Την Πέμπτη απεργούμε, ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης.

Τετ, 20/09/2023 - 09:09

Την Πέμπτη απεργούμε, ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης.

Ψηφίζεται αυτή την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου το νέο τερατούργημα - νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τις 13 ώρες δουλειά την ήμερα, τις συμβάσεις μηδενικών όρων “zero hour contracts”, τις συμβάσεις “κατά παραγγελία”, την 6ήμερη εργασία. Ένα νομοσχέδιο που επί της ουσίας απογειώνει την ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις και νομοθετεί όρους σύγχρονης σκλαβιάς.

Στόχος ΕΕ- κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων είναι ένα ακόμα πιο φθηνό, χωρίς δικαιώματα και αφοπλισμένο εργατικό δυναμικό, απογειώνοντας την ευελιξία.

Είναι προκλητικό και εξοργιστικό να μας παρουσιάζει η κυβέρνηση της Ν.Δ. ως δικαίωμα και επιλογή μας το γονάτισμα μας στη δουλειά 13 ώρες την ήμερα σε περισσότερους από ένα εργοδότη. Αλήθεια ποιος γονιός, ποιος νέος άνθρωπος θέλει να  δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ;

Σε ένα κλάδο όπως το εμπόριο που η ημιαπασχόληση τείνει να είναι η κύρια μορφή απασχόλησης, που ο 4ώρος καλείται να ζήσει με 350 ευρώ, που η πλειοψηφία των εργαζομένων  αμείβεται με των κατώτερο μισθό των 780ευρω μεικτά, στο 8ώρο, δεν είναι επιλογή η δεύτερη δουλειά, είναι ζήτημα επιβίωσης. Γι' αυτό και  συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των συναδέλφων που αναγκάζεται  να δουλέψει σε 2 και 3 εργοδότες.

Γελάνε και τα μουστάκια των σουπερμαρκετάδων που έχουν μπουκώσει από τα κέρδη από την στυγνή εκμετάλλευση χιλιάδων από εμάς, με το νέο δωράκι που τους φέρνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δηλαδή το δικαίωμα που τους δίνει να μην καταχωρούν στο ΕΡΓΑΝΗ τις αλλαγές ή την τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας ή της υπερωριακής απασχόλησης πριν από την έναρξη πραγματοποίησής τους λόγω εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας.

Αν μέχρι σήμερα μαθαίναμε την αλλαγή του προγράμματος μας λίγες ώρες πριν πιάσουμε δουλειά  ή ότι θα κάνουμε υπερωρία το μαθαίναμε στην διάρκεια της βάρδιας μας, δεν θέλει και πολύ φαντασία για το τι θα γίνεται από δω και πέρα. Κάνουν πως δεν ξέρουν ότι την κάρτα την “χτυπά” ο εργαζόμενος  όποτε θέλει ο εργοδότης ή ότι την χτυπάει στην λήξη της δηλωμένης βάρδιας και συνεχίζει να δουλεύει ή δουλεύει και χωρίς να χτυπάει κάρτα γιατί απλά έχει καλεστεί να δουλέψει το ρεπό του ή νωρίτερα. Ή θέλουν να μας πείσουν ότι θα πιάσουν τους “παραβάτες” - εργοδότες με ελέγχους του ξεχαρβαλωμένου και υποστελεχωμένου ΣΕΠΕ;

Και επειδή ο μεσαίωνας που θέλουν να μας επιβάλουν απαιτεί και σιγή νεκροταφείου, το νομοσχέδιο ποινικοποιεί την απεργία και τη συνδικαλιστική δράση, με επιβολή προστίμου και ποινή φυλάκισης, σε όσους ασκήσουν «ψυχολογική πίεση» ή εμποδίσουν τους απεργοσπάστες, να εισέλθουν στο χώρο δουλειάς.

Δεν θα τους περάσει! Δεν πρέπει κανένας εργαζόμενος να μείνει απαθής απέναντι σε αυτή την επίθεση που δεχόμαστε. Κανένας να μην συμβιβαστεί με αυτούς τους όρους εργασίας, με την χαμοζωή. Τώρα είναι ώρα δράσης και αντεπίθεσης για να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο! Για να διεκδικήσουμε σύγχρονους όρους ζωής και εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς μας, 7ώρο- 5ημερο-35ωρο, νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας, κατάργηση όλων των ευέλικτων σχέσεων εργασίας.

Έχουμε την δύναμη με την οργάνωση μας, τους αγώνες  μας, δυναμώνοντας το Σωματείο μας να επιβάλλουμε το δίκιο μας. Να ζούμε και να εργαζόμαστε με αξιοπρέπεια, βάσει των δυνατοτήτων που υπάρχουν με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης και όχι σαν σύγχρονοι δούλοι.

Για αυτό όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση των  Σωματείων και φορέων του νησιού μας την Πέμπτη 10:30πμ.

Στέλλα Αμπαζη - Μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου.