νησιού μερίμνησε Σύμβουλος του Πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ και διατέθηκε ένα επανδρωμένο ασθενοφόρο για τη θερινή περίοδο, εξυπηρετώντας τις ανάγκες της περιοχής. Στη Χίο, ως φαίνεται εκ των πραγμάτων, οι όποιες δυνάμεις υφίστανται είναι υποδεέστερες ενός Συμβούλου Πρωθυπουργού !!! Ή τουλάχιστον όχι τόσο αποτελεσματικές όσο εκείνος!

* Εμβρόντητη παρακολουθεί η Ελληνική κοινωνία τα γενόμενα με την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Ευρωβουλευτή (και τότε υποψήφιου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ) Νίκου Ανδρουλάκη. Το ζήτημα είναι ότι κανένας απλός πολίτης δεν έχει καταλάβει μέχρι σήμερα για ποιον λόγο έγινε αυτό και πού αποσκοπούσε ! Σπιλώνεται ή όχι η φήμη ενός πολιτικού με κάτι τέτοιο; Αλήθεια, σε ποιο άλλο Ευρωπαϊκό κράτος θα γινόταν αυτό και η κυβέρνηση δεν θα είχε παραιτηθεί; Θυμάται, άραγε, κανένας το σκάνδαλο Watergate στην Αμερική, αρχές της δεκαετίας του 1970 και τι "στοίχισε" στον Πρόεδρο Νίξον; Κάποιοι παλαιότεροι θυμήθηκαν και τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις στα τηλέφωνα του Ανδρέα Παπανδρέου από συγκεκριμένα κέντρα της τότε εξουσίας. Τελικά η πολιτική ζωή του τόπου κάνει κύκλους και επαναλαμβάνεται…

* Ακούσαμε στα δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης ότι, ο φερόμενος γυναικοκτόνος από το Πακιστάν βρισκόταν στην Ελλάδα επί έτη, ενώ είχε απορριφθεί το αίτημα ασύλου που είχε καταθέσει. Απορίας άξιον: Τότε γιατί βρισκόταν εδώ και δεν είχε επιστρέψει εκεί από όπου ήλθε; Υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός; Και εάν ναι, πόσο καιρό διαρκεί ο έλεγχος, οι κρίσεις επί των ενστάσεων, κλπ.; Και το βασικότερο: Τότε γιατί κυκλοφορούσε ελεύθερος και δεν βρισκόταν εντός Κέντρου; Ρωτώ καλοπροαίρετα και ήρεμα!

* Τις τελευταίες ημέρες ακούστηκε από τα πλέον επίσημα χείλη πως «ότι είναι νόμιμο δεν σημαίνει ότι είναι και ηθικό». Πολύ σωστά. Όλοι εφαρμόζουμε τον Νόμο, αλλά δεν σημαίνει ότι πάντοτε είναι ηθικός ! Βλέπε, π.χ. τις φονικές εκτρώσεις, που ορισμένοι "βάπτισαν" δικαίωμα ! Λες και το υπό φόνο έμβρυο (πολλάκις από τους παιδοκτόνους γονείς του) δεν έχει δικαίωμα στη ζωή !!! Ας διαβάσουν όσοι επιθυμούν το Ευαγγελικό ανάγνωσμα της εορτής του Γενεσίου του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου (24 Ιουνίου), να μάθουν ότι, κατά τη συνάντηση Μαρίας-Ελισάβετ (της Παναγίας με την μητέρα του Τιμίου Προδρόμου, που ήταν έγκυος), «εσκίρτησε το βρέφος (Πρόδρομος) εν τη κοιλία αυτής». Στο Ευαγγελικό κείμενο, το παιδί που <<σκίρτησε>> αποκαλείται <<έμβρυο>>. Το ίδιο και σε κείμενο του Αγίου Θεοδώρου του Στουδίτη, ο αγέννητος Ιωάννης ο Πρόδρομος αποκαλείται «μακαριστό βρέφος, ακοίμητο έμβρυο». Είναι, λοιπόν, ηλίου φαεινότερο ότι, βρέφος είναι το έμβρυο από άκρας συλλήψεως και όχι οργανισμός δεύτερης κατηγορίας, χωρίς δικαίωμα στη ζωή. «Άμα σύλληψις, άμα άνθρωπος» (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος). Από τη στιγμή της σύλληψης στη μήτρα έχουμε άνθρωπο με σώμα και ψυχή ! Μανάδες, μην σκοτώνετε τα παιδιά σας, αφήστε τα να ζήσουν!

* Σε μια κοινωνία, που οι άνθρωποι της φέρονται με σκληρότητα, δεν μπορείς να μιλάς για δικαιώματα, εάν δεν παλέψεις να εξαλειφθεί πρώτα η σκληρότητα αυτή. Η κοινωνία μας έγινε ζούγκλα, γιατί κρατήσαμε τον τύπο (μισθωτή αλληλεγγύη) και αφήσαμε την ουσία (αληθινή αγάπη) στις μεταξύ μας σχέσεις. Διάβασα, πρόσφατα, κάτι που ταιριάζει απόλυτα με την εποχή μας, από τις «Διατριβές» του Επίκτητου (σε μετάφραση του Θάνου Σαμαρτζή): «Γιατί ποια είναι η φύση του ανθρώπου; Να δαγκώνει, να κλωτσάει, να φυλακίζει, ν΄ αποκεφαλίζει; Όχι. Αλλά να κάνει το καλό, να συντρέχει, να θέλει το καλό του άλλου. Και είτε αρέσει είτε όχι, τότε κακοπαθαίνει ο άνθρωπος, όταν φέρεται με σκληρότητα» (υπό κυκλοφορίαν φύλλο της εγκρίτου εφημερίδας «Χριστινική»).

* Την τελευταία εβδομάδα προσκληθήκαμε και συμμετείχαμε σε τρεις εκδηλώσεις, που τόνωσαν το ηθικό και το πνεύμα των συμπολιτών μας.

Πρώτη ήταν η «3η Γιορτή Κτηνοτροφίας 2022» στο Πιτυός.  Έλαβαν μέρος πολλές επιχειρήσεις από το νησί μας και πέρασαν -το τριήμερο 05-07/08- εκατοντάδες (ίσως και χιλιάδες) άνθρωποι, που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και πλούσια δρώμενα στο πλαίσιο διοργάνωσής της.  

Δεύτερη ήταν στον Εγρηγόρο της Αμανής, όπου την Κυριακή (07/08) το απόγευμα έγιναν τα εγκαίνια του νέου -ανακαινισμένου- χώρου του παλιού Δημοτικού Σχολείου και η μετατροπή του σε «Πολυχώρο Πολιτισμού» στο μακρινό χωριό. Σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης ακούσαμε την εμπεριστατωμένη προσλαλιά της εκπαιδευτικού Κας Γιασεμής Αμπαζή (εκ των πρωτεργατών του όλου εγχειρήματος) αλλά και τον γνωστό (Εγρηγοριανό) δημοσιογράφο της Μελβούρνης κο Σωτήρη Χατζημανώλη να αφηγείται γεγονότα και περιστατικά από την περίοδο που ο ίδιος φοίτησε στο σχολείο αυτό και μέχρι να μεταναστεύσει στην Αυστραλία. Επίσης, συμβολική η κίνηση να κόψουν την κορδέλα οι δύο μεγαλύτερες σε ηλικία κυρίες (Άννα Παπαζή και Αγγέλα Καρυάμη), κάτοικοι του χωριού, που φοίτησαν στο σχολείο αυτό και έχουν να θυμηθούν και μεταδώσουν σε όλους μας μνήμες και θύμησες των χρόνων εκείνων. Ο χώρος μετατράπηκε σε ένα όμορφο μικρό μουσείο παραδοσιακών, λαογραφικών και σχολικών εκθεμάτων, ενώ ήδη στήνεται και μικρή βιβλιοθήκη. Αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές («Προοδευτικός Εκπολιτιστικός και Κοινωνικός Σύλλογος Εγρηγόρου» και «Οι Φίλοι του Εγρηγόρου» -με σελίδα στο facebook-, για την όλη δράση τους. Πραγματικά, έδωσαν μια νότα αισιοδοξίας στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε όλοι και ιδιαίτερα οι ακρίτες των χωριών της βόρειας Χίου μας!

Τρίτη ήταν η «Γιορτή Μαστίχας 2022» το βράδυ της Δευτέρας (08/08) στα Πατρικά. Οι φιλόξενοι πολιτιστικοί σύλλογοι εκ των Μαστιχοχωρίων (κυρίως των χωριών του πρώην Δήμου Μαστιχοχωρίων, αλλά και γειτονικών) τράταραν τους εκατοντάδες επισκέπτες και παρουσίασαν υλικό αφιερωμένο στις Εκκλησίες και τα Εξωκκλήσια των χωριών. Πρόκειται για μια αξιόλογη πρωτοβουλία, που λαμβάνει χώρα εδώ και αρκετά χρόνια και εναλλάσσεται κατ΄ έτος ανά χωριό. Η όλη εκδήλωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Και του χρόνου με το καλό!

* Σήμερα, Τετάρτη 10/08, στις 7 το απόγευμα θα τελεσθεί Ιερά Παράκληση προς την Παναγία μας, στον Ι. Ναό Παναγίας Κρήνας (Βαβύλοι), που προς τούτο θα ανοίξει από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου και θα είναι επισκέψιμος (19.00-21.00΄). Όσοι πιστοί προσέλθετε, είναι ευκαιρία να επισκεφθείτε τον μνημειακό αυτό χώρο και να συμπροσευχηθείτε.

* Εις το επανιδείν σε λίγες ημέρες. Οι εξελίξεις τρέχουν ραγδαία. Η στήλη για λίγες ημέρες θα κατοικοεδρεύει στο Πυργί. Καλό Δεκαπενταύγουστο! Καλή Παναγιά (αυτό σημαίνει «με το καλό της Παναγίας»)! Έρρωσθε!

 

Άλλες απόψεις: Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου