Τα νησιά μας αεροπλανοφόρα στο Αιγαίο

Κυρ, 23/10/2022 - 19:45
Βούλτσος Ηρακλής
Τα νησιά μας τα αεροπλανοφόρα μας

Η αντίδραση του Πενταγώνου στην είδηση του βαλλιστικού της πλάκας ήταν αρκετά ψύχραιμη, με τους Επιτελείς να ξεκαθαρίζουν ότι ήταν ήδη γνωστά και ότι υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης.

Το βασικότερο όπλο αντιμετώπισης όλης αυτής της κατάστασης είναι κάτι για το οποίο οι Τούρκοι έχουν εστιάσει την επιθετικότητά τους εναντίον της Ελλάδας και απαιτούν λυσσασμένα την αποστρατικοποίησή τους. Τα νησιά μας.Τα αεροπλανοφόρα μας .

Η γεωγραφική κατανομή τους στο Αιγαίο δημιουργούν μία ασπίδα η οποία δύσκολα μπορεί να διαπεραστεί από τα υπάρχοντα οπλικά συστήματα των Τούρκων. Και με την κατάλληλα διατεταγμένη αεράμυνα, οι όποιοι βαλλιστικοί πύραυλοι της Τουρκίας αλλά και τα drones θα είναι μία εύκολη υπόθεση για να αντιμετωπιστούν.

Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους οπλικά συστήματα με τους Patriot και τους S-300 στην Κρήτη, ενώ παράλληλα υπάρχουν και άλλα οπλικά συστήματα. Είναι γνωστό σε όλους στο ΝΑΤΟ ότι η Ελλάδα (σε αντίθεση με την Τουρκία) διαθέτει μία εξαιρετική αεράμυνα, πραγματικό φρούριο που μπορεί να καλύψει τις περισσότερες απειλές από την τουρκική πλευρά.

Παράλληλα η ενίσχυση των ελληνικών δυνάμεων με όπλα όπως οι νέες φρεγάτες ,τα αόρατα υποβρύχια  και τα Rafale (ή τα F35 αργότερα), προσθέτουν έξτρα πονοκέφαλο στην Τουρκία, καθώς όχι μόνο θα μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε βαλλιστική επίθεση, αλλά και να εξαπολύσουν τα δικά τους όπλα (οι πύραυλοι Meteor και Scalp είναι κάτι που τρέμουν οι Τούρκοι επιτελείς) σε βάθος στην τουρκική ενδοχώρα.

Στον αέρα τα τουρκικά F16 σηκώνονται πλέον με τον φόβο των Rafale που μπορούν να τα πλήξουν από μεγάλη απόσταση ακόμα και από την ΤΑΝΑΓΡΑ , ενώ και τα πολύ διαφημισμένα τουρκικά drones θα εντοπίζονται και θα αντιμετωπίζονται με διάφορα μέσα, μεταξύ των οποίων και την ειδική “ασπίδα” από το Ισραήλ.

Τα νησιά μας και τα μάτια μας λοιπόν. Και μαζί μία εκπόνηση ενημερωμένων σχεδίων αντιμετώπισης των νέων δεδομένων στο πεδίο της μάχης όπως την διαμορφώνουν οι σύγχρονες συνθήκες.

Το ζήτημα που θα μπορούσε να ανακύψει είναι σε επιθέσεις “κορεσμού”, την συγκέντρωση δηλαδή πυρός πάνω σε έναν μόνο στόχο (όπως μία φρεγάτα).

 

Όσο υπάρχουν πάντως τα νησιά και η γεωλογική ευλογία του Αιγαίου, η απέναντι πλευρά θα έχει πάντα ένα σοβαρό πρόβλημα να λύσει. Και θα ασκείται για πολύ καιρό ακόμα πάνω σε χάρτες με το βεληνεκές κάποιων πρωτόλειων πυραύλων, για τους οποίους θα ήταν έκπληξη αν κατάφεραν να ξεμυτίσουν πάνω από τη Λήμνο πριν καταρριφθούν.Γι'αυτόν τον λόγο βρυχώνται και σκυλιάζουν οι ανατολίτες επιβουλείς και αυτά τα γνωρίζουν και πολύ καλά μάλιστα .

Άλλες απόψεις: Του Ηλία Βούλτσου