Επί πληρωμή!

Πέμ, 22/02/2024 - 09:28

Ε.Σ.Υ. έχεις λεφτά; Αυτό αναρωτιόμουν πριν λίγες μέρες με τους καινούργιους πειραματισμούς που επιβάλλει ο νέος υπουργός Υγείας. Αν έχεις, κάτι θα γίνει και θα εξυπηρετηθείς πιο γρήγορα. Αν δεν έχεις όμως; Τι κάνεις; Περιμένεις να… πεθάνεις. Και την σήμερον ημέρα σε πόσους περισσεύον λεφτά με την ακρίβεια που μας δέρνει; Εντάξει, κάποιοι έχουν, αλλά οι περισσότεροι δεν έχουν και είναι κοινό μυστικό…

Τους ταξικούς φραγμούς στην Υγεία εγκαθιδρύει η κυβέρνηση, που πρόσφατα θεσμοθέτησε τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των υγειονομικών που ακολούθησαν, με πρόσχημα τις μεγάλες λίστες αναμονής 100.000 ασθενών, που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της απαξίωσης του ΕΣΥ.

Εξοργιστικός ο Γεωργιάδης στη συνέντευξη Τύπου απάντησε ότι τα απογευματινά χειρουργεία έγιναν για «να συμπληρώσουν νόμιμα το εισόδημά τους» οι γιατροί, γιατί για να έπαιρναν αυξήσεις, όπως ζητούν «θα πρέπει να βάλουμε άλλον έναν ΕΝΦΙΑ». Οι δηλώσεις του Άδωνιδος για την οργάνωση και λειτουργία απογευματινών χειρουργείων, ήταν εξοργιστικές, καθώς υποστήριξε πως στόχος «δεν είναι να αφαιμάξουμε τους πολίτες» αλλά «να συμπληρώσουν νόμιμα το εισόδημά τους» οι εργαζόμενοι.

«Δεν ιδιωτικοποιούμε το ΕΣΥ», ισχυρίστηκε, αλλά η πραγματικότητα για την είσοδο των ιδιωτών γιατρών και παρόχων στο ΕΣΥ δεν κρύβεται, καθώς εμπλέκεται «καθορισμένο τιμολόγιο» ενώ θα συμμετέχουν και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. 

«Δίνουμε μια επιπλέον διέξοδο σε έναν άνθρωπο που θέλει να πληρώσει ένα λογικό κόστος για να χειρουργηθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα», είπε ο κ. Γεωργιάδης αδιαφορώντας για το πώς θα μπορέσει να συγκεντρώσει τα παρακάτω ποσά μια οικογένεια, με ψαλιδισμένα εισοδήματα λόγω των απανωτών κρίσεων και του πληθωρισμού. Οι επεμβάσεις χωρίζονται σε έξι κατηγορίες με βάση «ιατρικά κριτήρια και κοστολόγηση», με αποτέλεσμα ο πολίτης να καλείται να καταβάλλει από 300 και 500 μέχρι 1.600 ευρώ και 2.000 ευρώ.

Αγνοώντας επιδεικτικά τη διαρκή «κραυγή» των υγειονομικών για αυξήσεις μισθών και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, είπε πως προσπαθούμε «να καταστήσουμε τη θέση του γιατρού περισσότερο ελκυστική».

Αυτή η ωμή κατηγοριοποίηση ασθενών στο ΕΣΥ, δηλαδή σε έχοντες και μη έχοντες λεφτά, αυτός ο ωμός διαχωρισμός, αυτή η νέα «κοινωνία» δύο ταχυτήτων στο πεδίο της Υγείας, σύμφωνα με τον Υπουργό είναι ευεργετική και αδειάζει και καμιά θέση για τους πολίτες που δεν έχουν τα απαιτούμενα λεφτά για να πληρώσουν και να χειρουργηθούν. Και κάποιοι άλλοι θα μας αδειάσουν τη γωνιά…

Του Δημήτρη Φρεζούλη

dimfre@yahoo.gr

Σχετικά Άρθρα